- Gjør hjelpeorganisasjoner feil? Ja det gjør de. Det viktigste er at man lærer av slike feil, sier Stine Bosse, styreleder i danske Plan Børnefonden. Foto: NTB

Plan i Danmark om brå Sri Lanka-exit: – Dette bør aldri noensinne skje igjen

Publisert

- Dessverre tror jeg vi er nødt til å innrømme at dette ser ganske stygt ut, sier Stine Bosse til DRs P1 Morgen.

Styrelederen for Plan Børnefonden, Plans danske medlemsorganisasjon, virker opprørt over Bistandsaktuelts avsløringer av Plans plutselige Sri Lanka-exit. Tidligere har også den britiske storavisen The Guardian beskrevet hvordan skyhøye kostnader og interne konflikter har bidratt til at tusenvis av sårbare barn står uten hjelp, etter at den internasjonale hjelpeorganisasjonen brått stoppet alle fadder-programmer på tampen av 2019. Fredag var kritikken av Plan på Sri Lanka en av toppsakene i P1 Morgen på Danmarks Radio.

Stine Bosse peker på at Plans plutselige Sri Lanka-exit er svært uvanlig.

- Da jeg selv jobbet i Plan børnefonden og vi skulle utfase programmet på Kapp Verde, brukte vi syv år - fordi utfasinger må det skje på en skikkelig måte. Det kan være gode grunner til å fase ut, men det må aldri skje brått, slik tilfellet var på Sri Lanka.

Styrelderen sier den brå exit´en har ført til «sterk intern kritikk» og helt nye retningslinjer for utfasing.

- Og jeg er også tilbøyelig til å si at vi har noe til gode som handler om governance. At vi, verken i Danmark eller i Norge - som hadde veldig mange Sri Lanka-faddere, ikke involverte våre støttespillere bedre i prosessen, kommer ikke til å gjenta seg, sier Bosse.

Store interne problemer

- Hvorfor trakk dere dere ut så raskt? spør DR-programlederen.

- Hm. Det er også noe jeg har til gode å finne helt ut av. Det må jeg nok si, om jeg skal være hudløst ærlig. Man hadde nådd et stadie der en diskusjon av utfasing var naturlig. Men det var en utrolig dårlig forbindelseslinje mellom hovedkvarteret og Sri Lanka-kontoret.

Bosse bekrefter at et av hovedpunktene i Bistandsaktuelts saker om hvorfor Plan brått trakk seg ut fra Sri Lanka: Det var store interne problemer.

- Det vil si at det ikke var god styring lokalt. Og er det noe jeg er sikker på, så er det at da skal man i hvert fall ikke bare stikke av. Så jeg tror jeg må si at dialogen i Plan, altså mellom oss i Plan børnefonden og Plan International, ikke er helt avsluttet om denne saken. Vi skal forsikre oss om at vi har en struktur på plass så dette ikke skjer igjen, sier Bosse.

- Bistandsaktuelt avdekket at det var utrolig høye administrasjonskostnader, at det ble brukt to kroner på administrasjon per krone brukt på bistandshjelp, samt at det var store interne konflikter. Hva har dere fortalt de vel 100 danske Sri Lanka-fadderne om de egentlige årsakene til at dere trakk dere ut?

- Vi skrev til dem, og på det tidspunktet hadde vi ikke noe annet valg enn å holde oss 100 prosent til de forklaringene vi fikk, fordi vi kjente ikke til en annen forklaring. Også har vi ringt til dem, og forklart og snakket.

- Dere har nå fortalt fadderne om den egentlige grunnen?

- Vi har i hvert fall utdypet informasjonen, for det vi fortalte den gang var nok ikke den hele og fulle sannheten. Men jeg vil gjerne påpeke at det var en oppfølging, nettopp fordi vi ikke synes prosessen hadde vært god nok. Det er korrekt at Sri Lanka-kontoret ikke fungerte, med høye administrasjonskostnader og så videre - men det gjør en jo ikke berettiget til å bare stikke av. Det er dét den interne kritikken går på, og det er dette vi har en dialog på internt nå. Og det er derfor jeg sier at dette aldri får gjenta seg.

- Burde stilt flere spørsmål

- La oss holde oss til fadderne. Du sier dere ikke hadde noe valg; dere kunne vel simpelthen ha latt være å gi dem feilaktig informasjon?

- Vi hadde ikke annen informasjon på det tidspunktet.

- Burde dere stilt flere spørsmål på det tidspunktet, da?

- Ja, det burde vi. Det vil si, det gjorde vi også, men vi gjorde det internt og vi går ikke ut med informasjon til våre faddere om at vi er i ferd med å granske vår egen beslutning. På det tidspunkt var vi rett og slett nødt til å gå ut med den informasjonen vi hadde.

- Men da er det vel også et helt konkret valg om å tilbakeholde informasjon om mistanker. Plans kjerneverdier er åpenhet og ærlighet. Det høres ut som du sier at dere ikke har klart å leve opp til disse kjerneverdiene i denne saken - og dere har barn i mange land. Hvordan skal man egentlig kunne stole på Plan fremover?

- Man kan stole på Plan. Jeg sitter her og forteller hudløst ærlig at det blir et etterspill av denne saken. Jeg kunne sagt at alt var bra, men jeg sier at det var problemer, at vi har tatt dette på høyeste alvor og at dette aldri noensinne får skje igjen. Gjør hjelpeorganisasjoner feil? Ja. Det viktigste er at man lærer av slike feil, sier Bosse.

- Men har danske faddere nå fått vite at to tredeler av pengene gikk til administrasjon?

- Det tror jeg ikke de har.

- Hvorfor ikke?

- Pass. Jeg tror ikke vi har tenkt i de baner at vi skulle skrive til dem at det var noe galt i butikken. Men det er et godt poeng. Foreløpig har vi lagt ut en redegjørelse på vår hjemmeside. Men det kan godt være vi skal kontakte hver enkelt fadder og fortelle at dette er en lengre historie. Men vi kjente altså ikke til den på det tidspunktet, sier Stine Bosse til DRs P1 Morgen.

Henviser til Plan Norges styreleder

I uttalelsen som nå ligger på Plan Børnefondens hjemmeside, heter det at «Plan International gjorde en feil da de avsluttet arbeidet i Sri Lanka. Vi kan blant annet nå konstatere at utfasingen gikk for fort. Vi tar dette veldig alvorlig, og er derfor i gang med et stort internt arbeid for å sikre at en situasjon som den på Sri Lanka ikke skjer igjen. Det er aldri lett å ta en beslutning om å trekke seg fra et land. I dette tilfellet burde Plan International tatt seg bedre tid for å sikre at ting skjedde ordentlig.»

I intervjuet med Danmarks Radio fremstår Plan Børnefondens styreleder oppgitt og oppriktig lei seg, men når Bistandsatuelt tar kontakt - blant annet for å spørre om hvordan Plans nye retningslinjer skal sikre at lignende episoder ikke gjentar seg i andre Plan-land, og om Bosse mener Plan International nå må sørge for at de forlatte barna får hjelp - avslår hun et intervju.

- Dere er velkomne til å bruke P1-intervjuet. Jeg henviser til min norske kollega, Plan Norges styreleder for ytterligere kommentar, sier Bosse i et epostsvar formidlet av Plan Børnefondens kommunikasjonsjef.

Powered by Labrador CMS