I nær fem måneder har DVB oppdatert folket - og verden utenfor - om situasjonen i Myanmar etter kuppet. Bildet er fra en anti-kupp-demonstrasjon i Yangon. Foto: Str. / AFP / NTB

Prestisjepris til Democratic Voice of Burma: – En anerkjennelse av vårt arbeid

Fengslede kolleger og arbeid i det skjulte for å avdekke Myanmar-juntaens overgrep har ikke stoppet teamet til Aye Chan Naing. Nå er han tildelt CPJs International Press Freedom Award. – Vi skal fortsette å rapportere. Vi har ikke noe valg, sier han.

Publisert

Pressefrihetsorganisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ) har tildelt årets International Press Freedom award til Aye Chan Naing, sjefredaktør for Democratic Voice of Burma (DVB). Prisen går til journalister utsatt for fengsling, vold og sensur.

- Dette er en anerkjennelse av alle mine modige kollegaer som hver eneste dag går ut for å rapportere om det skjer i Myanmar, sier Aye Chan Naing på videolink fra Bangkok.

Siden kuppet har han vært i Norge, men nå er han på vei til grenseområdene mellom Thailand og Myanmar der flere av hans ansatte jobber i skjul for å unngå å bli arrestert av militærjuntaen i Myanmar.

Fra eksil-radio til mediegigant

Sjefredaktøren er en av fire som i år tildeles den prestisjetunge prisen. I tillegg til Aye Chan Naing, skal journalister fra Hviterussland, Guatemala og Mosambik hedres under en prisutdeling i New York i november. Alle har de rapportert «i en historisk turbulent tid og dekket protester og politisk omveltning i sine hjemland», heter det fra Committee to Protect Journalists.

- Dette har vært en ekstremt krevende periode, ikke bare redaksjonelt, sier DVB-redaktør Aye Chan Naing om å lede en av Myanmars viktigste nyhetsformidlere, uten lisens etter kuppet. Bistandaktuelt snakket med redaktøren via videolink til Bangkok kort tid etter at det ble klart at han er tildelt CPJs International Press Freedom Award. Foto: Espen Røst
  • Les om de tre andre prisvinnerne her.

Norskstøttede Democratic Voice of Burma (DVB) var en av fem mediehus som fikk sin lisens annulert av regimet 8. mars, vel fem uker etter militærkuppet i februar. DVB har likevel fortsatt sine sendinger via satellitt og på ulike nettplattformer, der folket i Myanmar får daglige oppdateringer om regimets overgrep mot befolkningen etter kuppet 1. februar:

873 mennesker er drept og mer enn 5000 fengslet, ifølge Assistance Association for Political Prisoners (AAPP).

Det har vært noen krevende måneder for medielederen. Aye Chan Naing var med fra den spede begynnelsen, den gang DVB sendte nyheter om Myanmar fra Oslo - til Myanmar, via kortbølgenettet. I 2012 flyttet DVB tilbake til Myanmar, og har de siste årene blitt en av landets viktigste tv-kanaler. Aye Chan Naing ledet DVBs overgang fra å være en eksil-radiostasjon til å bli en av Myanmars første uavhengige mediehus. Med kuppet ble alt endret, igjen. Nå har mange burmesiske journalister rømt landet, og minst 80 sitter fengslet under svært kummerlige forhold - hvorav tre er Aye Chan Naings kollegaer.

- Det har vært vanskelige avgjørelser hele veien: Hvor stor risiko våre journalister skal utsette seg for i jakten på sannheten, hvordan minimere risiko. Men det er jo slik at vi må rapportere om det som skjer - det finnes ingen vei utenom, sier redaktøren.

«Militærets årelange trakassering»

I pris-uttalelsen fra CPJ, heter det at pressefrihetsorganisasjonen har fulgt militærets årelange trakassering av DVB-ansatte, der mange har sittet flere tiår i fengsel: «Myanmars uavhengige medier, inkludert DVB, kom under fornyet trussel i februar 2021, da militæret tok makten fra landets valgte regjering og slo ned på medieaktører. Militæret har siden blokkert TV-stasjoner, forstyrret internettjenester, utestengt nyhetsorganisasjoner og arrestert flere titalls journalister».

