Donald Trump under pressekonferanse 2020.

USAs forrige president, Donald Trump, under en pressekonferanse om utvikling av vaksine mot covid-19 i mai 2020. I bakgrunnen Deborah Birx, leder for presidentens Coronavirus Task Force og Anthony Fauci, nasjonal smittevernrådgiver. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB

Trumps store vaksinebragd

Trumps store bragd var å sørge for at amerikanske vaksineprodusenter utviklet effektive vaksiner mot covid-19 i superraskt tempo og i stor skala. Nå kan Biden bli den som deler USAs vaksiner med verden.

Mandag varslet president Joe Biden at USA i neste måned vil møte den globale skjevfordelingen i covid-19-vaksiner med å gi bort 20 millioner vaksinedoser til andre land. Dette kan være et vendepunkt i USAs tilnærming til global vaksinedekning.

Tidligere har Biden sagt at USA vil gi bort 60 millioner doser av AstraZenecas vaksine. Den store forskjellen nå er at AstraZenecas vaksine aldri har vært godkjent i USA, og mer kan betraktes som et kriselager som etter hvert vil gå ut på dato. Dosene som Biden nå lover å dele, vil være vaksiner som kunne vært brukt innenlands.

Det vil ikke være noe mangel på land som trenger USAs hjelp. Situasjonen er dramatisk i mange deler av verden. I Sør-Amerika er det kun 15 prosent av befolkningen som har fått minst én dose, i India 10 prosent og i Afrika 1,4 prosent.

 

Trumps viktigste beslutning

Årsaken til at Biden nå kan gjøre dette, ligger i stor grad hos beslutninger tatt av hans forgjenger i Det hvite hus, Donald Trump.

Det vil nok for mange sitte langt inne å si seg enig, men president Trump gjorde én stor bragd som verden bør være takknemlig for. Som den britisk-kanadiske journalisten Leigh Phillips påpeker, fortjener Trump å huskes for at USA under hans ledelse i en tidlig fase av pandemien satte av nærmest ubegrenset med ressurser på å utvikle vaksiner mot covid-19, og lykkes.

Moderna-vaksinen ble utviklet med 2,5 milliarder dollar i støtte. Legemiddelfirmaet Pfizer, som utviklet sin vaksine i samarbeid med tyske BioNTech, fikk gunstige avtaler om forhåndskjøp og finansiering av produksjon.

En rekke andre legemiddelselskaper fikk betydelig støtte til sine vaksinekandidater. Operation Warp Speed, som programmet ble kalt, fikk opprinnelig en bevilgning på 10 milliarder dollar, men ble seinere utvidet.

I dag ser vi resultatet av den svært vellykkede strategien. I tillegg til Moderna og Pfizer/BioNTech er vaksiner fra flere andre produsenter ferdig utviklet eller nær godkjenning. USA nærmer seg en så høy grad av vaksinedekning i egen befolkning at landet ser seg i stand til å dele med resten av verden. Amerikanske vaksinefabrikker går på høygir.

Kontrasten til EUs tilnærming er stor. Det har vært hevdet at EU-kommisjonen i stedet for å sette alle kluter til var mer opptatt av å krangle med legemiddelprodusenter om pris. Phillips mener at EUs strategi var feilslått og best kan sammenlignes med den bokholderaktige framgangsmåten til noen som skal kjøpe et stort parti blekkpatroner til kopimaskinen. Resultatet ble at EU kom i bakleksa på et tidlig tidspunkt.

 

Kritisk for global vaksinedekning

USAs nye politikk for deling av vaksiner kom på et kritisk tidspunkt for global vaksinedekning. Omtrent samtidig kom den indiske vaksineprodusenten Serum Institute of India med en uttalelse der den ser ut til å varsle at den kanskje ikke kommer til å eksportere noen vaksinedoser i det hele tatt i hele 2021. Eksporten har stått på pause etter at smittetallene økte voldsomt i India i mars, men mange har håpet at dette ville være kortvarig. Den nye meldingen vil være dramatisk for det globale vaksinefordelingsmekanismen Covax, som har bygd mye av sin strategi på leveranser fra India.

Covax skulle etter tidlige planer ha distribuert 465 millioner doser til de 92 fattigste landene i verden innen utgangen av juni, men ligger sørgelig etter med planene. Vaksinealliansen Gavi, som står for innkjøp av vaksinene til Covax, har ikke publisert nye distribusjonsprognoser siden 7. april, og praktiserer liten grad av åpenhet.

Per nå har Covax levert 68 millioner doser fordelt på 124 fattige og rike land. Dette er et viktig bidrag for å nå særskilte grupper, som helsearbeidere, men planene om omfattende vaksinering i andre halvår av 2021 kan nå henge i en tynn tråd.

 

Få vaksiner i markedet

Det er lite vaksiner å kjøpe på det åpne markedet. EU har sikret seg 1,8 milliarder nye doser fra Pfizer/BioNTech for å dekke behovet ut 2023. Russiske Gamaleya ser ut til å satse på produksjonsavtaler i utlandet, noe som tyder på liten produksjonskapasitet hjemme.

Kinesiske produsenter har overskudd til eksport, og én kinesisk vaksine har fått godkjenning av Verdens helseorganisasjon (WHO). Samtidig har Kina også behov for å vaksinere egen befolkning.

Det pågår forhandlinger i Verdens handelsorganisasjon (WTO) om lettelser på patentregimet for vaksiner under pandemien. Mange eksperter mener imidlertid at deling av patenter ikke vil ha noen stor betydning for verdens produksjonskapasitet på kort sikt.

 

Stolt amerikansk historie

Foreløpig er det ikke klart hvem USA vil dele med, i hvilken grad det vil skje gjennom Covax eller som bilaterale avtaler, og hvor mange doser det etter hvert vil bli. Noen kritikere mener at responsen hittil har vært for svak.

Joe Biden har imidlertid begynt å snakke om USAs stolte historie som verdens våpensmie, med klare assosiasjoner til andre verdenskrig, da amerikansk industriproduksjon var en viktig faktor for de alliertes seier. Dette er en stolt tradisjon, og kan vise verden hva landet virkelig kan få til, et aspekt som ikke har gått Biden hus forbi.

Han har foreløpig ikke sendt noe takk til sin forgjenger Donald Trump.

Mening

Publisert: 20.05.2021 13.55.06 Sist oppdatert: 20.05.2021 13.55.06