SOC

Karoline Aadland, økonomimedarbeider i Norges Røde Kors, døde i flyulykken i Etiopia 10. mars i år. Alle de 157 menneskene ombord på flyet fra Ethiopian Airlines omkom. Bildet er fra organisasjonens minnestund for Aadland tidligere i måneden. I dette innlegget skriver generalsekretær Bernt G. Apeland om sorgen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Sorgen midt i blant oss

UTSYN: Røde Kors er en organisasjon som er beredt til å stille opp for andre i sorg og katastrofer. Da vi mistet vår kollega Karoline Aadland, lærte vi at det ikke er mulig å profesjonalisere seg vekk fra våre egne, menneskelige følelser.

Av Bernt G. Apeland Sist oppdatert: 28.03.2019

Denne spalten gir god anledning til å reflektere over de arbeidsområdene Røde Kors er opptatt av, hvilke prioriteringer vi gjør, hvilke behov som er ute i verden og hjemme. Og det er mye å ta tak i, enormt mye. Vi vet at 2019 vil kreve mye. 2018 ble et rekordår for humanitær finansiering, og de humanitære behovene vil fortsatt være høye i år. 132 millioner mennesker i 42 land vil ifølge FN trenge nødhjelp. Altfor mange uskyldige mennesker dør hver eneste dag som følge av krig og konflikt, vold, fattigdom eller sult.

Likevel er det ikke mulig for meg akkurat nå å skrive om noe annet enn det som rammet oss søndag 10. mars. I tiden etter har det vært svært tungt å gå på jobb i Røde Kors. Vår økonomimedarbeider Karoline Aadland (28) var blant de 157 menneskene om bord i flyet som tok av fra Addis Abeba den morgenen.

Røde Kors deler smerten over å miste en nær kollega med en lang rekke andre organisasjoner. Noen av verdens fremste eksperter innen miljø og klima var på vei til FNs miljøtoppmøte i Nairobi. FN, Verdens matvareprogram, IOM, Flyktninghjelpen, Sida og danske Redd Barna er bare noen av de mange som mistet egne medarbeidere i denne flyulykken. Svært mange av de som reiste med dette flyet jobbet målrettet med å gjøre verden til et bedre sted, slik direktør David Beasley for Verdens matvareprogram har påpekt.  FNs generalsekretær António Guterres har kalt ulykken en global tragedie.

 

Bistår i kriser

I ukene som er gått siden denne forferdelige ulykken, har vi i Norges Røde Kors fått kjenne på de aller vondeste følelsene. Karoline har etterlatt et tomrom i våre lokaler i Oslo, hun var et sjeldent ressursmenneske som rakk å sette solide spor etter seg på kort tid. Vår sorg kan ikke sammenliknes med den sorgen hennes familie og nære venner kjenner. Men at hun ikke lenger er her preger oss som jobbet sammen med henne, sterkt. Det preger også hennes kolleger i Kenya, som hun var på vei til, og som hun i sitt arbeid hadde daglig kontakt med når hun var i Oslo.

Svært mange av de som nå sørger, vet på et profesjonelt nivå hvordan kriser og sorg skal håndteres. Vi går inn i en egen modus når tragiske hendelser skjer. Røde Kors har en lang og sterk tradisjon for å svare hurtig ved ulike kriser og katastrofer der det er behov for helsehjelp, verden over. Vi bistår i nasjonale kriser og i internasjonale nødhjelpsoperasjoner, men like gjerne er vi der når mennesker rammes av branner, flom, skred, ulykker eller de leter etter sine kjære.

 

Beskyttelsesmekanismer

Vårt oppdrag er i svært mange tilfeller å være der for mennesker som er i sorg eller i sjokk, eller begge deler. Både frivillige og ansatte gjennomfører kurs i psykososial førstehjelp. Vi kjenner de viktige prinsippene om å være nærværende, lytte oppmerksomt, at sorg uttrykkes gjennom mange ulike reaksjoner og at vi skal gi omsorg og praktisk hjelp.

Men er vi forberedt når det skjer med oss selv? I Addis Abeba var det Røde Kors-medarbeidere som tok på seg arbeidsantrekket sitt og gikk i gang med å lete etter omkomne i vrakrestene. De siste ukene har vi lært at vi ikke har andre beskyttelsesmekanismer enn andre som blir rammet av sorg. Vi er blitt minnet på viktigheten av å være bevisst egne følelser, at ingen av oss er noe annet enn mennesker. Det er mulig å være profesjonell, men ikke mulig å profesjonalisere seg vekk fra de menneskelige følelsene vi opplever.

 

Gode råd i sorgen

Mange av oss har hatt nytte av å bli minnet på rådene som gjelder når det er en selv som er rammet:

  • Aksepter følelsene dine, de forsvinner ikke selv om du ignorerer dem.
  • Respekter at mennesker - også du og dine nærmeste - håndterer kriser forskjellig.
  • Ikke forvent for mye av deg selv. Ha fokus på det du kan gjøre noe med.
  • Snakk gjerne med mennesker som har opplevd det samme som deg.
  • Prøv å opprettholde vanlige rutiner med måltider og hvile.
  • Fysisk aktivitet gjør deg godt.
  • Be om hjelp og støtte.
  • Hold fast på at du kommer igjennom dette.

Sorg har mange faser og vi takler den ulikt. Men den vil sitte i oss lenge. Hvil i fred, Karoline.

Mening

I ukene som har gått siden denne forferdelige ulykken, har vi Norges Røde Kors fått kjenne på de aller vondeste følelsene.

Bernt G. Apeland

UTSYN

UTSYN er Bistandsaktuelts kommentar- og meningsspalte. Her bidrar faste kommentatorer.

De faste kommentatorene:

OluTimehin Adegbeye, nigeriansk spaltist

Bernt Apeland, Røde Kors-sjef

Tor A. Benjaminsen, professor Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Kristian Berg Harpviken, forsker PRIO

Catharina Bu, rådgiver i Tankesmien Agenda

Benedicte Bull, professor Senter for utvikling og miljø, Universitetet i Oslo

Camilla Houeland, forsker, Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo

Anne Håskoll-Haugen, frilansjournalist og debattleder

Hilde Frafjord Johnson, tidligere utviklingsminister og eks-FN-topp

Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant for Høyre

Lemma Desta, prosjektleder for Flerkulturelt kirkelig nettverk

Kristen Nordhaug, professor OsloMet

Tor-Hugne Olsen, daglig leder for Sex og Politikk

Lisa Sivertsen, fungerende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp

Hege Skarrud, leder i Spire

Katerini Storeng, førsteamanuensis ved Senter for utvikling og miljø, Universitetet i Oslo

Maren Sæbø, frilansjournalist og kommentator

Beate Thoresen, seniorrådgiver Norsk Folkehjelp

Christian Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet

Tore Westberg, kommentator bosatt i Nairobi

Publisert: 28.03.2019 07.43.16 Sist oppdatert: 28.03.2019 07.43.16