Kristoffer Egeberg, jurymedlem og ansvarlig redaktør i Faktisk.no, delte ut Fagpressens gravepris til Bistandsaktuelts journalister Tor Aksel Bolle og Espen Røst under prisutdelingen på Pressens hus i Oslo i går. Journalist Shihar Aneez var ikke til stede under utdelingen.
Kristoffer Egeberg, jurymedlem og ansvarlig redaktør i Faktisk.no, delte ut Fagpressens gravepris til Bistandsaktuelts journalister Tor Aksel Bolle og Espen Røst under prisutdelingen på Pressens hus i Oslo i går. Journalist Shihar Aneez var ikke til stede under utdelingen.

Fagpresseprisen:

Bistandsaktuelt vant pris for «gravearbeid i særklasse»

I en serie artikler avdekket Bistandsaktuelt at manglende lederskap og sviktende kulturforståelse bidro til at en av verdens største hjelpeorganisasjoner brått stengte ned alt arbeid i Sri Lanka. Etter 38 års hjelpeinnsats forlot Plan International 20 000 fadderbarn – uten en plan. Under utdelingen av fagpresseprisene i Oslo i går, ble Bistandsaktuelt tildelt graveprisen for det juryen omtaler som «et gravearbeid i særklasse».

Publisert Sist oppdatert

I går kveld var det duket for utdeling av årets fagpressepriser på Pressens Hus i Oslo.

Der stakk Bistandsaktuelts journalister Tor Aksel Bolle, Shihar Aneez og Espen Røst av med Fagpressens gravepris for en serie artikler om hjelpeorganisasjonen Plans plutselige Sri Lanka-exit, der tusenvis av Plan-fadderbarn brått mistet sitt sikkerhetsnett.

Det som begynte med et tips fra to bekymrede pensjonister i Levanger – som hadde fått to uker på seg til å ta farvel med fadderbarnet sitt i Sri Lanka, en 12 år gammel jente de hadde vært Plan-faddere for i flere år – ble til en rekke artikler (se saks-liste nederst) som har tvunget Plan til å rydde opp både internt og i områdene de brått forlot.

«Smart samarbeid»

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Etter nær fire tiår avsluttet Plan brått alt hjelpearbeidet på Sri Lanka. Tusener av barn, som 15 år gamle Kumari, mistet all støtte. Til Bistandsaktuelt fortalte moren at familien kjemper for å få endene til å møtes. – Når Plan har dratt, er det ingen som kan hjelpe oss lenger, sier Kumari til Bistandsaktuelt.</span>
Etter nær fire tiår avsluttet Plan brått alt hjelpearbeidet på Sri Lanka. Tusener av barn, som 15 år gamle Kumari, mistet all støtte. Til Bistandsaktuelt fortalte moren at familien kjemper for å få endene til å møtes. – Når Plan har dratt, er det ingen som kan hjelpe oss lenger, sier Kumari til Bistandsaktuelt.

I begrunnelsen for tildelingen, skriver juryen følgende:

«Helt plutselig skulle bistandsgiganten legge ned alt arbeidet i landet. Det ble starten på et gravearbeid i særklasse. Journalistene i Bistandsaktuelt har midt i en pandemi, ved hjelp av et smart samarbeid med en lokal journalist på Sri Lanka og ivrige Plan-faddere i Norge, avdekket en rekke kritikkverdige forhold rundt den internasjonale hjelpeorganisasjonen Plan, og hvordan over 20 000 fattige barn og hundrevis av små lokalsamfunn på Sri Lanka ble skadelidende.»

Sakskomplekset Bistandsaktuelt avslørte, har fått bred oppmerksomhet, blant annet på kommentarplass i VG og i den britiske storavisen The Guardian, og omtales av juryen som et «graveprosjekt som virkelig har utgjort en forskjell både for fattig og rik».

I artikkelserien er alle kildene journalist Shihar Aneez snakket med anonymisert. Pål Dybvik har illustrert sakene basert på reportasjebilder tatt av Aneez.

Fire av åtte priser til helse

Hovedprisen for 2022, Fagpresseprisen, gikk til Magasinet Industri Energi, som i fjor økte antall utgaver fra fire til seks og som nå har et opplag på 56 000. De får blant annet skryt for å sette fokus på saker som berører og som ofte blir skjøvet under teppet.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Bistandsaktuelt-journalistene Espen Røst (t.v.) og Tor Aksel Bolle mottok fagpressens gravepris for en serie artikler om hva som skjedde da Plan International brått stengte ned i Sri Lanka etter 38 års hjelpeinnsats. Den srilankiske journalisten Shihar Aneez var ikke til stede under utdelingen i Oslo i går.</span>
Bistandsaktuelt-journalistene Espen Røst (t.v.) og Tor Aksel Bolle mottok fagpressens gravepris for en serie artikler om hva som skjedde da Plan International brått stengte ned i Sri Lanka etter 38 års hjelpeinnsats. Den srilankiske journalisten Shihar Aneez var ikke til stede under utdelingen i Oslo i går.

Helse ble ifølge NTB den store vinneren under onsdagens prisutdeling, med hele fire av åtte priser. Årets journalistpris gikk til Siv Johanne Seglem, Kari Anne Dolonen og grafisk designer Hilde R. Evensen i Sykepleien for en videoserie om transer som ønsker kjønnskorrigerende behandling. I tillegg mottok Seglem fotoprisen for en videoserie om et barn med den sjeldne diagnosen INCL.

Se fullstendig oversikt over alle prisvinnerne her.

Bistandsaktuelts artikler om Plans Sri Lanka-exit:

Powered by Labrador CMS