Fiskere utenfor Gaza. Foto: Kjetil Østnor

Kynisme versus optimisme

Kjetil Østnor kom til Gaza som stedlig representant for Norsk Folkehjelp i Palestina i begynnelsen av februar. Siden da har han følt konsekvensene av blokaden av Gaza og fulgt palestinernes søknad om FN medlemskap.

Sist oppdatert: 19.04.2015

Gazas befolkning har en egen evne til å ta livet som det kommer. Abbas søknad om FN-medlemskap og tale til FNs generalforsamling gav litt optimisme og stolthet for palestinerne. Målet for palestinerne er å bli anerkjent som stat nummer 194. Samtidig er palestinerne vant til å bli skuffet og har utviklet en egen form for kynisme med hensyn til det internasjonale samfunnet og mulighetene for en rettferdig fredsløsning. Det er få som har noen tro på at forhandlinger vil lykkes slik situasjonen er nå. Folk her er også utrolig fleksible og vant til at ting ikke går som planlagt. Tilpasning og overlevelsesevne har befolkningen vært nødt til å lære seg.

Blokaden

Gaza sliter fortsatt under blokaden. Selv om noen flere nå kan reise ut og inn til Egypt gjennom Rafah-grensen, dreier det seg kun om en økning fra ca. 350 til omtrent 550 personer per dag.  Inn i Israel kan kun vi internasjonale hjelpearbeidere reise, samt noen få lokalt ansatte i internasjonale organisasjoner, noen business folk med gode forbindelser, og folk som trenger medisinsk behandling. Gaza kalles gjerne verdens største fengsel, og for lokalbefolkningen har flertallet av de drøye 1,6 millionene innbyggerne aldri vært utenfor dets murer. Strandlinjen og havet er for mange redningen og bøter på følelsen av å være innestengt. Sitter jeg på balkongen eller på en av restaurantene langs stranden, er det lett å glemme at man befinner seg i et fengsel.

Med hensyn til varer til Gaza, kommer det ukentlig omkring 1000 lastebiler med varer fra Israel, men dette er kun litt over en tredjedel av de 2800 lastebilene som var det ukentlige gjennomsnittet før blokaden. Tunellene har derfor blitt løsningen og Gazas livslinje, men samtidig krever de liv. Siden nyttår har 28 personer blitt drept og 50 skadet i tunellvirksomheten. Det er med bismak om munnen man handler importerte varer i butikkene i Gaza. Har varene har kommet gjennom tunellene, vet man at unge mennesker har blitt drept for å få inn disse varene. Derfor prøver jeg å velge lokale produkter fra Gaza så langt det er mulig. For oss med litt penger mellom hendene får vi tak i det aller meste av varer i Gaza. For folk flest er imidlertid de importerte varene noe de ikke har råd til.

Den lokale produksjonen har blitt hardt rammet siden det er så godt som umulig å eksportere varer ut av Gaza. Siden nyttår har i gjennomsnitt fem lastebiler i uka tatt med seg eksportvarer ut av Gaza, mot 240 før blokaden. Landbruket har derfor måttet legge om fra den eksportrettede produksjonen av jordbær og blomster. Nå produseres oliven, frukt og grønnsaker for det lokale markedet her i Gaza. Norsk Folkehjelp støtter blant annet rehabilitering og planting av land, vanningssystemer og rehabilitering av drivhus og forsøker dermed å støtte opp om det lokale landbruket og Gazas evne til å fø sin egen befolkning. I utviklingsprogrammet fokuserer vi blant annet på en rettferdig fordeling av land og ressurser og dermed på de palestinske bøndenes og fiskernes rettigheter.  

Fortelle

Siden få internasjonale journalister og forskere kommer seg inn til Gaza, ønsker jeg å fortelle og spre informasjon om situasjonen her. Derfor prøver jeg å blogge hver uke. Så langt har det ikke vært vanskelig å finne ting å skrive om. Følg bloggen på: www.folkehjelp.no/gazablogg

 

Kjetil-Østnor-small

Av Kjetil Østnor, stedlig representant for Norsk Folkehjelp i Palestina

Bidra du også!

Utekontoret er et populært forum på bistandsaktuelt.no hvor bistandsarbeidere og diplomater kan fortelle leserne om sin hverdag: gleder og sorger, møter med mennesker, prosjekter de arbeider med, eller noe annet. Skriv mellom 2000 - 3000 tegn og legg gjerne ved bilder. Sendes: hopseth@yahoo.com.

Plakat om FN-søknaden.
Publisert: 27.10.2011 07:59:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 17:03:15