Kunstnerbevegelsen San Isidro protesterer for mer demokrati og ytringsfrihet i Cuba. Kunstnerne krever mer frihet, men blir samtidig beskyldt for å være finansiert av USA. Her er demonstranter på vei til en katolsk kirke i Miami for å vise støtte for San Isidro-bevegelsen i desember i fjor. Foto: Giorgio Viera / EFE / NTB

Cuba: Kunstnere og aktivister protesterer for mer demokrati og ytringsfrihet

San Isidro-bevegelsen med rapperen Maykel Osorbo i spissen krever mer frihet, men beskyldes for å være finansiert av USA. Cubanerne er utmattet og tørster etter økonomisk frihet – ikke nødvendigvis politiske endringer, sier Cuba-ekspert.

Publisert

Scenen er spesiell for Cuba: Protest-rapperen Maykel Castillo, med håndjern på den ene hånden, flykter på sykkel fra politiet mens en folkemengde synger protestsangen «Patria y Vida» («fedreland og liv»).

Bildene fra episoden fra begynnelsen av april i år har gått verden rundt. Spørsmålet er om det er tegn på generell folkelig misnøye, eller storm i et vannglass.

Protesterer for mer demokrati

Maykel Castillo, med kunstnernavnet «El Osorbo», er en del av kunstnerbevegelsen San Isidro, der kunstnere og aktivister, som Luis Manuel Otero Alcántara, protesterer åpent for mer demokrati og ytringsfrihet på Cuba.

Maykel Osorbo sydde sammen munnen i fjor, i protest utenfor kulturministeriet mot et nytt dekret som forbyr og straffer visse kunstneriske uttrykk.

Den nevnte sykkelepisoden med Maykel Osorbo skjedde foran San Isidro-bevegelsens hus i Havana, der rapperen hadde søkt tilflukt fordi politiet forsøkte å anholde flere aktivister. Osorbo unngikk å bli lagt i håndjern fordi en folkemengde hindret politiet, så Osorbo fikk vristet seg fri. Han fikk en sykkel av en forbipasserende slik at han kunne stikke av. Folkemengden sang protestsangen «Patria y Vida» («fedreland og liv»), som omformulerer et av ekspresident Fidel Castros historiske cubanske slagord, «Patria o Muerte» («fedreland eller død»).

- På grunn av undertrykking og overgrep fra den cubanske regjeringen trer folket fram for å beskytte sine aktivister, fordi vi krever ytringsfrihet og menneskerettigheter for alle borgere, sa Maykel Osorbo kort tid etter til Amnesty International.

- De venter på det rette øyeblikket

Kunstnere som Maykel Osorbo og Luis Manuel Otero Alcántara varsler en sosial oppstand fordi cubanere flest er utmattet under pandemien. Begge har blitt anholdt og har flere straffesaker hengende over seg.

To dager etter episoden foran San Isidro-bevegelsens hus ble Maykel Osorbo overfalt av to uidentifiserte menn. Han viste seg kort etter på sosiale medier med blodige sår i hodet.

- Den cubanske regjeringen er i ferd med å forberede en oppdiktet sak mot meg for «attentat». Det har advokater som arbeider for regimet, men er vennlig innstilt til meg, fortalt meg. De venter bare på det rette øyeblikket for å komme og hente meg, for å stoppe vår bevegelse, sa Maykel Osorbo til den opposisjonelle radiokanalen Radio Martí, som sender fra Miami i USA.

- Folket er i beredskap og tolerer ikke lenger politiets eller offentlige funksjonærers sjikane.

Hvis de arresterer én av oss vil folket reise seg i protest, sa Luis Manuel Otero Alcántara til Radio Martí.

- Finansieres av USA

Cubanske myndigheter bruker covid 19-pandemien til ytterligere å innskrenke borgernes rettigheter, ifølge observatører. Professor John Kirk ved fakultetet for Latinamerika-studier på Dalhousie University i Canada sier seg delvis enig i det. Men til Bistandsaktuelt sier han at kunstnere som Maykel Osorbo «åpenlyst er finansiert av USA». På spørsmål om Cuba har innskrenket ytringsfriheten for borgerne under pandemien svarer John Kirk:

- Cubas kulturministerium er overdrevent byråkratisk, og det er mange berettigede klager mot deres håndtering av kulturelle saker. Protestene foran kulturministeriet i november var ekstremt viktige for å vise den oppriktige bekymringen for denne byråkratiske holdningen til kultur. Men San Isidro-bevegelsen og mange opposisjonsbloggere er tydeligvis støttet av den amerikanske regjeringen, og utenfor deres egne sirkler er denne bevegelsen ikke viktig. Med andre ord kritiserer jeg den cubanske regjeringens håndtering av denne saken, men jeg mener samtidig at San Isidro-bevegelsen er en isolert gruppe uten nasjonal støtte, sier John Kirk.

San Isidro-bevegelsens kunstnere har også tidligere forsvart seg mot lignende beskyldninger om amerikansk støtte.

- Hvis jeg hadde fått penger fra USA så ville jeg ikke bodd på et lite værelse, men hatt dollar til å kjøpe dyre varer, har Maykel Osorbo gjentatte ganger sagt til pressen.

- Har skjerpet den medisinske kontrollen

John Kirk sier at pandemien fikk Cuba til å iverksette en landsomfattende kampanje med informasjon om forebyggende tiltak for å unngå å bli smittet, primært fordi flere tusen cubanere bosatt i USA kom på juleferie til Cuba. Under pandemien har Cuba effektivt isolert smittede personer. Offisielt er knapt 90 000 personer smittet på Cuba og 477 døde.

- Så min analyse er at de cubanske myndighetene har skjerpet den medisinske kontrollen, men ikke på andre måter. Men det er klart at Cuba kjemper med matvaremangel på grunn av egen ineffektivitet og amerikanske sanksjoner, så det er utbredt frustrasjon hos folket. Økonomien har falt med 11 prosent og turismen har stoppet opp. Køene for å få mat i folkekjøkkener er endeløse. Cubanerne er utmattet, og det er et ønske om økonomisk, men ikke nødvendigvis politisk, liberalisering, sier John Kirk.

En gruppe på 44 politiske dissidenter, med menneskerettsaktivisten og lederen av opposisjonspartiet UNPACU (Den cubanske patriotiske union, red. anm.) José Daniel Ferrer i spissen, har sultestreiket siden midten av mars. San Isidro-bevegelsen stiller seg solidarisk med streiken, som Otero Alcántaras kaller «enda et skritt mot demokrati på Cuba». Ferrer er én 75 dissidenter som ble arrestert i 2003 og dømt til døden dersom han ikke forlot Cuba. Europa-parlamentet fordømte i 2019 cubanske myndigheters behandling av Ferrer.

Powered by Labrador CMS