Siden kuppet i Myanmar i februar i år, har ikke-voldelige demonstrasjoner preget motstanden mot regimet. Nå vil skyggeregjeringen, National Unity Government (NUG) endre kurs, og oppfordrer til væpnet kamp. Bildet er fra en flash-demonstrasjon i Yangon i midten av juli. Foto: San Chaung / Sacca / Redux / NTB

Vil avvikle juntastyret – militært

Publisert

National Unity Government (NUG) oppfordrer nå til væpnet kamp mot militærjuntaen i Myanmar, ifølge al Jazeera. Det er en ny omdreining i motstandskampen, som etter kuppet i stor grad ble basert på fredelige demonstrasjoner.

I den nye strategien oppfordres væpnede militser og etniske hærstyrker til å intensivere motstanden - militært, melder Reuters. Samtidig bes offentlige ansatte om å forlate sine stillinger. NUGs fungerende leder, Duwa Lashi La, kom med budskapet i en Facebook-video idag. Han mener væpnet kamp er blitt nødvendig fordi Myanmar «befinner seg i en nødssituasjon».

I en Facebook-video ber skyggeregjeringens fungerende leder, Duwa Lashi La, om væpnet kamp mot militærstyret i Myanmar. Foto: AP / NTB

De militære, med seniorgeneral Min Aung Hlaing i spissen, tok makten i februar og gjorde med det slutt på Aung San Suu Kys regjeringsperiode. Myanmar har siden vært preget av protester og uro, med sporadiske opptøyer i en rekke byområder, spesielt i Yangon og Mandalay.

Militæret har det siste halvåret svart på demonstrasjonene med grov vold og regelrette henrettelser. FNs spesialrapportør anklager juntaen for forbrytelser mot menneskeheten. Minst 1049 er drept og nær 8000 har vært arrestert, ifølge Assistance Association for Political Prisoners (AAPP).

Fortsatt sitter minst 6257 regimekritikere fengslet. Og de enorme gateprotestene som preget landet i ukene etter kuppet fortsetter, men er blitt færre på grunn av juntaens brutale undertrykkelse.

Splittet opposisjon?

Min Aung Hlaing har nå rollen som statsminister i en overgangsregjering, og lovet å holde nyvalg innen 2023.

Juntaen har selv stemplet NUG og grupperinger som People's Defense Forces som terrorister.

Ifølge rapporter har hundrevis av unge forlatt byene og sluttet seg til opprørsgrupper i jungelen, der de nå får militær opplæring. At NUG nå bryter med Aung San Suu Kyis ikkevold-prinsipp kan bidra til ytterligere splittelse i opposisjonen, der eldre veteraner ofte er lojale mot Aung San Suu Kyis ikkevoldslinje, mens en mer progressiv fløy vil ta i bruk nye kampmetoder. Nylig ble for eksempel rohingyaminoriteten invitert med i motstandskampen med lovnader om at diskrimineringen av dem skal opphøre i et nytt Myanmar.

De siste månedene har kampene vært langt mer intense i en del områder på landsbygda, særlig i grenseområder der etniske grupper har gått til angrep på regjeringsstyrker. Skyggeregjeringens statsminister, Mahn Winn Khaing Thann, sier i en separat melding at beslutningen om en hardere linje mot regimet er utløst av «endrede forhold» som krever en fullstendig avvikling av militærregimet.

Powered by Labrador CMS