Ukrainske soldater og beredskapsansatte jobber utenfor et sykehus som ble skadet etter et angrep i Mariupol, Ukraina, onsdag 9. mars 2022.
Ukrainske soldater og beredskapsansatte jobber utenfor et sykehus som ble skadet etter et angrep i Mariupol, Ukraina, onsdag 9. mars 2022.

Caritas-senter i Mariupol angrepet — to ansatte drept

To lokalt ansatte i den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas og fem av deres familiemedlemmer er drept i Mariupol, ifølge generalsekretæren i Caritas, Martha Rubiano Skretteberg: – Kollegaer er under konstant angrep.

Publisert Sist oppdatert

– Det som skjedde, var at selve senteret ble angrepet. Det var mange som hadde søkte tilfukt i senteret, også familiemedlemmer. To kvinnelige ansatte og fem familiemedlemmer døde i angrepet, sier Martha Rubiano Skretteberg, generealsekretæren i Caritas Norge til Bistandsaktuelt.

Det tragiske angrepet fant trolig sted 15. mars da en stridsvogn avfyrte skudd mot bygningen til Caritas-senteret i Mariupol, opplyser hun.

– Dette er tragisk og vi sørger. Kollegaer av oss er under kontinuerlig angrep og lever under konstant frykt for å bli drept, men likevel velger de å bli. Jeg blir sterkt preget av situasjonen og samtidig rørt over innsatsen til våre hjelpearbeidere. Caritas står fremst i linjen med humanitær hjelp.

Det har vært utfordrende å kommunisere med de ansatte i den beleirede havnebyen, noe som har ført til at detaljene om sivile tap har vært knappe og vanskelig å verifisere.

Utsatt

Mariupol har vært beleiret av russiske styrker siden starten av mars. Lokale myndigheter i byen har varslet at minst 20 000 sivile er blitt drept.

– Det er forferdelig. Sivilie og humanitære hjelpearbeidere i Ukraina er veldig utsatt og vi frykter for deres liv, sier Skretteberg.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Den norske generalsekretæren i Caritas, Martha Rubiano Skretteberg, var i Polen ved grensen til Ukraina i begynnelsen av mars.</span>
Den norske generalsekretæren i Caritas, Martha Rubiano Skretteberg, var i Polen ved grensen til Ukraina i begynnelsen av mars.

I de siste dagene har Skretteberg snakket med presidenten i Caritas Ukraina. Situasjonen i Mariupol er svært uoversiktlig. Fordi byen er blokkert, kommer man ikke inn med forsyninger. Kamphandlingene forhindrer også humanitær tilgang.

– Nå må vi appellere til det internasjonale samfunnet for å stoppe denne massakren. Det blir alvorligere for hver dag i Mariupol, sier Skretteberg.

Flere tusen sivile drept

Ifølge Mariupols ordfører Vadym Bojtsjenko er om lag 21 000 sivile drept i den beleirede havnebyen siden den russiske invasjonen startet.

Men ifølge ordføreren er det vanskelig å beregne det eksakte tallet på drepte og sårede siden kampene startet i byen, melder The Guardian.

I Ukraina har Caritas mer enn 1500 ansatte, i tillegg til over 2500 frivillige. I Mariupol har Caritas seks ansatte, i tillegg til frivillige.

– Vi har tre personer i den ukrainskkontrollerte delen og tre ansatte i den russiskkontrollerte delen, sier Skretteberg.

Powered by Labrador CMS