En turist med munnbind foran en røykfylt himmel i Kuala Lumpur, hovedstaden i Malaysia. Røyken fra skogbrannene i Indonesia rammer flere av Indonesias naboland. Foto: Vincent Thian / AP / NTB scanpix

Røyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge

Røyk fra brennende regnskog i Indonesia rammer storbyer, naboland og over 1 million skoleelever. Brannene fører også til store utslipp av klimagassen CO2.

Publisert

Skogbrannene har røyklagt enorme områder, og i nabolandet Malaysia ble luftkvaliteten onsdag klassifisert som «svært helseskadelig».

Nesten 1.500 skoler i Malaysia ble nødt til å holde stengt, ifølge nyhetsbyrået AFP. På skolene går det over 1 million elever.

Også i Indonesia må svært mange elever holde seg hjemme. Bare i én provins på øya Borneo var 1.300 skoler stengt.

På flere flyplasser er sikten dårlig på grunn av røyken, og tirsdag ble 40 flygninger på Borneo kansellert.

- De verste siden 2015

Røyken stammer fra skogbranner som ofte er påtent av bønder og jordbruksselskaper som vil rydde nytt land.

At det startes skogbranner, er ikke unormalt i Indonesia. Men årets branner er mer omfattende enn de pleier å være - slik de også er i Brasil, hvor store branner i Amazonas har fått mye internasjonal oppmerksomhet.

- Brannene i Indonesia nå er helt sikkert de verste siden 2015, sa Regnskogfondets leder Øyvind Eggen nylig til NTB.

2015 var et katastrofeår for regnskogene i Indonesia. Enorme branner raserte store skogsområder. Klimautslippene fra brannene skal på det verste ha vært like store som de daglige utslippene fra all bruk av fossilt brensel og annen økonomisk aktivitet i USA.

Norsk bistand

Selv om årets branner i Indonesia er de verste siden 2015, er de betydelig mindre enn skogbrannene i Brasil.

Men også årets branner fører til store utslipp av CO2, og utslippene blir ekstra omfattende når flammene antenner torv i bakken - som det er mye av i Indonesia.

Hvis utslipp fra branner og avskoging regnes med, er Indonesia et av landene i verden med størst utslipp av klimagasser. Mesteparten av utslippene stammer fra avskoging og branner.

Norge har forsøkt å bistå Indonesia med å redusere avskogingen, og i senere år har landets regjering selv prøvd å ta grep for å begrense problemet.

Tidligere denne uka opplyste politiet i landet at over 180 personer var pågrepet for å ha medvirket til skogbrannene. I tillegg var fire selskaper satt under etterforskning.

- Politiet i Indonesia vil håndheve loven mot enhver som beviselig har brent skog eller land, enten det er gjort med vilje eller som følge av uaktsomhet, sa politiets talsmann Dedi Prasetyo.

Aper holdes inne

Til tross for myndighetenes innsats har tørke i år gjort at skogbrannene er blitt uvanlig store. Rundt 328.000 hektar skog skal ha blitt ødelagt av brann mellom januar og august.

Mange av brannene startes av selskaper eller bønder som vil rydde land til nye palmeolje-plantasjer. Mye av palmeoljen brukes til biodrivstoff, som eksporteres til en lang rekke land - blant dem Norge.

De siste ukene er flere storbyer både i Indonesia og Malaysia blitt røyklagt som følge av brannene. Det er også Singapore, hvor luftkvaliteten beskrives som helseskadelig, og et formel 1-løp i helgen kan bli berørt.

Men det er naturlig nok ikke bare mennesker som rammes av branner i regnskogen. Et av dyrene som berøres av røyken, er den utrydningstruede orangutangen - en av menneskets nærmeste slektninger.

Stiftelsen Borneo Orangutan Survival Foundation, som jobber med å prøve å redde orangutangene, sier de må holde apene innendørs det aller meste av dagen på et senter de driver på Borneo. Nesten 40 unge orangutanger antas å ha fått luftveisinfeksjoner som følge av røyken.

Powered by Labrador CMS