Demonstranter krever rettferdighet for Mahsa Amini, som døde etter at hun ble pågrepet av Irans moralpoliti for å ha hatt på seg hijab på "feil måte". Hendelsen har utløst demonstrasjoner over hele verden for kvinners rettigheter. Her fra Barcelona i Spania 4. oktober.

Ny rapport:

En av tre kvinner er blitt utsatt for fysisk eller seksualisert vold

Det har vært betydelig tilbakegang for jenters rettigheter og likestilling de siste årene. Blant annet har vold mot kvinner økt som følge av pandemien, viser en ny rapport fra hjelpeorganisasjonen Plan International.

Publisert

Rapporten er basert på nøkkeltall fra blant annet FN om jenters utvikling de siste ti årene. Den viser at fremskrittene for likestilling dette tiåret er spist opp av de siste årenes alvorlige tilbakeslag for jenters rettigheter og likestilling, noe som går ut over tre milliarder jenter og kvinner i 144 land.

– Det er opprørende at jenter i dag ikke har flere rettigheter enn mødregenerasjonen hadde for 10 år siden. Fremskrittene det siste tiåret er spist opp av befolkningsvekst, konflikt, pandemi, fattigdom og konservative krefter. Det er alvorlig at jenter i den fattigste delen av verden rammes hardest av tilbakeslagene, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

Les: Afghanistan: – Talibans politikk ødelegger kvinners og jenters liv

Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

Dystre tall

Rapporten viser blant annet at:

  • 1 av 3 kvinner globalt, 736 millioner, har vært utsatt for fysisk og/eller seksualisert vold minst en gang siden de var 15 år.
  • 3 milliarder jenter og kvinner bor i land som scorer svakt på likestilling.
  • Vold mot jenter og kvinner har økt som følge av Covid-19.
  • I 2019 hadde 43 prosent av seksuelt aktive tenåringsjenter mellom 15 og 19 år ikke tilgang på moderne prevensjonsmiddel, selv om de ønsket å unngå graviditet. Dette resulterte i 10 millioner uønskede graviditeter og 5,7 millioner aborter.

Plan-rapporten understreker at jenter som vokser opp i fattigdom, er drevet på flukt og lever i områder med krig og konflikt er spesielt utsatte.

Det samme gjelder jenter som lever i land eller regioner hvor religiøse og konservative krefter systematisk fratar jenter rettigheter, som for eksempel i Iran, Afghanistan eller USA.

Det trekkes også fram at jenter med nedsatt funksjonsevne, eller som identifiserer seg som LHBTQI+ er spesielt sårbare. I 2020 var det fortsatt 70 land som kriminaliserte sex med en av sammen kjønn.

Les: Uganda feirer ti år med pride, men kampen for frihet er langt fra over

Les: – Jeg har aldri vært så redd som nå

Går i feil retning

Før pandemien var det en global nedgang i antall barneekteskap og en nedgang i skadelige skikker som kvinnelig kjønnslemlestelse. Flere jenter begynte på skolen enn tidligere.

Som følge av pandemien, krig og kriser har denne utviklingen igjen gått i feil retning, fastslår rapporten fra Plan International.

– At utviklingen for jenter har gått i feil retning det siste tiåret er svært bekymringsfullt. Det viser at likestillingsarbeidet ikke har greid å møte jenters utfordringer. Vi trenger lovverk som reelt sikrer retten til trygg og selvbestemt abort, forbyr barneekteskap og sikrer politiske- og økonomiske rettigheter sier Partapuoli.

Generalsekretæren i Plan Norge er også opptatt av at det er viktig å arbeide for å endre synet på hva jenter har rett til og kan gjøre.

– Vi må endre holdninger som hindrer jenter i å kle seg i det de selv ønsker og utdanne seg til det de selv vil. Vi må komme til et punkt hvor unge kvinner i hele verden selv kan bestemme når, om og med hvem de vil ha barn, sier hun.

Powered by Labrador CMS