Valget av Lula da Silva som ny president i Brasil gir nytt håp for å stanse avskogingen i Amazonas, mener Regnskogfondet. Norge vil raskt ta kontakt for å gjenoppta regnskogsamarbeidet, melder NTB.

Lulas valgseier i Brasil: – Gir håp for regnskogen

Forrige gang Lula da Silva var president reduserte han avskogingen i Brasil kraftig, og nå lover han å gjøre det igjen. Norge vil gjenoppta samarbeidet raskt, lover Klima- og miljøministeren, mens Regnskogfondet påpeker at det er en utfordrende oppgave Silva har tatt på seg.

Publisert Oppdatert

– I stedet for å være verdensledende innen avskoging, ønsker vi å være verdensmestere i å møte klimakrisen, sa nattens valgvinner i Brasil i sin seierstale.

Lula da Silva understreket også behovet for en helt ny politikk som reduserer fattigdommen og de økende forskjellene i Brasil

Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet mener valgte av av Lula gir etterlengtet håp og momentum for å beskytte den regnskogen i Amazonas og de som bor der. Men han understreker at den nye presidenten har en enorm oppgave foran seg i et krevende politisk klima.

– De siste fire årene har satt Amazonas i en prekær tilstand. Det er helt avgjørende at Lula har som høyeste prioritet å stanse avskoging og få bukt med volden mot urfolk og andre miljøforkjempere, sier Jæger i en pressemelding.

Luiz Inácio Lula da Silva feirer valgseieren på Avenida Paulista i São Paulo søndag.

Trenger støtte

Han mener det er viktig at det internasjonale samfunnet nå støtter Lulas bebudede innsats for å redde regnskogen.

– Vi er alle avhengige av Amazonas-regnskogen for å unngå klimakatastrofe og redde verdens dyrebare naturmangfold. Det internasjonale samfunnet må støtte Brasil i å raskt gjenoppbygge miljøinstitusjoner, stanse volden og styrke landets hardt prøvde demokrati, sier Jæger.

Jair Bolsonaro vil sitte som president fram til 1. januar, hvorpå Lula da Silva tar over som landets president. I løpet av denne overgangsperioden vil den norske regjeringen ta kontakt med Lulas overgangsteam for å gjenoppta regnskogsamarbeidet, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

– Vi vil snakke med hans folk for å forberede det formelle og få på plass en styringsstruktur. Det står betydelige summer frosset på konto i Brasil i amazonasfondet som kan utbetales raskt..

Kuttet støtte i 2019

Etter at Bolsonaro kom til makten i 2019, har avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas økt kraftig. Bolsonaro har kuttet i miljøtiltak og gjort det klart at han ønsket landbruk og annen næringsvirksomhet i områder der det i dag er regnskog.

Bolsonaros prioriteringer førte til at både Norge og Tyskland kuttet miljøstøtte til Brasil sommeren 2019.

– Det har vært en voldsom økning i avskoging under Bolsonaro, noe som har vært svært bekymringsfullt. Alle som er opptatt av klima, har smertelig sett hvordan han har sett fullstendig bort ifra gamle avtaler og løfter, sier Barth Eide.

– En viktig dag

Lula vant med nærmere 51 prosent av stemmene mot 49 prosent til Bolsonaro.

Lula var også president i landet mellom 2003 og 2010. Han skal nå ta fatt på sin tredje fireårsperiode. 77-åringen har kommet med store løfter, blant annet at Brasil skal ta tilbake sin plass i kampen mot klimakrisen, spesielt når det gjelder Amazonas-regnskogen.

– Dette er en viktig dag. Det er bra for Brasil, men også for hele verden, sier Barth Eide.

– Så er det jo slik at presidenten styrer jo ikke alene, heller ikke Lula. Det blir litt som da Biden vant valget i USA, han tar over et land med et komplisert politisk landskap å navigere i, sier han.

Om en drøy uke samles en rekke statsledere og regjeringssjefer på klimatoppmøtet COP27 i Egypt, og Barth Eide vil også være til stede.

– Der vil det jo være Bolsonaros Brasil som møter opp, og vi må ha respekt for denne kommende overgangsfasen. Men det er full mulig at det blir sendt et signal fra Lula om hva som kan ventes når han overtar, sier han.

– Brasil har vært krevende i mye av det internasjonale arbeidet, ikke bare klima. Vi ser fram til en litt annen tone.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (AP).

Vanskelig oppgave

Ifølge Regnskogfondet har avskogingen økt med 73 prosent under president Bolsonaro.

Til sammenligning, ble avskogingen redusert med 68 prosent i perioden 2003 til 2010 under Lulas ledelse.

– Lula’s forrige regjering reduserte avskogingen betydelig, men utgangspunktet hans denne gangen er mye mer dramatisk. Han trenger at internasjonale ledere, investorer og bedrifter forstår sitt ansvar og støtter ham slik at han kan ta gjenoppta dette arbeidet raskt, sier Jæger.

Lula har under valgkampen gitt løfter om å gjenreise politikken som reduserte avskogingen i løpet av hans forrige regjeringsperiode. Han har også gitt lovet om å stanse den utbredte og ulovlige gruveaktiviteten, og å utvide og beskytte landrettighetene til urfolk og andre tradisjonelle samfunn. Volden mot urfolk og miljøforkjempere har økt under Bolsanoaros styre.

– Volden må ta slutt og urfolks sikkerhet må beskyttes i takt med internasjonale menneskerettighetsforpliktelser. Straffefriheten for kriminelle handlinger må tilhøre fortiden, sier Tørris Jæger.

Noen av Lulas valgløfter kan imidlertid forårsake problemer.

Les: Frykt for at Bolsonaro vil gjøre som Trump

Frykter vold

Lula har også forpliktet seg til å åpne Amazonasfondet, som ble opprettet under hans presidentperiode og som er den viktigste mekanismen for internasjonal finansiell støtte til skogvern i Brasil.

– Vi forventer at Lula raskt reetablerer Amazonasfondet og at det internasjonale samfunnet belønner Brasil så fort de reduserer avskogingen, sier Jæger.

Mange frykter en økning i volden og ulovlige aktiviteter i skogen den siste tiden før Lula overtar.

– Det er avgjørende at det internasjonale samfunnet bistår Brasil i en fredelig maktovertagelse ved å følge situasjonen tett og kreve at den sittende regjeringen avstår fra å bruke de neste månedene på å fremme en miljø- og urfolksfientlig agenda.

Powered by Labrador CMS