En koronapasient tas inn i en ambulanse på sykehuset Hospital 28 de Agosto i Manaus 21. januar i år. Foto: Lucas Silva

Brasil: Manaus-mutanten skaper kaos, oksygen-mangel krever nye dødsofre

Den brasilianske delstaten Amazonas er nå inne i pandemiens verste og mest dødelige fase hittil. På mange av sykehusene ligger pasienter og dør fordi det mangler respiratorer og oksygen. En ny mutert variant av viruset, som har fått tilnavnet Manaus-mutanten, skaper kaos.    

Publisert

- Det finnes ikke noe som er verre enn oksygenmangel. Jeg kan ikke tenke meg en verre måte å dø på, enn ikke å få puste, sier en sykepleier vi snakker med i Manaus.

Det er 29-årige Edlyn Rose Pastana smertelig klar over. Som pårørende til to pasienter er hun personlig berørt av oksygenmangelen de nå opplever i Manaus, under den voldsomme andre bølgen med koronasmitte.

- Jeg føler meg hjelpeløs, for jeg vet ikke om vi vil klare dette. Alt er veldig usikkert, og jeg er virkelig redd. Men jeg stoler på at Gud vil ta hånd om oss. Og jeg håper de ikke går tom for oksygen.

Hennes mor Rosenilda ble diagnostisert med covid-19 og har nå fått oksygen i en periode, og uten den er tilstanden hennes fortsatt ustabil. Også Edlyns tante Rosani er koronasmittet og i en sårbar og utsatt situasjon. Hun har 50 prosent redusert lungekapasitet og lider dessuten av diabetes, noe som øker risikoen.

Sykehusene er stappfulle

Allerede torsdag 21. januar var moren svært syk og trengte oksygen.

- Vi prøvde å få henne inn på et privatsykehus, men der var det kaos. De hadde ingen ledige sengeplasser til nye pasienter. Jeg tok henne ikke engang med til det statlige sykehuset, for jeg har allerede vært vitne til at flere som sto meg nær og som trengte oksygen, ikke fikk innleggelse på det statlige sykehuset, forteller Edlyn Rose Pastana.

Thaynara Freitas er intensivsykepleier i Manaus. 23-åringen forteller om en kaotisk situasjon på innsiden av sykehusdørene.

- Vi lever én dag av gangen. Det er bokstavelig talt som å være i krig. Overfylt og fullstendig kaotisk.

Hun forteller at helsearbeiderne må gjøre forferdelige etiske valg. De må velge hvem de skal legge inn, ut fra hvem som har best sjanse for å overleve.

Sykehusene er fulle! En korona-pasient overføres fra João Lúcio-sykehuset i Manaus for å få behandling i en annen delstat.

Har bedt utlandet om hjelp

Situasjonen i Manaus førte til at guvernøren i delstaten Amazonas (hvor Manaus er delstatshovedstad), Wilson Miranda Lima, har bedt det internasjonale samfunnet om hjelp.

- Vi ber om deres hjelp i denne nødsituasjonen og kampen mot covid-19 i vår delstat. Situasjonen er faretruende, og vi frykter at det vi ser utspille seg i hovedstaden Manaus nå, skal spre seg inn i Amazonas, hvor tradisjonelle urfolkssamfunn er enda mer sårbare på grunn av de store avstandene og logistikken som kreves for å gi rask respons i denne krisen. Bare ved hjelp av en internasjonal innsats kan vi klare å møte pandemien, sier hun til nettavisen Mongabay.

Ifølge en medisinsk rapport offentliggjort i legetidsskriftet The Lancet, ble det erklært at Manaus hadde flokkimmunitet, da daværende registre viste at over tre firedeler av befolkningen allerede hadde vært smittet. Men da Manaus-varianten dukket opp, viste det seg likevel at mennesker som tidligere har vært smittet av korona, kan bli smittet igjen.

En ny variant er påvist

De siste ukene er det den nye varianten som er påvist i flesteparten av de utførte testene i Manaus, som med sine to millioner innbyggere er den største byen i Amazonas.

Francinara Soares, som er koordinator i organisasjonen for urfolk, COIAB, i den brasilianske delen av Amazonas, ser med bekymring på den nye Manaus-varianten av koronaviruset:

- Det er viktig at denne varianten ikke sprer seg til de sårbare urfolkslandsbyene våre. Det ville være en katastrofe, uttalte hun i under en digital pressekonferanse. - For å redde liv er det viktig med direkte hjelp. Det går svært hardt utover urfolk. Dette er ikke bare tall, det er en virkelighet som er smertefull, sa Francinara Soares.

Allerede under den første koronabølgen i fjor så vi hvordan likene hopet seg opp i Manaus, og hvordan man på kirkegårdene ikke greide å holde tritt for å få begravet folk raskt nok. Men denne gangen ser det enda verre ut for Manaus. Enda et eksempel på hvor galt det kan gå med president Jair Bolsonaros mye kritiserte pandemihåndtering og mangel på støtte til distriktene.

