Kvinnelige ansatte klaget i årevis på seksuell trakassering fra den mannlige lederen uten at noe ble gjort, viser en intern granskning. Ledelsen i banken var også imot at de kvinnelige ansatte skulle ta saken videre, skriver The Wall Street Journal. Bildet er fra Verdensbankens hovedkvarter i Washington. Foto: Alex Wong / NTB

Intern granskning: Verdensbanken ignorerte seksuell trakassering

Gang på gang klaget kvinnelige ansatte på seksuell trakassering fra den mannlige lederen.  Men anklagene ble oversett og mannen ble forfremmet. Nå er han presidentkandidat i Costa Rica.

Publisert

Verdensbanken overså anklagene om seksuell trakassering fra seks ulike kvinner til tross for et dokumentert mønster av trakassering fra lederen som strakk seg over fire år. Banken gjorde heller ingenting for å beskytte de kvinnelige ansatte som la fram anklagene. Det er blant konklusjonene etter at en intern arbeidsnemnd kom med sin svært kritiske dom over bankens håndtering av saken.

Over 30 vitner er avhørt og rapporten som var grunnlaget for dommen var på 56 sider, melder avisa Wall Street Journal.

Pågikk i årevis

Mannen som i årevis trakasserte sine kvinnelige kollegaer heter Rodrigio Chavez og er nå presidentkandidat i Costa Rica.

Han benekter anklagene og sier at saken trolig skyldes «kulturelle forskjeller». Banken har beklaget overfor kvinnene.

- Som mange store organisasjoner vet vi at vi alltid kan bli bedre. Vi må sørge for at vi tar alle skritt for å forhindre overgrep og støtte ofrene for seksuelle trakassering, sa Anette Dixon, sjef for HR i Verdensbanken, i en kommentar.

Granskningen utført av den interne nemda viste at Chavez gang på gang oppførte seg upassende og trakasserende, særlig mot yngre kvinnelige ansatte.

- Det skjedde daglig, fortalte en 22 år gammel kvinne til granskerne.

Forsøk på kyssing, kommentar om kropp og upassende forslag skal har vært vanlig.

Ble forfremmet

Til tross for gjentatte klager mot Chavez i perioden 2009 til 2013 ble han ikke sparket. I 2013 ble han tvert imot forfremmet til stillingen som Verdensbankens landdirektør i Indonesia. Ifølge granskningen var det en kjent sak blant de kvinnelige ansatte at det ikke nyttet å klage på oppførselen hans.

I 2017 klaget imidlertid nok en kvinnelig ansatt på Chavez og to år etter denne klagen ble levert kom Verdensbankens HR-avdeling med en rapport som konkluderte med at Chavez ikke lenger skulle ha personalansvar.

Han fikk også lønnsfrys i tre år på grunn av «upassende seksuell oppførsel."

Det ble derimot ikke konkludert med seksuell trakassering, ifølge bankens regler ville det automatisk medført at han fikk sparken.

I brevet fra HR-avdelingen som fulgte med avgjørelsen ble «det strålende arbeidet» Chavez hadde gjort i «over to tiår» trukket fram.

- De ansatte var ekstremt skuffet over hvordan banken håndterte saken innledningsvis, særlig med tanke på søkelyset som har vært satt på seksuell trakassering og bankens uttalte vilje til å ta problemet på alvor, sa de ansattes forening i en kommentar til saken i september.

Ble motarbeidet

I 2019 valgte Chavez å slutte i Verdensbanken.

To av kvinnene som kom med anklagene mot Chavez tok saken videre til den interne arbeidsnemnda. Ledelsen i Banken var mot at nemda skulle ta opp saken, men de ansattes forening støttet kvinnene og betalte blant annet rettslige kostnader på over en halv million kroner.

- Det er opprørende at ofrene som søker rettferdighet for seksuell trakassering må holde ut mer enn to år med etterforskning og granskning samt aktiv motstand fra Verdensnbanken, uttalte en representant for de ansattes forening.

Powered by Labrador CMS