Opprørspoliti med batonger gikk tirsdag løs på studenter i Letpadan i Myanmar, og FNs spesialutsending for menneskerettigheter i lander er bekymret over utviklingen. Foto: Reuters / NTB scanpix
Opprørspoliti med batonger gikk tirsdag løs på studenter i Letpadan i Myanmar, og FNs spesialutsending for menneskerettigheter i lander er bekymret over utviklingen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Advarer mot utviklingen i Myanmar

FN er dypt bekymret over utviklingen i Myanmar og konstaterer at det rår en atmosfære av økende frykt, mistillit og fiendskap. De siste dagene har det vært harde sammenstøt mellom demonstranter og politi.

Publisert

Om Myanmar

  • Det tidligere Burma grenser til Kina, Laos, Thailand, Bangladesh og India.
  • Hovedstad er Naypyidaw, største by er Yangon.

  • Anslagsvis 54 millioner innbyggere, fordelt på et areal dobbelt så stort som Norge.

  • Tidligere britisk koloni, uavhengig i 1948. De militære grep makten i 1962.

  • I 1990 ble det holdt valg. Nasjonalligaen for demokrati (NLD) med Aung San Suu Kyi i spissen vant, men militærjuntaen annullerte resultatet.

  • Militærjuntaen innledet i 2011 demokratiske og økonomiske reformer. Verdenssamfunnet svarte med å heve sanksjoner og åpne for handel og samarbeid.

  • Observatører mener nå at reformprosessen langt på vei har stanset opp.

  • Etter planen skal det holdes folkeavstemning om grunnlovsendringer i mai og valg i oktober/november i år. (NTB)

Opprørspoliti med batonger gikk tirsdag løs på hundrevis av studenter i Letpadan, for å hindre dem fra å gjennomføre en marsj sørover til Yangon for å protestere mot en ny utdanningslov.

Titalls demonstranter ble pågrepet og kjørt bort i lastebiler, og mange ble ifølge øyenvitner skadd i sammenstøtene.

USA har de siste dagene gitt uttrykk for bekymring over utviklingen, og EU-diplomater i landet tar avstand fra myndighetenes «bruk av makt mot fredelige demonstranter».

Utskjelt under besøk

FNs spesialutsending for menneskerettigheter i Myanmar, Yanghee Lee, er også dypt bekymret og frykter at det går mot økt konflikt i landet.

Lee, som selv ble skjelt ut offentlig og kalt «hore» av en ledende buddhistmunk under sitt siste besøk i Myanmar, la denne uka fram en ny rapport som slår fast at de demokratiske reformene har bremset opp.

Lee viser blant annet til at regimet har fratatt mange retten til å delta i den kommende folkeavstemningen om endringer i grunnloven, som i dag gir landets forsvarssjef rett til å utpeke 25 prosent av representantene i nasjonalforsamlingen og som hindrer fredsprisvinner Aung San Suu Kyi å stille til valg som president.

Rapporten konstaterer videre at antallet politiske fanger i Myanmar trolig er langt høyere enn de 27 som oppgis fra offisielt hold, og Lee er samtidig bekymret over myndighetenes sensur av mediene.

Bunnløs elendighet

Særlig bekymret er FNs spesialutsending over situasjonen for den muslimske rohingya-minoriteten vest i landet.

Tusenvis av rohingyaer er tvangsflyttet til leire, der elendigheten ifølge Lee er bunnløs og det ikke har vært noen tegn til forbedring det siste året.

– Mange fortalte at de bare hadde to valg; å bli der og dø, eller å flykte i båt, heter det i rapporten.

Lee frykter videre at de religiøse og etniske motsetningene i Myanmar vil bli ytterligere skjerpet dersom flere kontroversielle lovforslag blir vedtatt, blant annet lover som omhandler konvertering, ekteskap mellom par av ulik religiøs tro, monogami og prevensjon.

Harde kamper

I Kokang-distriktet nord i landet er det innført unntakstilstand etter flere måneder med harde kamper mellom opprørere og sikkerhetsstyrker, og Lee betegner situasjonen i området som alarmerende.

Hvor mange som er drept i kampene er uklart, men titusener har flyktet over grensa til Kina og Lee frykter omfattende brudd på menneskerettighetene i ly av unntakstilstanden.

Hun er samtidig kritisk til at sikkerhetsstyrkene fortsetter å rekruttere barnesoldater.

 
Powered by Labrador CMS