- Mye voldsommere nå

Intensivsykepleieren bekrefter bildet av den forverrede situasjonen de opplever nå:

- Denne andre bølgen er mye mer voldsom. Før var det de gamle som døde, de med underliggende sykdommer. Men nå mottar vi mange nye pasienter som ikke lider av noe annet, som har hele livet foran seg, og likevel dør på grunn av dette viruset. Mangelen på oksygen har tatt livet av flere og dette scenarioet har ikke bedret seg. Det kunne ha vært unngått, men den dårlige håndteringen av situasjonen er like pervers og dødelig som viruset er. Det er svært uheldig, sier Thayanara Freitas.

Og det er ikke bare intensivsykepleieren som har denne analysen av situasjonen i Manaus. For brasilianske eksperter mener krisen i Manaus skyldes en kombinasjon av den fraværende regjeringen, mangelen på medisinske forsyninger som oksygen, og mangelen på nødvendig og kvalifisert helsepersonell.

Nylig innledet høyesterettsdommer Ricardo Lewandowski en granskning av landets helseminister Eduardo Pazuello, for hans mulige skyld i at hele helsevesenet i Manaus har kollapset. Medieoppmerksomheten har blant annet tvunget den føderale regjeringen til å organisere frakt av oksygentanker til jungelbyen fra hele landet.

Tjenesteforsømmelse?

Helseministeren har fått frist til 30. januar til å avgi sitt vitnesbyrd til det føderale politiet og deretter kan etterforskningen pågå i to måneder, før statsadvokatens kontor skal beslutte om det finnes tilstrekkelig grunn for å stille ministeren for retten.

Det var statsadvokat Augusto Aras som fremmet kravet om etterforskning for påstått tjenesteforsømmelse i krisen, som har forårsaket dusinvis av dødsfall på sykehusene i Manaus på grunn av oksygenmangel.

Statsadvokaten siterte dokumenter som ble presentert av helsedepartementet, der helseministeren ble advart mot en «forestående oksygenmangel» av leverandørselskapet allerede 8. januar, men først begynte distribusjonen av oksygen 12. januar. Tilsvarende mener påtalemyndigheten at ministeren allerede i julen var klar over situasjonen i Manaus, men likevel ventet en hel uke med å sende sine representanter.

Situasjonen i Brasil har blant annet medført at en rekke land har stengt sine grenser og forbudt flyvninger til eller fra Brasil, som for eksempel nabolandet Colombia, hvor den nye virusvarianten har blitt oppdaget i grensebyen Tabatinga.

Oksygenflasker kostet en formue

Tilbake til Edlyn og hennes koronasyke familiemedlemmer. De bestemte seg for å prøve å behandle dem hjemme og begynte jakten på oksygentanker. Men det var nærmest helt umulig å oppdrive slike - og de kostet en formue. Edlyn forteller at en oksygentank til moren og tanten vil vare i maks to døgn og koster 4000 realer (omtrent 6350 norske kroner).

- I begynnelsen sendte jeg beskjed til mange mennesker og ba om hjelp til å skaffe oksygen, men de var ikke i stand til det økonomisk. Og vi har ikke råd. Selv om jeg samler inn penger fra hele familien, så er det umulig», forteller Edlyn Rose Pastana.

Mangelen på sykehusplasser har også fått andre aktører på banen. En av disse er hjelpeorganisasjonen Oasis, som for øyeblikket hjelper med å skaffe oksygen til covid 19-pasienter i Manaus som ikke kan få behandling på sykehusene, slik som Edlyns mor og tante.

Til slutt fant Edlyn fram til denne organisasjonen, som tilbød seg å hjelpe til ved å gi moren og tanten oksygen.

- De har vært som noen engler i mitt liv. Hadde det ikke vært for hjelpen fra dem, ville jeg ha mistet moren min og mistet tanten min fordi de var syke og det ikke fantes noe sted å få dem innlagt.

Portforbud hele døgnet

For noen dager siden følte tanten Rosane seg såpass bra at hun kunne unnvære oksygentanken. Mor Rosilda trenger den fortsatt, men legen tror hun er på bedringens vei, forteller Edlyn.

Fra 24. januar ble det innført 24-timers portforbud i Manaus, et forbud som i første omgang skal vare i én uke for å unngå ytterligere smittespredning.

Ifølge offisielle tall har delstaten Amazonas allerede hatt 7560 dødsfall og mer enn 258 000 smittede siden pandemien startet i fjor. Det er de registrerte tallene. Trolig er de reelle tallene enda høyere.

Kirkegårdsarbeidere i Manaus legger en kiste ned i graven ved den offentlige kirkegården Nossa Senhora Aparecida 15. januar. Antallet dødsfall har økt kraftig de siste ukene, blant annet som følge av manglende oksygen til å behandle pasienter med pustebesvær.
Powered by Labrador CMS