Mobiliserer for Nepal

Minst 8000 mennesker er døde i det verste jordskjelvet som har rammet landet på 80 år. En kjempemobilisering for å redde liv er i gang. 

Publisert

Norge gir i første omgang 30 millioner nødhjelpskroner. Kirkens Nødhjelp og Røde Kors er blant de som har startet innsamlingsaksjoner og har personell klart.

- Nå må det internasjonale samfunnet trå til for å hjelpe. Norge varsler derfor allerede nå at vi vil bidra med 30 millioner kroner til nødhjelpsarbeidet, sier utenriksminister Børge Brende.

- Våre tanker går til dem som er rammet og til det nepalske folk. Det er mange som har mistet sine kjære og enda flere som er skadet og som opplever store ødeleggelser av hjem og byer, sier utenriksministeren i en pressemelding.

Et massivt jordskjelv rammet Nepal og nabolandene lørdag. Ifølge nyhetskilder var episenteret mellom hovedstaden Kathmandu og byen Pokhara. Lite informasjon har så langt kommet ut fra området rundt selve episenteret, men flere bygninger i Kathmandu er kollapset og så langt er det bekreftet nesten 2000 døde - bare i Nepal. Myndighetene har varslet at de venter dødstallene vil stige kraftig. Avisdesliggende landsbyer er enda ikke nådd og det hersker stor usikkerhet om hvor omfattende skadene er.

- Det er nå viktig å få oversikt over hva som er behovene slik at hjelpeinnsatsen kan settes inn så raskt og effektivt som mulig. Midlene vil bli kanalisert gjennom FN-systemet og frivillige organisasjoner. Vi følger situasjonen tett og vil vurdere å bidra ytterligere når vi vet mer, sier Brende.

Organisasjons-Norge bidrar

Norge er allerede en av de store giverne til FNs nødhjelpsfond CERF og Den internasjonale Røde Kors-føderasjonens Nødhjelpsfond. Dette er midler som FN og det internasjonale Røde Kors kan trekke på umiddelbart ved store humanitære kriser. Den norske beredskapsstyrken NORCAP forbereder nå sin respons, og de vil bistå. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er i beredskap for å sende ut personell gjennom UNDAC og EUs samordningsmekanisme, men de har ennå ikke fått forespørsel.

Kirkens Nødhjelp er blant de som vil sende et team til Nepal for å bistå med vann og sanitær.

Røde Kors melder på sine nettsider at frivillige hjelper med evakuering av skadde og førstehjelp.

- Dette er en katastrofe vi har fryktet lenge. Nepal er svært utsatt for jordskjelv og mange bygninger er ikke trygge. Vi er nå i dialog med Nepal Røde Kors for å kartlegge hvordan vi kan hjelpe, sier Olav Aasland, nødhjelpskoordinator i Røde Kors i Norge.

Flere norske aktører har startet innsamling til Nepal. Slik kan du bidra:

Kirkens Nødhjelp: NØDHJELP til 2468 (200,-)
Røde Kors: NEPAL til 2272 (250,-)
Redd Barna: NØDHJELP til 2434 (200,-)
Unicef: NEPAL til 2040 (200,-)

Powered by Labrador CMS