Det kommer meldinger om at væpnede styrer har rykket inn leirene ved Cox's Bazar sør i landet og at flyktninger som motsetter seg utsendelse er blitt angrepet. Foto: UN photo

Bangladesh klar til å sende rohingyaer tilbake til Myanmar

Rohingyaer som skal returnere til Myanmar forsøkte torsdag å tvinge myndighetene i Bangladesh til å stanse utsendelsen. Hæren er på plass i flyktningleirene.

Publisert

Etter planen skulle 2 260 personer i første omgang vende tilbake til landet de flyktet fra. Rohingyaene kommer fra i alt 485 familier og skulle etter planen sendes tilbake i én stor gruppe torsdag. Ifølge lokale ledere har mange av dem gått i dekning.

Hundrevis av dem demonstrerte nær grensen til Myanmar og ropte at de ikke ville reise. Ikke en eneste av de første 150 som skulle krysse grensen dukket opp eller har sagt at de vil vende tilbake.

Lederen for flyktningeprogrammet i Bangladesh reiste selv til grensen for å være til stede, men ingen rohingyaer hadde møtt opp til avtalt tidspunkt for å gå om bord i bussen som skulle kjøre dem over elva som markerer skillet mellom de to to landene.

Samtidig kommer det meldinger om at væpnede styrer har rykket inn leirene ved Cox's Bazar sør i landet og at flyktninger som motsetter seg utsendelse er blitt angrepet.

Både hæren, politiet og paramilitære styrker er på plass i leirene, der over 700.000 rohingyaer oppholder seg.

Taus Suu Kyi

Myanmars leder Aung San Suu Kyi befinner seg på samlingen til den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen Asean i Singapore. Hun er blitt gjenstand for kraftig kritikk for sin håndtering av flyktningesituasjonen og behandlingen av folkegruppen som ble drevet på flukt fra Myanmar.

På et møte med USAs visepresident Mike Pence onsdag ettermiddag ble hun ifølge The Guardian presset på hvordan de som var ansvarlige for situasjonen er blitt holdt ansvarlige. Hun svarte som før at myndighetene i Myanmar forstår sitt land bedre enn noen andre. Det var imidlertid Suu Kyi, ikke Pence, som ba om møtet.

Den mest uttalte fordømmelsen av rohingya-krisen kom fra Malaysias statsminister Mahathir Mohamad.

- Det ser ut til at Aung San Suu Kyi forsøker å forsvare det som er uforsvarlig, sa han.

Gått i dekning

Mange rohingya-familier har stukket av fra flyktningeleirene i Bangladesh fordi de er redde for hva som vil skje dersom de blir sendt tilbake til Myanmar. Det er dermed uklart hvor mange som faktisk vil bli sendt ut av Bangladesh torsdag.

Flyktningkomissær Abul Kalam i Bangladesh sier de ikke har det konkrete antallet personer som skal returneres før torsdag morgen. Kalam sier myndighetene har diskutert saken med FNs flyktningorgan. FN vil ikke at Bangladesh skal sende tilbake rohingyaene slik situasjonen i Myanmar er nå.

Over 720.000 som tilhører folkegruppen rohingya har flyktet fra delstaten Rakhine i Myanmar til Bangladesh etter en offensiv i fjor høst der hæren, ifølge overlevende, gjennomførte massevoldtekter og drap.

Powered by Labrador CMS