Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har mottatt et bekymringsbrev fra seks store norske humanitære organisasjoner, som alle advarer mot bistandsstopp og omdisponering av midler i bistandsbudsjettet.

Bistandsorganisasjonene advarer Støre mot midlertidig bistandsstopp

Seks humanitære organisasjoner advarer mot frys og omdisponering av bistandsmidler i et brev til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Brevet kommer etter UD sin instruks om midlertidig stans i bistandsutbetalinger fra Norad onsdag.

Publisert Oppdatert

Flyktninghjelpen, Norges Røde Kors, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp og Caritas Norge advarer mot bistandsstopp og omdisponeringer i bistandsbudsjettet, i et brev sendt til blant annet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Brevet ble sendt etter at Utenriksdepartementet ba Norad om å stanse alle nye utbetalinger de neste to ukene på grunn av usikkerhet knyttet til Ukraina-krigen.

– Selv om verden rammes av mange kriser, er det viktig å holde fast på de avtalene og forpliktelsene som allerede er inngått. Vi oppfordrer regjeringen til å holde fast på prinsippet om at bistand skal ha fattigdomsbekjempelse som formål, og sikre at en forsvarlig håndtering av flyktningkostnader i Norge ikke finansieres over bistandsbudsjettet, skriver organisasjonene i brevet.

Organisasjonene uttrykker også bekymring for at eventuelle kutt i bistanden gjøres for å dekke utgifter til å håndtere flyktningutgifter i Norge i tiden som kommer.

Det er ikke sikkert at det er nødvendig med omprioriteringer i bistandsbudsjettet, men UD ba Norad om å utsette nye betalinger i to uker for å sikre at man har en god nok oversikt over krisens potensielle konsekvenser, opplyste assisterende utenriksråd Hege Hertzberg til Bistandsaktuelt onsdag.

Powered by Labrador CMS