FNs generalsekretær António Guterres sa på åpningsseremonien at menneskeheten er blitt et masseutrydningsvåpen. Foto: Christinne Muschi / Reuters / NTB // Frontfoto: Andrej Ivanov / AFP / NTB
FNs generalsekretær António Guterres sa på åpningsseremonien at menneskeheten er blitt et masseutrydningsvåpen. Foto: Christinne Muschi / Reuters / NTB // Frontfoto: Andrej Ivanov / AFP / NTB

FNs generalsekretær:

– Vi behandler naturen som et toalett

Ikke bare behandler vi naturen som et toalett, men til slutt begår vi selvmord som følge av det, sa FNs generalsekretær António Guterres i åpningstalen på FNs naturkonferanse COP15 i Canada.

Publisert Sist oppdatert

FN-generalsekretær António Guterres, som ble kritisert av norske klimaforskere for å ha brukt formuleringer uten å ha belegg på klimatoppmøtet COP27 i Egypt med ordene «Vi er på vei mot klimahelvete», brukte nok en gang harde ord da han sto på talerstolen på COP15-åpningen i Montreal i Canada tirsdag.

– Med vår bunnløse appetitt for ukontrollert og ulik økonomisk vekst, har menneskeheten blitt et masseutrydningsvåpen, sa FN-sjefen.

FNs naturkonferanse

  • Forhandlingsmøte som holdes i Montreal fra 7. til 19. desember. Nesten alle verdens land deltar.
  • Konferansen skulle egentlig vært holdt i Kina i 2020, men den er blitt utsatt flere ganger på grunn av pandemien.
  • Selv om møtet nå holdes i Canada, er det Kina som offisielt leder det.
  • Hovedmålet er å enes om et såkalt rammeverk for biologisk mangfold for årene etter 2020.
  • Her skal det inngå en rekke mål for vern av natur som skal nås innen 2030.
  • Møtet omtales som COP15 og er formelt sett andre del av det 15. partsmøtet for landene som har undertegnet FNs konvensjon om biologisk mangfold.

Kilder: NTB, CBD , AFP

Portugals tidligere sosialistiske statsminister Guterres har gjort klimaendringer til kampsak.

– Vi fører krig mot naturen. Denne konferansen handler om den akutte oppgaven med å få i stand fred. Vi behandler naturen som et toalett, og til slutt begår vi selvmord som følge av det, sa Guterres i Montreal.

Demonstranter

Canadas statsminister Justin Trudeau ble avbrutt av en gruppe på noen titalls demonstranter da han skulle tale. De ble etter noen minutter med roping av slagord fulgt ut av salen, til applaus.

– Som dere kan se, er Canada et sted med ytringsfrihet, der individer og grupper fritt kan uttrykke seg åpent og kraftfullt, og vi takker dem for å dele sine synspunkter, sa Trudeau.

Konferansen starter for fullt onsdag og varer til 19. desember. Verdens land skal forsøke å bli enige om nye målsettinger som kan bidra til vern av naturområder og dyre- og plantearter.

Bibelsk språk

– Når det gjelder biologisk mangfold, så er vi i krig med naturen. Vi må slutte fred med naturen, oppfordret Unep-sjef Inger Andersen i forkant av åpningen av møtet, ifølge The Guardian.

Både naturområder og dyrebestander har krympet raskt de siste tiårene, blant annet som følge av utvidelse av jordbruksområder, avskoging og endringene i klimaet.

På klimatoppmøtet i Egypt i forrige måned advarte FNs generalsekretær António Guterres om at menneskeheten er på vei «i full fart mot klimahelvete».

Også Andersen bruker bibelsk språk for å beskrive situasjonen. Hun mener avtalen som skal inngås i Montreal, må håndtere «biodiversitet-apokalypsens fem ryttere»: arealbruksendringer, overutnyttelse, forurensning, klimakrisen og spredning av fremmede arter.

Powered by Labrador CMS