Ida Strømsø har drevet med ting hun synes er gøy og engasjerende, blant annet i Natur og Ungdom. Nå har hun nettopp begynt som seniorrådgiver hos Redd Barna.

Strømsø fikk jobb i bistanden:

– Overrasket over knivingen mellom organisasjonene

Begynn med noe du synes er gøy. Og husk at du ikke trenger å kunne alt før du begynner. Det er noen av Ida Strømsøs råd til deg som vil inn bistandsbransjen. 27-åringen har nettopp begynt som seniorrådgiver i Redd Barna.

Publisert Oppdatert

Veien til jobb i bistanden:

Mange unge drømmer om en jobb i bistandsbransjen, men konkurransen om jobbene er hard. I denne serien møter du hver fredag unge mennesker som har kommet gjennom nåløyet og sikret seg en jobb i bistandsbransjen

Ida Strømsø

Alder: 27

Bosted: Oslo

Utdannelse: Bachelorgrad i internasjonale miljø- og utviklingsstudier ved NMBU og mastergrad i sosialantropologi og politisk økonomi ved UiO

Jobb: Seniorrådgiver for utviklingspolitikk på klima og miljø i Redd Barna.

Jeg synes fortsatt det er litt rart å presentere meg som seniorrådgiver, altså. Men jeg blir nok vant til det, sier Ida Strømsø og ler.

27-åringen fra Oslo har til tross for sin unge alder rukket å få seg en del erfaring fra bistandsbransjen.

Hun har vært praktikant i Norges FN-delegasjon i Roma og også jobbet for FN-organisasjonen for ernæring og landbruk (FAO) i samme by.

Så har hun tatt en master i sosialantropologi og nå fått ny jobb i Redd Barna. Der har hun kun vært en måned.

– Hvorfor ønsket du å jobbe med bistand?

– Tidligere har det egentlig ikke vært en stor drøm for meg å jobbe spesifikt med bistand. Men jeg har vært miljøaktivist fra jeg var ganske ung, i Natur og Ungdom og i Spire. Så det viktigste for meg har vært å holde på med ting jeg brenner for.

– Det er litt tilfeldig at det ble bistand, men studiene gjorde meg engasjert i utviklingsspørsmål.

– Så har jeg også alltid vært opptatt av rettferdighet, som har ligget bak valgene jeg har tatt, så det er jo naturlig at jeg havnet på sporet miljø- og utviklingspolitikk.

– Hvor jobber du nå?

– Jeg jobber ved Redd Barnas hovedkontor i Oslo som seniorrådgiver for utviklingspolitikk på klima og miljø.

– Min jobb er blant annet å koordinere Redd Barna sitt klimaarbeid og drive påvirkningsarbeid her i Norge, og også å lede Redd Barnas klimaarbeid globalt.

– Hvordan fikk du jobb i en bransje hvor det er så hard konkurranse?

– Jeg fikk jobben i Redd Barna etter en helt vanlig rekrutteringsprosess. Men det er klart at det spilte en rolle at jeg har hatt relevante jobber tidligere, og har hatt en del frivillige verv ved siden av studiene.

– De tidligere jobbene og vervene jeg har hatt fikk jeg ved å engasjere meg i arbeid jeg synes var givende, og hvor jeg derfor fikk lyst til å ta mer initiativ og ta på meg mer ansvar fordi det har vært spennende.

– På den måten har jeg fått muligheter som jeg har kunnet bygge videre på.

– Hva er det kuleste du har gjort i jobben så langt?

– Med en gang jeg begynte i Redd Barna ble jeg kastet ut i en del mediearbeid, intervjuer og skrive innlegg og sånt i forbindelse med en undersøkelse vi skulle offentliggjøre.

– Det var veldig gøy. I FAO fikk jeg ansvaret for å koordinere en stor konferanse om matsikkerhet for urfolksungdom fra hele verden. Det var veldig slitsomt, men også givende og lærerikt.

– Er det noe som har overrasket deg?

– Jeg er imponert og overrasket over hvor proft ting er i Redd Barna. Jeg er jo vant til å jobbe frivillig og i FN-organisasjoner med lite penger.

– Og ikke i Redd Barna, men i bransjen generelt, er jeg også litt overrasket over knivingen mellom organisasjoner som jobber mot samme mål.

– Det kan være lite konstruktivt når man egentlig trenger mer samarbeid for å oppnå målene. Men det gir jo mening at det blir sånn siden man er avhengig av å vise seg frem for å få midler. Det gjelder både for FN-organisasjoner og bistandsorganisasjoner.

– Fortell om din største tabbe

– Jeg har jo bare vært i Redd Barna én måned og håper inderlig at jeg ikke har rukket å gjøre noen store tabber ennå.

– Da jeg jobbet i FAO og fikk ansvar for den konferansen for urfolksungdom, som jeg nevnte tidligere, fikk jeg juridisk arbeid kastet i fanget. Jeg hadde ikke peiling, men det var ingen som hadde tid til å hjelpe meg. Jeg gjorde så godt jeg kunne, men så ble det bråk.

– Det viste det seg at jeg hadde brutt uskrevne regler og gitt informasjon til eksterne partnere som de ikke skulle ha fått.

– Jeg fikk kjeft og det var snakk om at konferansen jeg hadde jobbet for i månedsvis måtte avlyses. Det var veldig ubehagelig. Jeg hadde sagt tydelig fra om at jeg følte jeg ikke hadde forutsetninger for å klare oppgaven, så det føltes litt urettferdig.

– Heldigvis løste det seg. Tre dager senere ble det konferanse.

– Hva er dine ambisjoner videre?

– Nå har jeg akkurat begynt her og har ikke en tydelig plan for veien videre, altså. Nå er jo fokuset å få så mye gjennomslag for Redd Barna som mulig.

– Generelt er det veldig viktig for meg å jobbe med ting som engasjerer meg, som jeg kan stå for og som føles viktig. Får jeg det, særlig knyttet til klima, matsikkerhet, miljø og ulikhet, så er jeg fornøyd.

– Tips til andre som vil inn i samme bransje?

– Først og fremst: Gjør ting du synes er gøy og givende, da tror jeg du kommer mye lengre enn om du bare gjør det du tenker man bør gjøre. Hvis man klarer å være litt strategisk samtidig, og vise initiativ og ta ansvar, er det selvsagt bra.

– Frivillige verv og jobber er bra og gir masse verdifull erfaring. Og der vil jeg legge til: Det er dessverre altfor mange ubetalte internships og verv i relevante organisasjoner, så det kan være lurt å spare litt penger hvis du vet du vil inn i bistandsbransjen.

– Det er ikke nødvendig å kunne alt før du setter i gang med arbeid eller prosjekter, noen ganger må man bare kaste seg ut i ting!

Powered by Labrador CMS