Perlesmykkenes hemmeligheter

Afrikanske kvinner har mange hemmeligheter. En del av dem er knyttet de fargerike perlene som brukes til å lage suvenirer til utenlandske turister. Jeg vil fortelle om noen mysterier og hemmeligheter som er knyttet til slike perler.

Av Victoria Buhanza Sist oppdatert: 19.04.2015

Perlesmykker er nemlig langt mer enn bare pynt i Afrika. De kan blant annet brukes til å fortelle omverdenen hvem man er, hva man tror på, hva man føler og til å utrykke politiske meninger.

Perletradisjonen brukes av de fleste stammene i Tanzania. De fleste kvinner bruker perler til pynt, i halsbånd og armbånd. Perlebånd rundt livet brukes i mange kulturer av kvinner som skal gifte seg. Midjeperlebånd har flere ulike hensikter og antakelig enda flere ulike former.

Tradisjonelt har afrikanske kvinner båret perler rundt livet under klærne, mens i noen kulturer er de blitt båret med stolthet utenpå klærne eller rundt en naken midje. Og i atter andre er det forbudt å vise frem perlene rundt livet; dem er det bare den kommende ektemannen som skal få se.

Perler rundt livet er et symbol på kvinnelighet. Perlene er uløselig knyttet til det å bli kvinne i Afrika. Unge kvinner begynte å bære slike perler når de hadde fått sin første menstruasjon, som en markering av deres overgang fra å være pike til å bli kvinne. I noen områder er midjeperlebånd gaver som gis til kvinner som skal gifte seg. I andre områder brukes perlebåndene rundt midjen når kvinner er gravide, eller kvinnene tar dem på seg når de vil forføre sin ektemann.

Perlene, som bæres for å fremheve midjen, hjelper kvinner til å holde på fasongen. De skal også hjelpe kvinnene til å holde på mannen sin, og de gir dessuten bæreren beskyttelse mot besettelsestanker og onde ånder. I noen matriarkalske samfunn er perlebåndene rundt midjen både pynt og medgift. Den kommende ektemannen gir da sin tilkommende et sett perlebånd som både omfatter midjebånd og perlebånd for halsen, armene, håndleddene og anklene.

I Tanzania var det opprinnelig såkalte Swahilifolk – som betyr folk som bor langs kysten – som brukte perlebåndene, men etter hvert ble de også tatt i bruk av mange stammer inne i landet. Det var hovedsaklig folk fra landsbygda som bruker perlene; kvinner i middelklassen brukte i stedet gull, sølv, diamanter og andre edelstener. De har sett på bruken av perler som en usivilisert tradisjon. Dette har imidlertid endret seg blant annet fordi lokale designere har begynt å lage perlebånd med ulikt utseende for ulike anledninger.

I dag er bruken av perler akseptert av mennesker i alle klasser og brukt som smykker ved ulike anledninger, for eksempel i brylluper. Det fins et bredt utvalg av ulike former og fasonger av smykker som tilbys turistene i suvenirbutikker, men de fleste turister kjøper perler. Noen kunstnere lager vakre, tradisjonelle perlesmykker, men det er også en del som er kreative og utvikler nye ideer for nye og moderne smykker ved å bruke de tradisjonelle perlene.

Masaikulturen er en av de største turistattraksjonene i Tanzania. Masaiene brukte perlesmykker som gaver til nygifte par, og disse smykkene er fargerike, med en egen betydning for hver farge. Rødt for mot, fare, styrke og enhet. Blå står for himmelen, som sørger for vann til kveget. Grønt representerer gresset, som er mat for kveget. Orange er gjestfrihet, hvitt betyr renhet, som melk fra kuene, og svart står for menneskenes lidelse. Mange masai-kvinner har etter hvert skaffet både seg og familien sin et leve­brød gjennom å lage smykker som de selger til turistene. Dette har igjen inspirert andre kvinner i Tanzania og vist at det er mulig for kvinner både å drive forretninger og å for­sørge seg og familien sin.

 

- - - - - - - - - - - - -

Victoria Buhanza er tanzaniansk frilansjournalist og bistands­arbeider, for tiden bosatt i Sør‑Afrika.

Publisert: 26.08.2011 06.00.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.42.20