En jevn strøm av flyktninger kommer til jernbanestasjonen i Przemyśl. Tall fra FN viser at over 1,2 millioner har flyktet til Polen.

Norske bistandsorganisasjoner:

– Kapasiteten er totalt sprengt

Caritas, Flyktninghjelpen, Røde Kors og Dråpen i Havet bistår lokale organisasjoner i arbeidet med ta imot flyktninger som krysser grensen inn til Polen. Kapasiteten ved grenseovergangene er sprengt, ifølge generalsekretær Martha Rubiano Skretteberg i Caritas.

Publisert Oppdatert

Ifølge FN har nå over 2,5 millioner mennesker flyktet fra Ukraina siden krigen startet. Rundt 1,2 millioner mennesker har flyktet til Polen. Flere norske humanitære organisasjoner jobber nå intenst for å bistå flyktninger som krysser grensen over til Polen.

Generalsekretær i Caritas, Martha Rubiano Skretteberg, forteller at Caritas Norge hjelper lokale organisasjoner i området. Skretteberg er tilstede i grensebyen Przemyśl i Polen og har besøkt flere mottak i området.

– Det jeg så var dramatisk. Det var tusenvis av flyktninger og kapasiteten er totalt sprengt. Mange sover på bakken. Men det som gjorde mest inntrykk på meg, var små barn. Det var hjerteskjærende å se, sier hun til Bistandsaktuelt.

Hver dag krysser tusenvis av ukrainske flyktninger grensen inn til Polen. Timeslange køer gjør at barnefamilier ofte må vente ute i kulda.

Deler ut mat og vann

Caritas jobber nå for å hjelpe flyktningene som ankommer Polen på best mulig måte.

– Vi deler ut mat, vi deler ut hygieneartikler, og varme klær. Det er veldig kaldt, sier Skretteberg, som står ved teltet til Caritas ved mottakssenteret i Przemysl.

Generalsekretæren i Caritas, Martha Rubiano Skretteberg, er på plass i mottaksmområdet i Przemyśl, 18 km fra grenseovergangen Medyka.

På den store parkeringsplassen - utenfor supermarkedet Tesco - blir flyktninger som har blitt kjørt videre i buss fra grensen, tatt imot.

Frivillige i Caritas går rundt med røde vester og snakker med nyankomne flyktninger. Noen vil ha noe varmt å drikke, andre vil ha hjelp og råd på veien videre.

– Det er viktig å fortelle flyktningene som kommer hit hvilke rettigheter de har. Mange vet rett og slett ikke helt hva de skal gjøre videre. Vi har lokasjoner hvor vi gir informasjon om ulike rettigheter, sier Skretteberg.

Ifølge The Washington Post har nå en million barn flyktet fra Ukraina, og mange av flyktningene som ankommer parkeringsplassen i Przsemysl er under 16 år. Caritas jobber derfor for å gi flyktninger – særlig unge — psykososial hjelp. Ifølge generalsekretæren er situasjonen svært traumatiserende for mange barn.

Humanitær katastrofe

Skretteberg i Caritas tror at det vi ser nå bare ser starten av en stor flyktningkatastrofe. I tillegg til at 2,5 millioner mennesker har flyktet fra Ukraina, er det en million mennesker internt fordrevet i Ukraina, følge FN.

– Kamphandlingene, frykt og matmangel vil gjøre at flere vil måtte flykte. Dette er en humanitær katastrofe, sier hun. Det positive, tror generalsekretæren, er at Polen og andre naboland viser at de er villige til å ta i mot flyktninger.

En jevn strøm av flyktninger kommer over grenseovergangen i Medyka.

FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, påpeker at dette er den raskest voksende flyktningkrisen i Europa siden andre verdenskrig. Skretteberg håper nå at Norge tar ansvar og å fortsetter å gi humanitær støtte, både inne i Ukraina til internt fordrevne, men også til naboland.

Fremover vil organisasjonen særlig hjelpe små barn og kvinner med små barn.

– Planen vår er å prioritere og fortsette å gi humanitær hjelp, sier Skretteberg.

Forverres for hver time

Onsdag var også Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors Norge, i grenseområdene i Polen.

Generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland.

– Det har vært sterke inntrykk i grenseovergangen ved Dorohusk i dag. Vi har sett mødre og barn som har lagt ut på flukt, mange uten et sted å reise til. Det er en fortvilende situasjon for dem som nå har flyktet, og for menneskene som er igjen i Ukraina, sier Apeland til Bistandsaktuelt.

Apeland mener den humanitære situasjonen forverrer seg time for time.

