Satellittbilde fra India Meteorological Department (IMD) viser syklonen Vayu onsdag, da den fortsatt lå ute på havet. Den er ventet å treffe kysten av delstaten Gujarat torsdag ettermiddag. Foto: AP / NTB scanpix

Hundretusener evakuert – India får ros for syklon-beredskap

For andre gang på to måneder har India klart å evakuere flere hundre tusener mennesker for å hindre at de rammes av en kraftig syklon. Mange hundre liv er trolig blitt reddet.

Publisert

Nesten 300.000 personer er evakuert fra kysten i delstaten Gujarat vest i India. En syklon er ventet å treffe land senere torsdag.

Syklonen har fått navnet Vayu, som betyr «vind» på hindi. Ifølge Indias meteorologiske institutts prognoser kan den treffe Gujarat torsdag ettermiddag, før den snur mot havet igjen med kurs vestover.

I fiskeribyen Veraval, der syklonen antas å kunne treffe land, var det i morgentimene torsdag kraftig vind og regn. Fiskebåter som lå i strandkanten ble knust av store bølger som veltet inn.

Syklonen er ventet å bringe med seg vindkast på opptil 50 meter i sekundet, og uværet kan pågå i opptil tolv timer før syklonen begynner å flytte seg vestover i retning Pakistan.

Syklonen er det andre store uværssystemet som er registrert i indiske farvann til nå i år.

Får ros

FN og andre eksperter roser India for beredskapen. Forut for den forrige syklonen Fani feide over land ble over en million mennesker raskt evakuert.

Indias tidlige varslingssystemer og tiltakene som ble iverksatt, bidro til å minimere tapene av menneskeliv fra ekstremværet, mener eksperter.

Fani var en av de sterkeste syklonene som har rammet regionen på mange år da den slo innover Puri-området på den indiske østkysten med vindkast på over 55 meter i sekundet fredag.

Syklonen etterlot seg store ødeleggelser i delstaten Odisha med 46 millioner innbyggere, før den fortsatte nordover mot Bangladesh.

Tolv mennesker mistet livet og 160 ble skadd i India, ifølge lokale medier.

I 1999 ble Odisha, tidligere kjent som Orissa, i 30 timer herjet av en supersyklon som ga stormflo 20 kilometer fra kysten. Rundt 10.000 mennesker mistet livet.

Frivillige

Myndighetene var den gang ikke forberedt på katastrofen og slet med å evakuere utsatte innbyggere.

Nå får bedre værvarslingsmodeller, opplysningskampanjer og godt innøvde evakueringsplaner æren for at Odishas befolkning ble spart for det verste av syklonens herjinger. Bak innsatsen står en hær av hjelpemannskaper og frivillige.

Straks det ble klart denne uka at Fani hadde kurs mot delstaten, gikk hjelpemannskapene løs på den enorme oppgaven med å evakuere folk fra kystområder. 1,2 millioner innbyggere fikk midlertidig husly på trygg avstand fra faresonene.

7.000 kjøkken

Oppfordringer til innbyggere om å holde seg innendørs og råd om hva man skal og ikke skal gjøre i slikt vær, ble kringkastet om og om igjen på TV, radio, og høyttalere på offentlige steder.

Hele 7.000 kjøkken og 9.000 tilfluktsrom sto klar, takket være innsatsen fra 45.000 frivillige.

FNs kontor for kriserisikoreduksjon (UNDRR) hyller myndighetenes effektive evakuering og slår lørdag fast at de berget mange liv.

Etter å ha feid over millionbyen Kolkata, der en rekke bygninger ble ødelagt, nådde syklonen lørdag Bangladesh der 14 landsbyer ble satt under vann da tidevannsbølgen som fulgte uværet ødela flomvern.

I Bangladesh var 1,2 million mennesker på forhånd evakuert fra kystområdene, og mange av dem tilbrakte natten under åpen himmel.

Powered by Labrador CMS