Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) på sitt kontor i Utenriksdepartementet i Oslo.

Tvinnereim:

Midlertidig pause i utbetalinger er opphevet

– Det er god ledelse og ansvarlig økonomisk ledelse å ta en fot i bakken og ikke handle i affekt, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

Publisert Oppdatert

Onsdag 16. mars fikk Norad beskjed fra Utenriksdepartmentet om å stanse alle utbetalinger av bistandsmidler. Hensikten med å holde igjen utbetalinger var først og fremst å sikre at UD hadde en god nok oversikt over krisens potensielle konsekvenser.

Torsdag 17. mars kom kontrabeskjeden fra Tvinnereim: ikke alle utbetalinger skulle stanses midlertidig. Avtalene som ble satt på vent var penger til store multilaterale selskaper, som Verdensbanken og FN.

Nå er den midlertidige pausen i utbetalinger opphevet. Dette betyr at utbetalinger på inngåtte avtaler kan gå som planlagt.

– Det er krig i Europa og dette får konsekvenser langt utenfor vårt eget kontinent. Høye matpriser gjør nå at mange mennesker i utviklingsland trues av underernæring og sult. Norske bistandspenger er med på å redde liv, og hvordan vi bruker pengene nå, kan få enorme konsekvenser, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim til Bistandsaktuelt.

Kan medføre omprioriteringer

Det er store pengesummer som har vært satt på vent. Bare i de to siste ukene i mars var det planlagt utbetalinger på mange hundre millioner til for eksempel Verdensbanken og FN.

Årsaken til at utbetalingene var midlertidig stanset var å kunne prioritere innenfor det totale budsjettet. Utviklingsministeren ønsket ikke å bli tvunget til å stanse utbetalingene til de prosjektene som tilfeldigvis ikke er utbetalt til høsten.

Humanitær bistand, inkludert til Ukraina, og utbetalinger til sivilsamfunn har ikke vært berørt av denne pausen, understreker Tvinnereim.

– Frem til revidert nasjonalbudsjett legges frem må vi likevel ta høyde for at konsekvensene av Ukraina- krisen kan medføre omprioriteringer på bistandsbudsjettet, sier Tvinnereim.

Eventuelle tilleggsbevilgninger eller omdisponeringer i bistandsbudsjettet skal behandles av Stortinget.

Sterke reaksjoner

Den opprinnelige avgjørelsen til utviklingsministeren, som satte hele bistandsmidlene på frys, skapte sterke reaksjoner fra norske bistandsorganisasjoner.

– Dette er fullstendig gal måte å drive bistands- og utenrikspolitikk på, sa generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland til Bistandsaktuelt da avgjørelsen først ble kjent. Han understrekte at situasjonen ikke har blitt bedre i resten av verden fordi det har blitt verre i Ukraina, heller stikk motsatt.

Tvinnereim selv mener beslutningen var helt nødvendig som følge av Ukraina-krisen.

– Det er god ledelse og ansvarlig økonomisk ledelse å ta en fot i bakken og ikke handle i affekt. Hvordan vi bruker norske bistandsmidler fremover vil få enorme konsekvenser, sier hun.

Powered by Labrador CMS