– Mange av de fattigste og mest sårbare landene i verden opplever alvorlige klimaendringer nå. Spørsmålet er hvordan man kan støtte dem i klimatilpasningen og når de opplever reelle tap og skader, sier den tyske klimautsending Jennifer Morgan. Bildet er tatt i en mangroveskog i Kenya i juni i år.

Fattige vil rammes hardt om klimaforskeren har rett

I forkant av klimamøtet, som startet i Berlin i dag, kom den tyske klimaforskeren Mojib Latif med en dyster spådom: Vi er på vei mot 3 graders oppvarming. Har han rett, vil verdens fattige rammes hardt.

Publisert Oppdatert

Tross omfanget av klimakrisen og over 25 år med internasjonale klimaforhandlinger, fortsetter de globale utslippene av klimagasser å øke.

Rundt 40 land møtes nå til klimamøte i Berlin for å diskutere den globale oppvarmingen. Møtet vil vare i to dager, og skal fungere som en forberedelse til FNs klimakonferanse i Egypt senere i år.

Gjennom bærekraftsmålene satt verdenssamfunnet i 2015 som mål å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader, eller helst 1,5 grader. Men hittil kuttes ikke utslippene i tråd med disse ambisjonene.

– Vi nærmer oss punktet hvor vi må erkjenne at tiden har rent ut, sa den tyske klimaforskeren Mojib Latif.

Klimaforskeren advarte i forkant av møtet om at temperaturen kan komme til å stige betydelig mer enn målene vi har satt oss.

– Hvis du ser på hva politikerne for tiden gjør, er vi på vei mot 3 graders oppvarming, sa Latif til Mediengruppe Bayern.

En så kraftig temperaturøkning vil være katastrofal, slo han fast.

Tidligere har ekspertgruppen Climate Action Tracker anslått at oppvarmingen innen 2100 kan bli på mellom 1,8 og 2,9 grader, avhengig av hvor mange løfter om utslippskutt som holdes. Så langt har temperaturen på jorda steget med om lag 1,1 grader siden førindustriell tid.

Les også: Økt risiko for hetebølger på grunn av klimaendringene

Vil ramme fattige land hardest

Den tyske regjeringen har varslet en ny plan for å skaffe penger til håndtering av klimarisiko i sårbare land i forkant av klimamøtet.

– Vi er alle i samme båt. Det betyr at vi bare kan snu utviklingen i fellesskap, sa Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock.

Den tyske klimautsendingen Jennifer Morgan, som inntil nylig var leder for miljøorganisasjonen Greenpeace, sa følgende om situasjonen til nyhetsbyrået AP:

– Mange av de fattigste og mest sårbare landene i verden opplever alvorlige klimaendringer nå. Spørsmålet er hvordan man kan støtte dem i klimatilpasningen og når de opplever reelle tap og skader, sa hun, og la til:

– Vi må vise mer solidaritet.

Les også: Bokanmeldelse: Kampen mot klimakrisens tvangstrøye

Powered by Labrador CMS