SAMUEL RAJKUMAR / Reuters / NTB

En 22 år gammel klimaaktivist  Disha Ravi er blitt pågrepet etter å ha spredt en bruksanvisning for hvordan aktivister kan støtte opp om de store bondeprotestene i landet. Pågripelsen har vekket skarpe reaksjoner. Foto: Samuel Rajkumar / Reuters/ NTB

India: Artist i klimastreik arrestert for å sette miljø over profitt

MENINGER: Bondestreiken i India har pågått gjennom hele vinteren. Titusenvis av bønder har arrangert store demonstrasjoner.

De er fortvila og har reist langveis med bil eller til fots. Flere har dødd i opptøyene, flere har tatt sitt eget liv. Det som har vært mest synlig på sosiale medier er likevel at bilder av internasjonale kjendiser, som Rihanna, brennes. Artisten har, i likhet med Greta Thunberg, uttrykket støtte til de indiske bøndene. Thunberg delte et dokument, såkalt ‘tool-kit’ som viser hvordan mennesker verden over kan støtte bøndene.

I helga opplevde 22 år gamle Disha Ravi den farlige realiteten av å dele den samme informasjonen. Hun ble fengslet av indiske myndigheter etter å ha delt det samme dokumentet Thunberg delte. Informasjon som er nødvendig for å skape oppmerksomhet om den svært alvorlige situasjonen for Indias befolkning. Ravi har bakgrunn fra klimabevegelsen, og er en av grunnleggerne av ‘Fridays for future’, den internasjonale bevegelsen til skolestreikerne, i India.

Bondestreiken har fått relativt lite oppmerksomhet i Norge. Bakgrunnen er landets nye landbrukslov som ble vedtatt tidligere i høst. Loven fulgte etter en rekke av nyliberalistiske tiltak i landets markedsreform. Den indiske statsministeren sikler nemlig etter tittelen som ‘factory of the world’ og skal han kunne stikke av med denne, må India først gjøres klar for det frie markedet.

Ravi er avbildet under tidligere klimastreiker med plakat der hun har skrevet ‘Vår politikk for evig økonomisk vekst tjener en død planet’. Markedsreformen i India, så vell som internasjonale handelsavtaler også Norge inngår, støtter opp under målet om evig vekst, på bekostning av miljøet. Vi kan ikke isolere det som skjer i India til et lokalt problem i landet. Indias strategi er i tråd med strukturene i det internasjonale økonomi- og handelssystemet.

Den indiske staten, som tidligere har hatt en aktiv rolle i å regulere hvem som kan kjøpe indiske jordbruksvarer og til hvilke priser, trekker seg nå helt ut. Statsministeren hevdet dette ville gjøre bøndene rikere. Dessverre er ikke dette tilfellet. Ved at markedet og kapitalkreftene skal regulere salg og prissetting, samles mer makt på noen få, men store, hender. I likhet med de fleste land i Sør er de lokale markedene helt avgjørende for de mindre produsentene. Nå som markedet både åpnes i geografisk skala og uten bestemmelser om minstepris, frykter småskalaprodusentene at de er sjanseløse i møte med de store, industrielle selskapene.

Det finnes ingen tvil blant bøndene og aktivistene som protesterer utenfor og i New Dehli: de gir seg ikke før den nye loven er reversert. I India, som i store deler av verden, er landbruket den viktigste næringen for store deler av befolkningen. Den sikrer mat og inntekt for å kunne livnære seg selv og familien. Fattigdommen er stor, og i møte med klimaendringer og markedsreformer blir utfordringer stadig mer omfattende.

Arrestasjonen av Ravi er bare ett, men et svært tydelig, eksempel på den alvorlige situasjonen i landet. Man velger å arrestere ei jente for å dele informasjon om situasjonen som pågår og konsekvensene av lovene landets regjering har vedtatt. Som hun selv sier ‘bare en regjering som seter profitt foran mennesker vil anse å be om ren luft, rent vann og en levelig planet, en terrorhandling’.

Norge kan ikke se på at ytringsfriheten innskrenkes på denne måten. Vi kan ikke se på at småskalaprodusenters arbeidsvilkår sviktes. Vi må sikre at handel- og det økonomiske systemet er i tråd med miljøforpliktelser og menneskerettigheter. På den måten kan vi støtte både Ravi, Indias bønder og de millioner som rammes av ytterligere markedsreformer.

Mening

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 18.02.2021 13.16.54 Sist oppdatert: 18.02.2021 13.16.54