Palestinske demonstranter protesterte iltert da israelske sikkerhetsstyrker stengte jordbrukerorganisasjonen Union of Agricultural Work 8. juli i fjor. Norsk Folkehjelp er blant de som støtter organisasjonen. Foto: Youssef Abu Watfa / Zuma / NTB
Palestinske demonstranter protesterte iltert da israelske sikkerhetsstyrker stengte jordbrukerorganisasjonen Union of Agricultural Work 8. juli i fjor. Norsk Folkehjelp er blant de som støtter organisasjonen. Foto: Youssef Abu Watfa / Zuma / NTB

Nederland sier stopp for bistand til palestinsk partner som Norge støtter

Nederland vil stanse støtten til en palestinsk jordbrukerorganisasjon på grunn av «individuelle forbindelser» til Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP). Norge støtter gruppen.

Publisert

PFLP har blitt anklaget for et angrep på den okkuperte Vestbredden i 2019, der en israelsk kvinne ble drept.

Organisasjonen Union of Agricultural Work Committees (UAWC) er en av seks menneskerettsgrupper som Israel terrorstemplet i oktober og som anklages for å støtte PFLP.

Norske myndigheter støtter tre av gruppene som Israel har terrorlistet: Al-Haq, en menneskerettsorganisasjon som ble stiftet i 1979, barnerettighetsorganisasjonen Defense for Children International-Palestine (DCI-P) og jordbrukerorganisasjonen UAWC.

Les mer: Israel terrorstempler seks organisasjoner, Norge ser ingen indikasjoner på terrorstøtte

Manglende åpenhet fra partner?

PFLP er en liten sekulær, venstreorientert bevegelse som har både et politisk parti og en væpnet fløy som har utført angrep mot israelere. PFLP sto bak en rekke flykapringer på 1970-tallet og er listet som en terrororganisasjon av både Israel og flere vestlige land.

"De individuelle forbindelsene mellom UAWC og PFLP, og mangelen på åpenhet om dette emnet fra UAWC", er grunnene til å stanse finansieringen, skriver den nederlandske regjeringen i et brev til nasjonalforsamlingen etter en granskning av organisasjonen.

Det er imidlertid ikke avdekket "organisatoriske bånd mellom UAWC og PFLP", ei heller "flyt av midler mellom UAWC og PFLP", legger regjeringen til. Jordbrukerorganisasjonen, som jobber med små jordbrukere og har fått støtte fra Nederland siden 2007, sier den er "sjokkert og trist" over avgjørelsen.

- Helt fra starten av var denne etterforskningen politisk motivert, og den kom etter press fra den israelske regjeringen, heter det i en uttalelse.

To UAWC-ansatte ble arrestert

Israel anklager PFLP for å stå bak et bombeangrep i september 2019, der en ung, israelsk kvinne ble drept. To menn, som ble pågrepet og mistenkt for å være innblandet, jobbet for UAWC De er fortsatt under etterforskning.

Da organisasjonen var blant seks som ble terrorstemplet av Israel i oktober, omtalte utenriksdepartementet det som overraskende.

- Vi tar beskyldningene på største alvor, og det har vi gjort før også, men vi har ingen indikasjoner på at de organisasjonene som Norge støtter, har vært involvert i noe terrorvirksomhet, sa statssekretær Henrik Thune (Ap) i UD til NTB den gang. Norge støtter også to av de andre gruppene.

Også tidligere utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) har avvist den påståtte terror-koblingen til norskstøttede organisasjoner. Det skjedde da Frp tok saken i Stortingets spørretime i mars i fjor.

Les mer: Ulstein avviser at norsk bistand støtter palestinsk terror

Powered by Labrador CMS