16 år gamle Elsa Paradila fikk oppleve regnskogen i Borneo på nært hold. Her med læreren sin, dr. Sofyan, inne i Sebangau nasjonalpark. Foto: Asle Olav Rønning

De besøker regnskogen i eget land

​– Et stort eventyr! Elsa Paradila (16) er på besøk i Sebangau nasjonalpark på Borneo, der man kan oppleve regnskog på nært hold. Slike opplevelser er ikke dagligdags for flertallet av ungdommer i Indonesia.

Publisert

Nasjonalparken har mer enn 250 ulike typer trær og 150 ulike fuglearter. Den har dessuten 6000 orangutanger, noe som er verdens største ansamling av arten. Sebangau nasjonalpark ligger i provinsen Central Kalimantan, en av fem provinser som utgjør Indonesias del av Borneo.

Borneo er verdens tredje største øy og en av et utall små og store øyer som til sammen utgjør landet Indonesia.

Skoleklassen fra Sumatra som har vært på utvekslingsopphold på Borneo får ikke se noen orangutanger denne dagen, men det er likevel ingen sure miner.

– Vi har lært mye

Skolelevene får en spennende båttur på en nesten gjengrodd elv der bladene fra trærne pisker i ansiktet og de får vandre i jungelen og oppleve villmark på nært hold.

– Dette er første gang jeg er i skogen. Dette er veldig morsomt og et stort eventyr! Vi har lært mye om torvmyr og om orangutangene. Det er første gang jeg ser noe slikt, sier 16-åringen Elsa Paradila entusiastisk.

Skoleeleven forteller at hun er veldig interessert i alt som har med natur og dyr og gjøre – og dessuten naturkatastrofer som vulkanutbrudd. På hjemstedet Jambi er det ikke så lett å ta en tur i skogen, og dessuten er ikke moren hennes så begeistret for det.

– Viktig å starte med de unge

16-åringen er ikke alene om å være interessert i livet i jungelen. Noviyanti Nugraheni, informasjonsmedarbeider i nasjonalparken, sier at mange av ungdommene stiller spørsmål og er levende interessert. Hun mener det har stor betydning å gi ungdommene kunnskap.

– Det er svært viktig at barn og unge lærer om skogen. Det er ikke så vanlig i Indonesia at de gjør det. Om vi begynner med barna, så vil det kanskje i framtiden bli helt normalt å beskytte naturen. Jeg håper dette etter hvert blir tatt med i læreplanene, sier Nugraheni.

Sebangau nasjonalpark er et enormt skogområde, større enn Hardangervidda nasjonalpark, og ble etablert i 2004 på et område der det tidligere har vært drevet omfattende hogst. Området blir gradvis tilbakeført til det naturlige, selv om flere hundre år gamle trær ikke kan erstattes med det første.

Vokser på torv

Nasjonalparken preges av en landskapstype som heter torvmyr. Trærne vokser ikke på vanlig mineraljord, men på metertykke lag med torv som har blitt dannet gjennom tusener av år. Årlig blir hele skogen oversvømmet, og torva der trærne vokser mettes av vann. Tropisk torvmyr binder store mengder CO2 og har en viktig rolle i det globale klimaregnskapet.

Nøkkelen til et velfungerende økosystem med torvmyr, er at det er nok vann. Som en del av arbeidet med å tilbakeføre skogen til slik den en gang var, er kanaler som før drenerte vann ut av skogområdet nå tettet igjen.

– Alle må samarbeide

Nugraheni sier at høyden på grunnvannet følges kontinuerlig med avansert teknologi. Dessuten samarbeider man aktivt med lokalsamfunnene nær parken om å overvåke og beskytte områdene mot skogbrann i tørkesesongene.

Til gjengjeld tillates noe virksomhet inne i nasjonalparken, blant annet fiske med teiner.

– Alle må samarbeide for å ta vare på torvmyrene, sier Nugraheni.

Norge har et omfattende samarbeid med Indonesia om å verne tropisk regnskog og torvmyr. Indonesia har verdens tredje største areal av tropisk regnskog, etter Amazonas og Kongo-bassenget i Sentral-Afrika.

De skogbevokste torvmyrene på Borneo og i andre deler av Sørøst-Asia har krympet betraktelig siden 1990-tallet på grunn av hogst, oppdyrkning og skogbranner ute av kontroll.

Powered by Labrador CMS