Afghanske kvinneaktivister sørger i begravelsen til en 27 år gammel kvinne som nylig ble banket til døde og satt fyr på i Kabul. De som angrep henne, mente hun hadde skjendet Koranen. Foto: Mohammad Ismail / Reuters / NTB scanpix
Afghanske kvinneaktivister sørger i begravelsen til en 27 år gammel kvinne som nylig ble banket til døde og satt fyr på i Kabul. De som angrep henne, mente hun hadde skjendet Koranen. Foto: Mohammad Ismail / Reuters / NTB scanpix

Høy toleranse for vold mot kvinner i Afghanistan

Vold, overgrep og undertrykking er en del av hverdagen til afghanske kvinner, og det vil ta lang tid før situasjonen blir bedre, mener journalist og analytiker Kate Clark.

Publisert

– Det er en høy toleranse for vold mot kvinner i Afghanistan, både blant myndighetene og i befolkningen, sier Clark, som er landdirektør ved Afghanistan Analysts Network. Den tidligere BBC-journalisten er i Oslo for å delta på Afghanistan-uka i regi av Afghanistankomiteen, Chr. Michelsens institutt (CMI) og Institutt for fredsforskning (PRIO), som starter mandag.

Kvinnelynsjing fordømmes

Konferansen starter samme dag som fordømmelsen av drapet på en 27 år gammel afghansk kvinne nådde nye høyder. Kvinnen ble torsdag sparket og steinet i hjel av en rasende mobb fordi hun angivelig skulle ha brent Koranen. Men hun var uskyldig, bekreftet Afghanistans innenriksminister Noorulhaq Ulumi mandag.

– Beskyldningen mot henne var grunnløs, sa han under en utspørring i parlamentet, der han også beklaget at det ikke hadde vært mulig å beskytte den unge kvinnen.

Saken har vakt stor oppsikt både i Afghanistan og internasjonalt. I protest ble 27-åringen båret til sitt siste hvilested av andre kvinner, et brudd på afghanske tradisjoner. Mandag fortsatte protestene da minst 200 demonstranter og aktivister marsjerte gjennom Kabuls gater.

Ingen hjelp fra politiet

Men slike hendelser blir ofte fort glemt, påpeker Clark. Hun mener det er urovekkende at flere høytstående tjenestemenn like etter drapet uttalte at drapet var legitimt. Samtidig viser mobilvideoer at flere politifolk som var til stede under den tragiske hendelsen, ikke grep inn.

– Dette er ikke utypisk, mener Clark og peker på at det afghanske rettsvesenet er gjennomsyret av korrupsjon, og at kvinner ofte har store problemer med å få blant annet voldtektssaker gjennom i systemet.

– For noen år siden ble en kvinne gjengvoldtatt i full offentlighet. Voldtekten var beordret av en mektig kommandør som straff for at kvinnen hadde beskyldt ham for å ha drept sønnen hennes. Det var mange vitner til stede, likevel gikk alle gjerningsmennene fri, forteller hun til NTB.

Sårbare

– Kvinner unnlater ofte å klage. Klager gjør dem svært sårbare, sier hun.

Særlig internt fordrevne kvinner i Afghanistan har det tøft. I en rapport som ble offentliggjort mandag, skriver Flyktninghjelpen at sju av ti aldri har gått på skole, og at de opplever økende sosial isolasjon og kontroll.

De risikerer også i økende grad å bli utsatt for vold, overgrep og tvangsekteskap, heter det i rapporten.

– Vi blir solgt som dyr, i bytte for penger. Rettighetene våre ignoreres. Vi blir ofte solgt til enkemenn og gamle menn. Vi kan ikke velge å avslå å gifte oss med dem, sier en 23 år gammel kvinne fra Logar-provinsen.

For tre år siden ble en egen lov om eliminering av vold mot kvinner (EVAW) vedtatt i Afghanistan. Men loven blir ifølge Clark ofte ignorert av rettsvesenet. I mange tradisjonsbundne landsbyer går kvinner fortsatt rett og slett ikke ut, og kvinner som jobber, blir ofte ansett som prostituerte, påpeker Clark.

– Det tar lang tid å endre slike holdninger, sier hun. (©NTB)

Powered by Labrador CMS