Supermodell Naomi Campbell og to andre har siden 2005 samlet inn titalls millioner kroner til gode formål gjennom stiftelsen Fashion to Relief. Men nå mistenker britiske myndigheter at blant annet at mye av pengene som er samlet inn ikke er gått til formålet. Fashion for Relief avviser imidlertid anklagene. Her er Naomo Campbell avbildet i forbindelse med et Fashion for Relief- arrangement i Doha tidligere denne måneden. Foto: Ammar Rabbo/AFP / NTB.

Supermodell Naomi Campbells veldedige stiftelse etterforskes

Supermodell Naomi Capbell ville hjelpe fattige barn gjennom stiftelsen Fashion for Relief. Nå etterforskes stiftelsen for misbrukt av innsamlede penger.

Publisert

Campbell etablerte Fashion for Relief i 2005. Formålet var å hjelpe fattige barn og andre trengende over hele verden. Titalls millioner av kroner ble samlet inn, hovedsakelig gjennom glamorøse og kjendisspekkede moteshow.

nettsiden til organisasjonen vises det til at innsamlede penger blant annet skal ha gått til å hjelpe barn i Syria og at de har samarbeidet med hjelpeorganisasjonen Care International.

Det er ellers lite konkret informasjon om hvordan de innsamlede pengener er brukt.

En brøkdel til gode formål

Men ifølge avisa The Guardian har britiske myndighetet i lengre tid mistenkt at ting ikke er ikke er som de skal være. I over et år skal det statlige organet The Charity Commission har gjort undersøkelser rundt driften av Fashion for Relief.

Sent leverte regnskap, potensielle interessekonflikter og manglende finansiell kontroll ha vakt bekymring hos britiske myndigheter. Og nå har den britiske innsamlingskontrollen oppskalert granskningen og startet en full gjennomgang av stiftelsen som Campbell de to andre som driver stiftelsen: Bianka Hellmich og Veronica Sylvia Wing Wai Au Chou.

The Guardian skriver at Fashion for Relief-regnskapet for 2019 viser at de samlet inn nærmere 21 millioner kroner. Rundt 19,5 millioner skal ha blitt brukt på betale for arrangementer, stab og PR. Det ser ut til at bare 70 000 kroner har gått direkte til gode formål det året.

Regnskapet for 2020 er ikke levert, selv om fristen gikk ut for over et halvt år siden.

Avviser anklager

The Charity Commission ser også nærmere på utbetalinger gjort til av Campbell medstiftere: Bianka Hellmich. I 2019 skal Hellmich har fått utbetalt over 900 000 kroner i lønn for konsulenttjenester og brukt nærmere 200 000 kroner på reiser.

I en uttalelse skriver Fashion Relief at de samarbeider fullt ut med The Charity Commission og avviser alle anklager mot Campbell, Hellmich eller Veronica Sylvia Wing Wai Au Chou.

«Våre anstrengelser har resultert i 11,5 millioner pund (ca 139 millioner kroner) i donasjoner til andre organisasjoner. Vi har sikret omfattende global oppmerksomhet og mediedekning om saker som orkanen Katrina, kvinners mentale helse, jordskjelvet på Haiti, tsunamien i Japan samt flom i Storbritannia», heter det i uttalelsen.

Powered by Labrador CMS