Etter et tiår med positiv utvikling, våknet folket i Myanmar opp til en ny virkelighet 1. februar 2021. Kuppet utløste enorme demonstrasjoner, der tegnet med tre fingre ble et symbol på frihetskampen. State Councellor Aung San Suu Kyi har sittet i varetekt siden kuppnatten, og militærregimets anklager gjør at fredsprisvinneren kan bli sittende i varetekt resten av livet

Myanmar:

Nå risikerer Aung San Suu Kyi 150 års straff

Ett år etter kuppet er Myanmars avsatte regjeringssjef siktet for et ellevte tilfelle av korrupsjon.

Publisert Oppdatert

Etter vel ti år med reformer og positiv utvikling tok militæret makten ved et kupp for et år siden. Aung San Suu Kyi, president Win Myint og en lang rekke politikere og menneskerettighetsaktivister ble pågrepet av juntaen 1. februar i fjor.

Kuppet utløste masseprotester og sikkerhetsstyrkene har svart demonstrantene med vilkårlige arrestasjoner og ekstrem voldsbruk. Mer enn 1500 demonstranter er drept, 8948 sitter fengslet, ifølge Assistance Association for Political Prisoners, en lokal rettighetsgruppe som følger utviklingen fra nabolandet Thailand.

Fredsprisvinneren er allerede dømt til seks års fengsel, dømt for oppvigleri, ulovlig import av walkietalkier, samt brudd på koronaregler.

Anklages for fusk

Nå kommer altså nye korrupsjonsanklager, med påstander om at Aung San Suu Kyi har mottatt en donasjon på 550 000 dollar til en veldedig organisasjon oppkalt etter moren hennes. Regimet mener dét er korrupsjon.

Siste tiltale har en strafferamme på 15 år. Det er uklart når denne prøves for en rett, men den avsatte statslederen risikerer nå altså dommer på 150 år.

Juntaen opplyste tidligere i uka at hun må møte i retten i februar, anklaget for å på ulovlig vis ha påvirket valgkommisjonen i forbindelse med valget i juli 2020.

Aung San Suu Kyis parti National League for Democracy (NLD) vant valget, men regimet hevder seieren var basert på omfattende fusk. Flere medlemmer av valgkommisjonen er pågrepet, og nå tiltalt for å ha lagt til rette for NLDs seier, ifølge Irrawaddy.

Powered by Labrador CMS