Istedet for kaffebarer er det kaffe-farmer på vei til jobb, skriver Jorunn Bakke Johannessen.

Etisk kaffe takk!

Da jeg dro fra Norge til Tanzania tenkte jeg at jeg kommer til å savne å ha en kaffebar på hvert hjørne på vei til jobb. Det er ikke mange kaffebarer å se på Mt. Meru fjellet der vi jobber, men det går fint, jeg går forbi mange frodige kaffegårder på vei til jobb i stedet. skriver Jorunn Bakke Johannessen fra Fredskorpset.

Sist oppdatert: 19.04.2015

Morgenkaffen på jobb er dyrket på små familiegårder kun noen få kilometer fra kontoret vårt og ved siden av kontoret brennes kaffen i den lille kaffefabrikken. Har vi gått tom for kaffe er det bare å gå inn i fabrikken og be om å få litt nybrent fersk kaffe. I går var vi med på å plukke kaffebærene fra trærne. Av og til kommer noen av kaffebøndene på besøk på kontoret for å hilse på og drikke litt kaffe. De er selvfølgelig velkomne, det er jo tross alt de som har dyrket og plukket den.

Kaffen er kortreist, bøndene får en god pris for kaffen, den kan fås økologisk og kaffen er selvfølgelig god. Kaffen kommer fra Mt. Meru i Tanzania og dyrkes av Aranga Coffee Group. Det er en gruppe bestående av 27 familier som dyrker kaffe på sine egne gårder i Nkoaranga Village, Mt. Meru. Kaffen brennes og pakkes i samme landsby før den sendes til butikker og hoteller i Tanzania, Norge og til private kunder.

Wild Tracks kjøper kaffen fra Aranga Coffee Group og tar seg av produksjonen etter plukkingen og tørking av kaffebærene. Arbeiderne i kaffefabrikken kommer også fra landsbyen. Wild Tracks er et norsk-tanzaniansk selskap, som i tillegg til kaffeproduksjonen arrangerer safariturer i Tanzania. Wild Tracks har kjøpt kaffe fra Aranga Coffee Group siden 2008. Kaffen skal nå selges under navnet «Kahawa», som betyr kaffe på swahili.

Det er ikke lenger veldig populært å dyrke kaffe i Tanzania, selv om situasjonen er bedre for bøndene nå enn for noen år siden. Prisen på markedet er dårlig og kaffetrærne lider ofte av forskjellige sykdommer, som fører til dårlig kvalitet på kaffen. Aranga Coffee Group får rundt tre ganger så mye for kaffen enn den gjennomsnittlige prisen i Tanzania. Wild Tracks vil aller helst ha økologisk kaffe og betaler bøndene mer for dette. Aranga Coffee Group har i flere å jobbet med å kun dyrke økologisk kaffe, og om noen år vil all kaffen deres være økologisk.

Fine og gode kaffebær krever mye arbeid og mye av året brukes til å vedlikeholde kaffetrærne. Man må klippe bort blader og stilker, gjødsle, plante nye trær og beskytte trærne mot insekter og sykdommer. Det kan ta uker bare å frakte kumøkk til gården med trillebåre, grave med spade rundt plantene, putte kumøkk rundt kaffetrærne og grave over igjen. Kaffen er utsatt for mange sykdommer og det krever mye tid å passe på at de holder seg friske. Bøndene planter lokale trær og busker for å holde insektene unna kaffetrærne og bruker naturlig gjødsling på sine økologiske kaffetrær.

Etter en lang sesong med blomstring og vedlikehold plukkes kaffebærene for hånd fra rundt juli til desember. Bøndene i Aranga Coffee Group har ingen maskiner som gjør jobben for dem, det lønner seg ikke når man driver små gårder. Jobben blir uansett gjort bedre uten maskiner som plukker bærene. Bøndene plukker kun bærene som er røde og modne, og sjekker regelmessig hvert tre for modne bær i høstingsperioden for å få den beste kvaliteten.

Etter plukkingen må bøndene ta bort det røde skallet på kaffebærene. Deretter må bærene vaskes flere ganger og de dårlige bærene sorteres bort. Etter dette tørkes kaffen og blir videre solgt til Wild Tracks som tar seg av resten av produksjonen. Det tar med andre ord tid og krefter å produsere kaffe, og vi er glade for å kunne gi bøndene prisen de fortjener. Den korte avstanden fra kontoret og brenneriet til gårdene gjør det også enkelt å holde kontakt med hverandre og se hele prosessen av produksjonen, både for oss og for bøndene. Wild Tracks arrangerer også kaffeturer, der man kan besøke en av gårdene i Aranga Coffee Group, møte arbeiderne, se hvordan kaffen brennes og pakkes i kaffefabrikken og lære om kaffe.

Friends Fair Trade i Oslo (Storgata og Mathallen) har lenge solgt kaffen fra Wild Tracks og i 2013 startet Friends Fair Trade og Wild Tracks et nytt prosjekt med Fredskorpset. Wild Tracks sender deltakere til Friends Fair Trade sine butikker i Norge der de vil jobbe, lære mer om Fair Trade og norske forbrukere og spre kunnskap om kaffeproduksjonen i Tanzania. Friends Fair Trade sender deltakere fra deres butikker i Oslo, som vil lære mer om kaffeproduksjon og etisk handel i Tanzania. I år er Ombeni Thomas og Amani Pallangyo i Oslo for å dele kunnskapen sin om kaffe, Christian Green og Jorunn Bakke Johannessen er i Tanzania.

Det kan være en utfordring å selge etisk kaffe, både i Tanzania og i Norge. Mange restauranter og butikker er mest opptatt av at kaffen skal være billig. Etisk produsert kaffe er naturligvis litt dyrere fordi alle arbeiderne som har produsert kaffen får høyere lønn og ikke blir presset til hastigere produksjon. Det har nesten blitt normalt at arbeidsforhold og miljø nedprioriteres for at varen skal bli billigst mulig, mens varer som er etisk produsert fort blir sett på som overpriset og for spesielt interesserte. Men heldigvis virker det som flere blir mer interessert i å kjøpe etiske varer. Vi håper det vil bli mer normalt å kjøpe kaffe som er både god, etisk og miljøvennlig.

Jorunn Bakke Johannessen er på utveksling med Fredskorpset i Tanzania.

Publisert: 29.10.2014 14.44.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 17.02.14