Norge i Myanmar: Telenor investerer milliarder, har lovet å tilby mobilnett til 90 prosent av befolkningen og mener satsingen vil bidra til sosial utjevning. Men skraper man så vidt i Myanmars nypolerte overflate, finner man etniske motsetninger, konflikter med geriljagrupper - og en korrupsjonsjaget økonomi. I tillegg har Telenors underleverandører brukt barn som arbeidskraft og brutt selskapets egne sikkerhetsregler. Kan selskapet bidra til utvikling i Myanmar? I lenkene under har vi samlet noen av sakene Bistandsaktuelt har skrevet om Myanmar. Foto: Espen Røst

Norges brede Myanmar-satsing

Kongeparet og to Høyre-statsråder besøker denne uka Myanmar. Her har vi samlet noen av sakene vi har publisert om et av regjeringens tolv nye fokusland for bistand.

I Myanmar har Norge et bredt utviklingssamarbeid med innsats for demokrati og menneskerettigheter, miljø og klima, samt en aktiv rolle i den pågående fredsprosessen. I tillegg har utenriksminister Børge Brende lovet et taktskifte for norsk næringsliv i utviklingsland: Nå skal norske bedrifter gå hånd i hånd med bistanden. I Myanmar er selskaper som Telenor, Jotun og Statoil nå på full fart inn.

Og mye tyder på at regjeringen mener alvor når de har valgt det tidligere militærdiktaturet som et av sine hovedsamarbeidsland: Under kongeparets offisielle statsbesøk denne uka ledsages Kong Harald og Dronning Sonja av utenriksminister Børge Brende, næringsminister Monica Mæland, statssekretær Kåre Fostervold i Olje- og energidepartementet og statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet. I tillegg er et stort antall norske bedrifter, samt direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge med i det norske entouraget.

Formålet med statsbesøket, er ifølge Utenriksdepartementet, å markere Norges langvarige støtte til den pågående reformprosessen og å tydeliggjøre videre utvikling av de bilaterale forbindelsene, innen utviklingssamarbeidet og på næringslivsområdet. 

Under besøket møter kongeparet Myanmars president Thein Sein, parlamentsleder Shwe Mann samt opposisjonsleder Aung San Suu Kyi. I tillegg legges det opp til møter med sivilt samfunn. Kongen vil også holde en tale om demokratiutvikling ved University of Yangon, og deltar under den offisielle åpningen av det norskstøttede Center for Excellence for Greening/Asean Institute for Green Productivity.

Børge Brende hadde i forkant av kongeparets besøk samtaler om den videre norske støtten til fredsprosessene i landet. Da møtte utenriksministeren blant annet minister med ansvar for fredsprosessen, U Aung Min, og lederne for noen av de etniske gruppene som er involvert i fredsprosessen:

- Norge har siden starten vært en aktiv støttespiller for den omfattende reform- og demokratiseringsprosessen i Myanmar. Statsbesøket understreker det nære forholdet som har vokst frem mellom Norge og Myanmar. Med det forestående parlamentsvalget i 2015 vil det kommende året bli avgjørende for den videre utviklingen i landet. Fra norsk side vil vi fortsette støtten til reformprosessen, sier utenriksminister Børge Brende.

Her har vi samlet noen av artiklene Bistandsaktuelt har skrevet om Myanmar:

Etter femti år i militærjuntaens jerngrep er en oppsiktsvekkende demokratiprosess på trappene i Myanmar. Landet er blant Høyre/Frp-regjeringens tolv nye “fokusland” for bistand, og flere norske selskaper er nå på full fart inn: Telenor har skrudd på sitt mobilnett i de tre største byene, Statoil har slått kloa i én dypvannsblokk i Bengalbukta, i tillegg er både malingsgiganten Jotun og elektrofirmaet Jacobsen Elektro nå blant norske selskaper som prøver lykken i Myanmar. Øverst fra venstre: Frigjøringshelt, general Aung San ble drept i et attentat året før uavhengigheten fra britene. Hærsjef, general Ne Win tok makten i landet etter et statskupp i 1962. Han skulle styre landet med jernhånd i nesten tredve år. Her er han med en delegasjon i New York i 1958. Nyvalgt leder i NLD Aung San Suu Kyi taler i Rangoon i 1989, samme år ble hun satt i husarrest. Nederst fra venstre: Seniorgeneral Than Schwe hilser styrkene under en militærparade i Myanmars hovedstad Naypyidaw i mars 2010. Etter nesten 20 år i husarrest, som nyvalgt i heneralforsamlingen, hilser Aung San Suu Kyi tilhengere under en massemønstring i november 2012. President Thein Sein på talerstolen i New York i september 2012: "Folket og myndighetene har tatt et langt og irreversibelt steg i retning demokrati og reformer", sa han da han talte til FNs generalforsamling.

Powered by Labrador CMS