– For meg er det helt uforståelig. Når man først skal kutte, kan vi ikke kutte der vi vet at det fungerer, sier Ingjerd Schou, stortingsrepresentant for Høyre.

Høyres Ingjerd Schou:

– Uforståelige kuttforslag fra regjeringen

Høyres stortingsrepresentant Ingjerd Schou er svært kritisk til at regjeringen foreslår å kutte bistanden til utdanning med 40 prosent. – Det hjelper deg ingenting å bli mett, hvis du ikke får muligheten til å ta utdanning, sier hun.

Publisert Oppdatert

– For meg er det helt uforståelig. Når man først skal kutte, kan vi ikke kutte der vi vet at det fungerer.

Det sier Ingjerd Schou, stortingsrepresentant for Høyre, om regjeringens forslag om å kutte bistand til utdanning i sitt reviderte nasjonalbudsjett, som ble lagt frem 12. mai.

Der foreslår regjeringen å redusere støtten til utdanning med 553 millioner kroner, som utgjør et kutt på omtrent 40 prosent.

At det foreslås så enorme kutt på utdanningsposten, synes Schou er oppsiktsvekkende.

– Vi vet at utdanning er helt avgjørende, særlig for kvinner og jenter i utviklingsland. Det utgjør forskjellen på et godt og mindre godt liv, og både lokalsamfunn og enkeltmennesket er avhengige av utdanning for å utvikle seg og komme seg fremover, sier Schou.

Må holde ord

Utdanning var et av satsingsområdene i norsk utviklingspolitikk under Solberg-regjeringene. I fjor sommer sa et enstemmig Storting ja til å bevilge 3,7 milliarder til Det globale partnerskapet for utdanning (GPE).

«Å sikre barn utdanning er det beste våpenet vi har i kampen mot fattigdom», sa daværende utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) den gang. Pengene, som skulle bli fordelt over en femårsperiode, skulle bidra til at 88 millioner flere barn, inkludert 46 millioner jenter, fikk skolegang og at 175 millioner barn fikk grunnleggende leseferdigheter.

– Norge har bygget seg opp som en troverdig samarbeidspartner når det gjelder utdanning, og jeg forventer at regjeringen sikrer at Norge holder ord, sier Schou.

– Hva tenker du om Tvinnereim og regjeringens forklaring på kuttene?

– Jeg synes det er ubegripelig og meget overraskende at regjeringen, som er tilsynelatende opptatte av solidaritet og å hjelpe sårbare grupper, velger å kutte her. Det er ikke til å forstå. I hvert fall når vi vet at det å sikre at unge jenter får gå på skole, er et av de viktigste tiltakene for å sikre at de for eksempel ikke blir gitt bort som barnebruder.

Les også: – Dette vil ramme hele FN-systemet

Ikke hopp og sprett

Norges forslag om betydelige kutt i flere sentrale FN-generasjoner har vakt oppsikt internasjonalt. Forrige uke meldte NRK at FNs generalsekretær António Guterres hadde ringt statsminister Jonas Gahr Støre for å uttrykke sin bekymring.

Samme dag sa også FN-topp Ulrika Modéer til Bistandsaktuelt at kuttet er uansvarlig og at hun «aldri har sett noe lignende. Det nærmeste jeg kan komme på, er Trumps dramatiske kutt i bevilgningene til arbeidet for seksuell og reproduktiv helse». Flere sentrale politikere mener regjeringens bistandskutt vil skade Norges omdømme internasjonalt.

Det er ikke bare Norges rykte internasjonalt som ødelegges, ifølge Schou, men antagelig også fremtiden til noen av de mest svakstilte barna i verden.

– Man kan ikke regne med Norge, man kan ikke regne med midlene, og dermed så vet alle som driver med budsjettering at vel, da får du ikke gjort det du hadde tenkt og blir nødt til å bremse opp aktiviteten på det som er selve systembetingelsen for å bringe samfunnet og enkeltmennesket videre, sier Schou.

Hun mener det er bra å satse på matsikkerhet og tilgang på mat, men:

– Det hjelper deg ingenting å bli mett, hvis du ikke får muligheten til å ta utdanning, sier hun og legger til:

– Det er for eksempel mange kvinner i Afganistan som ikke har hatt tilgang til mat, men som har fått utdanning. Det gjør gjør at mulighetene til et annet liv og et annet samfunn blir annerledes enn når man bare får upbacking til småbønder og matsikkerhet.

Hvor mener du det bør kuttes i stedet?

– Det er opp til regjeringen på finne ut av, men man må i hvert fall ikke ta fra systembetingende poster som utdanning. Det er altomfattende og grunnleggende for å bringe både land og enkeltmennesker videre.

– Det er helt avgjørende at du har land som står ved vedtakene som er gjort. Mye av denne støtten er ikke sånn at den kan gis som hopp og sprett, det må gjøres langsiktig og det er jo et samarbeid mellom mange organisasjoner og institusjoner. Det å bygge opp skolesamfunn, sikre lærere, bøker og få myndigheter til å bidra er ikke noe man kan bruke et jojo-budsjett på, sier Schou.

Les også: Dette kommer til å skade renomméet vårt

Powered by Labrador CMS