Rohingya-barn avbildet i en flyktningleir i Bangladesh. Foto: Reuters / NTB scanpix

FN: Masseflukt fra Myanmar til Bangladesh

Tusenvis av rohingyaer har de siste ukene flyktet fra Myanmar til Bangladesh, ifølge FN. Mens verden er dypt bekymret for situasjonen til det statsløse folket, fremstår Aung San Suu Kyi som maktesløs.

Publisert
De siste ukene har minst 10.000 mennesker fra det muslimske rohingya-folket flyktet fra Myanmar til Bangladesh, opplyste en talskvinne for FNs høykommissær for flyktninger i Bangkok onsdag.

Masseflukten pågår samtidig som den myanmarske regjeringshæren de siste ukene har rykket inn et rohingya-landsbyer like ved grensen for å jakte på det de omtaler som terrorister.

Satellittbilder viser at hundrevis av hus har brent ned, i tillegg til at soldater anklages for gjengvoldtekter, tortur og drap.

Myndighetene i Myanmar avviser meldingene som propaganda. De har også levert inn en offisiell protest mot en FN-representant i Bangladesh som har anklaget Myanmar for «etnisk rensing».

– Uten makt

Militæroperasjonen startet etter at en rekke politifolk ble drept ved grensen mellom Myanmar og Bangladesh.

Ifølge en muslimsk lærer og fredsarbeider, Aye Lwin, er det lite landets leder Aung San Suu Kyi kan gjøre ettersom militæret i henhold til grunnloven fortsatt har full kontroll over forsvars- og sikkerhetspolitikken.

– Hun har arvet en søppelplass. Hendene hennes er bundet, hun kan ikke gjøre noe. Det hun gjør er å forsøke å snakke og forhandle og bygge tillit med hæren, sier Aye Lwin til AFP. Han er selv medlem i Rakhine-kommisjonen, landets egen granskningskommisjon.

Skarp FN-kritikk

Tirsdag rettet FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) skarp kritikk mot myndighetenes håndtering av krisen. Menneskerettighetsbruddene mot rohingyaene kan være så alvorlige at de utgjør en forbrytelse mot menneskeheten, het det i en kunngjøring.

Samtidig har FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan ankommet landet. I løpet av den neste uken skal han besøke den nordlige delen av delstaten Rakhine, der rohingya-krisen pågår.

Delstaten er en av Myanmars fattigste, og konflikten mellom rohingya-minoriteten og buddhistiske nasjonalister har pågått siden en voldsbølge i 2012.

Konflikten førte den gang til at 120.000 rohingyaer ble forvist til leire der de siden har levd under svært kummerlige kår.

Taus Suu Kyi

Suu Kyi er denne uken på et tredagers besøk i Singapore i et forsøk på å sikre landet sitt flere utenlandske investeringer. Under en næringslivskonferanse onsdag framholdt hun betydningen av stabilitet og nasjonal forsoning for å sikre investeringer og økonomisk vekst, men hun nevnte verken konflikten med rohingyaene eller noen av de andre konfliktene i landet.

I motsetning til mange andre etniske grupper i Myanmar mangler rohingyaene offisiell minoritetsstatus. Mange regner dem i stedet som ulovlige innvandrere fra Bangladesh, og det å ta til orde for at de skal få statsborgerskap, er politisk følsomt.

I forrige uke demonstrerte tusenvis av mennesker i Bangladesh i protest mot militæraksjonene. Mindre protester har også blitt arrangert i Indonesia, Malaysia og Thailand.

Powered by Labrador CMS