CPJ som påpeker at pristildelingen ikke bare anerkjenner Aye Chan Naings årelange og urokkelig tro på journalistikken, men også hans og forpliktelse til å holde verden informert om det som nå skjer i Myanmar.

«Det har kanskje aldri vært farligere å være en journalist i Myanmar», heter det fra CPJ.

Aye Chan Naing forteller at han ikke har fått anledning til å snakke med de tre DVB-journalistene som fortsatt sitter fengslet.

- To av dem ble kraftig banket opp i forbindelse med arrestasjonen og måtte få behandling ved sykehus. Verken jeg eller noen i deres familier har fått snakke med dem etter arrestasjonene, men vår advokat sier at de, etter forholdene, har det bra, sier Aye Chan Naing.

- Hundrevis av undergrunnsjounalister

Redaktøren forklarer at DVB, tross militærets grep, har klart å opprettholde sin nyhetformidling, at de når ut til flere nå enn før.

- Vi har hundrevis av undergrunnsjournalister, over hele landet. Samtidig er folk naturlig nok redde for konsekvensene av å uttale seg kritisk til regimet, og det er viktig for oss at vi ikke bidrar til å sette våre kilders liv i fare.

Aye Chan naing sier det er et svært krevende medielandskap i Myanmar etter kuppet.

- Det finnes to typer medier nå. Oss som jobber etter journalistiske prinsipper, og regimets egne nyhetstjenester, som egentlig bare er militærets propaganda. For folk flest er det krevende å skille rett fra galt i dette landskapet, men jeg tror mange ser på oss som en nøytral formidler - at vi er et medie med høy kredibilitet hos folk flest. Vi ser at mange kommer til oss for nyheter.

Han påpeker at giver-støtte har vært helt vesentlig for at DVB har kunnet fortsette å lage god journalistikk, også etter kuppet.

- Hadde det ikke vært for givere som Sverige og Norge, som har støttet oss helt fra starten, hadde vi ikke fått denne prisen.

- Men hvordan kan prisen bidra til å belyse den forverrede menneskerettighets- og ytringsfrihetssituasjonen i Myanmar?

- Den hedrer ikke bare DVBs journalister, men alle journalister som har fortsatt med et ekstremt viktig og farlig arbeid etter kuppet. Over 80 journalister sitter nå fengslet og mange har rømt landet. Prisen er ekstremt viktig for Myanmar.

- Alle taper, ikke bare folket i Myanmar

- Hvordan vil du beskrive situasjonen i Myanmar nå?

- Kaos. Det er kaos.

- Rett etter kuppet tok mange til gatene i fredelige protester. Det pågikk i ukevis, men så ble demonstrantene møtt med grov vold. I dag er situasjonen en annen, både i byene og på landsbygda ser vi unge mennesker ta til våpen. Militæret har møtt dette engasjementet med enda hardere lut. For å slå ned på opprøret er hele landsbyer brent ned. Det er deprimerende.

Aye Chan Naing mener Myanmar nå står overfor en ekstremt farlig situasjon.

- Militæret vil ikke klare å slå ned motstanden, fra et helt folk. Og folket vil ikke klare å knuse et svært velutstyrt militære. Mer vold fra militæret vil føre til mer vold fra folk. Det blir en ond spiral. Jeg tror denne kaos-situasjonen vil vare, dersom ikke det internasjonale samfunnet griper inn, sier Aye Chan Naing.

- Russland og Kina har vært svært negative til Sikkerhetsrådsresolusjoner som kan bidra til legge press på det militære lederskapet, og i dag er seniorgeneral Min Aung Hlaing på besøk i Russland. Hva forteller det?

- Militæret har satt inn russiske tanks mot sivile både i etniske områder og i storbyer som Yangon og Mandalay. Dette er bare enda et bevis på at Russland støtter regimet. Jeg tror det internasjonale samfunnet, den delen som ønsker demokrati i Myanmar, må jobbe mer aktivt for å finne løsninger utenfor Sikkerhetsrådet. Russland og Kina blokkerer nesten alt som legges på bordet, og situasjonen i Sikkerhetsrådet virker helt fastlåst. Men jeg tror det finnes løsninger regionalt, ved å trekke inn land som Thailand og Indonesia i dialogen. Dét er viktig, for om denne situasjonen fortsetter, taper alle - ikke bare folket i Myanmar.

Powered by Labrador CMS