Over to millioner mennesker har nå flyktet fra Ukraina, mange av dem til Polen. Vi ser at mange trenger akutt hjelp. Den kalde vinteren gjør flukten vanskeligere og den humanitære situasjonen verre. De siste dagene og ukene har vært ekstremt krevende for dem som nå er på flukt.

Apeland forklarer at ansatte og frivillige i Polen Røde Kors bidrar på flere områder langs grenseovergangene for å hjelpe flyktninger. De bidrar også med utsending av nødhjelp inn til Ukraina. Behovet for medisinsk utstyr, førstehjelpsutstyr, mat og vann er stort.

Samtidig er Røde Kors sin største bekymring menneskene som ikke har mulighet til å flykte — de som er igjen og som trenger akutt hjelp. I dagene fremover vil Røde Kors trappe opp innsatsen inne i Ukraina, blant annet ved å sende inn mobile helseklinikker til Ukrainas Røde Kors.

– Kollegaer i Røde Kors Ukraina melder om forferdelige forhold og et ekstremt vanskelig hjelpearbeid. Mye tyder på at landet er mer eller mindre i ferd med å gå tom for både mat, vann, gass og drivstoff, sier Apeland.

Enormt informasjonsbehov

På grunn av den enorme flyktningstrømmen inn til Polen er både togstasjoner, mottakssenter og flyplasser i Polen fylt opp av mennesker.

Becky Bakr Abdulla (midten) er kommunikasjonspesialist i Flyktninghjelpen.

– Det flyktningene har behov for er verifisert informasjon om hvor de skal henvende seg og hvordan de skal komme seg videre til en trygg destinasjon. Det er et stort informasjonsbehov, sier Becky Bakr Abdulla, kommunikasjonsspesialist i Flyktninghjelpen. Hun har i de siste dagene jobbet med å samle inn informasjon fra grenseområdet for å få en oversikt over lokale organisasjoner, og hvordan Flyktninghjelpen kan bistå.

På den største togstasjonen i Przsemysl snakker Abdulla med flyktninger om hvordan reisen har vært.

– Flyktninghjelpen har ikke hatt programmer her i nabolandet. Vi har vært tilstede inne i Ukraina siden 2014, så det vi gjør nå er at vi setter opp programmer her. Jeg prøver blant annet å kartlegge behov og se hvor flyktninghjelpen kan bidra, sier Abdulla til Bistandsaktuelt.

Flyktninghjelpen har også et team med 70 personer som også jobber inne i Ukraina.

Hun tror det beste norske organisasjoner kan gjøre er å hjelpe lokale aktører, som allerede gjør en god jobb.

Behov i lang tid

Den norske organisasjonen Dråpen i Havet er også tilstede i Polen, og fire norske frivillige hjelper til på Krakows største jernbanestasjon.

Nadine Aabø Mellem (29) er en av dem. Hun har vært frivillig i Dråpen i Havet flere ganger tidligere.

Den norske hjelpeorganisasjonen Dråpen i Havet gir ut mat og drikke til flyktninger på jernbanestasjonen i Krakow.

– Selv om folk kommer seg fort fra grensen, så kommer det til å bli mange flyktninger i polske storbyer fremover. Det vil bli behov for hjelp her i lang tid fremover, sier Hellem til Bistandsaktuelt.

På togstasjonen får flyktningene mat og vann. I et hjørne har en familie rigget seg til for natten. Hellem går rundt for å sjekke om alle har det bra, og om de trenger noe.

Flere er barnefamilier med små barn.

– Jeg var her i 10–11-tiden i dag morges, og de samme menneskene er fortsatt her. Det er folk som har sittet her lenge.

Kleshall

Tilstede i Polen er også Trude Jacobsen, Dråpen i Havets generalsekretær.

Hun forteller at Dråpen i Havets hovedprosjekt i Polen er å bistå den polske organisasjonen The Multicultural Center å få i gang en stor kleshall som gir ut gratis klær til flyktninger i Krakow. l kleshallen skal det distribueres og gis ut klær og sko, på en verdig måte, til flyktninger som krysser grensen.

Ved grenseovergangen i Medyka kan flyktninger forsyne seg av klær hvis de har behov. Lokale organisasjoner og privatpersoner leverer kilovis med klær hver eneste dag.

– De distribusjonspunktene som finnes nå er som et loppemarked – og det blir fint å kunne tilby noe som ser bra ut. Nå trenger folk kvalitetsklær – det er kaldt, og vi ser at folk virkelig trenger klær. Det blir fint å kunne bistå, sier Jacobsen til Bistandsaktuelt.

Powered by Labrador CMS