– Vi lever i veldig urovekkende tider, om det er en verden under vann, en verden uten vann, en verden i brann eller en verden midt i en pandemi, sier UNDP-sjef Achim Steiner. Her fra Pakistan som er rammet av enorme flommer. Foto: Fareed Khan / AP / NTB

Human Development Report:

Verden satt tilbake seks år

9 av 10 land opplever en tilbakegang i egen utvikling for andre år på rad. - Vi kan nå si at trenden er nedadgående, sier Arvinn Gadgil

Publisert Oppdatert

– For første gang på 30 år med store forbedringer i folks liv over hele kloden, måler vi nå tilbakegang to år på rad for menneskelig utvikling, sier Arvinn Gadgil Direktør i UNDP Oslo Governance Centre.

Arvinn Gadgil, direktør i UNDP Oslo Governance Centre.

Flere overlappende kriser setter en stopper for utviklingen, advarer UNDP's Human Development Report, som ble lansert i dag.

Dette bidrar til at folk er mer bekymret og utrygge enn noen gang tidligere målt.

FN estimerer at verden er satt tilbake seks år i utvikling til 2016-nivå, som setter en bremser for arbeidet med å nå bærekraftsmålene.

Raporten måler blant annet utvikling innenfor helse, klimatilpasning, utdanning og levestandard.

Human Development Index (HDI)

Highest Human Development:

  1. Sveits
  2. Norge
  3. Island
  4. Hong Kong
  5. Australia

Lowest Human Development:

187. Burundi

188. Den sentralafrikanske republik

189. Niger

190. Tsjad

191. Sudan

Mer utrygghet og bekymring

Koronapandemien og krigen i Ukraina har gitt store, negative konsekvenser for milliarder av mennesker verden over.

Andelen mennesker som rapporterer stress over hele verden er over 35 prosent, 10 prosent mer enn for ett tiår siden.

Forsterket av klima- og miljøendringer, samt økt polarisering har dette bidratt til at folk flest står i en mer utrygg livssituasjon, siden rapporten først ble utgitt i 1990.

Dette har skapt en økning i usikkerhet til egen hverdag, som igjen har bidratt til å skape en høyere mistillit til myndighetenes styring.

Rapporten påpeker at usikkerhet og polarisering går hånd i hånd, og hindrer samarbeid for å takle kriser.

– Selv før pandemien så vi tvilling-paradokset mellom økt usikkerhet og polarisering. I dag føler en tredjedel av verdens befolkning seg engstelig, og nesten en tredjedel sier at de ikke har tillit til andre, sier Achim Steiner, administrator i UNDP.

Achim Steiner, administrator i UNDP.

Norge på andreplass

For første gang siden 2013 har Norge rykket ned til en andreplass bak Sveits.

Norge har vært rangert som best i verden på utvikling siden 1997, med unntak av 2010, 2012 og 2013, der Sveits også toppet listen.

Dette skyldes hovedsakelig en nedadgående trend fra de to foregående årene forårsaket av pandemien, viser årets rapport.

På tross av nedrykket, peker pilen i år svakt oppover for Norge.

Behov for en ny kurs

Steiner understreker at verdenssamfunnet står overfor store utfordringer når det kommer til å vedta politikk som fungerer for både folk og planeten.

Han viser blant annet til subsidier av fossil energi for å bøte på energi- og levekostnadskrisen.

– Selv om det er fristende å ty til slike kortsiktige løsninger i krisetider hindrer de langsiktige systematiske endringer som er nødvendig for en bærekraftig utvikling, sier han.

Årets rapport er svært alvorlig, mener Kirkens Nødhjelp.

– Økt fattigdom og nød i verden gir den norske regjeringen enda bedre grunn til å holde på sine lovnader om å fortsatt gi 1% til bistand, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Mens rapporten tegner et dystert bilde, advarer Gadgil ved UNDP Oslo Governance Centre om å ikke la de store utfordringene føre til at man blir handlingslammet.

– Nå er tiden inne for modige beslutninger, samhandling og kreative løsninger. FNs rapport presenterer flere gode råd og anbefalinger for veien videre, så la oss ikke lukke øynene, sier han.

Powered by Labrador CMS