Guidon samarbeider med offiserer i regjeringshæren. Det har gitt han beskyttelse mot arrestasjon.

HRW: DR Kongo, denne krigsherren må i fengsel

Krigsherren Guidon kler seg i kamuflasje uniform med en pistol i beltet. Flere tusen soldater lyder hans ordre. Opprørssoldater voldtar mens de roper hans navn. Dette skjer i et område der Norge tidligere har bidratt med mye humanitær hjelp. Organisasjonen Human Rights Watch (HRW) krever at Guidon må arresteres og siktes for forbrytelser mot menneskeheten.

Publisert

I dag er den Internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner - en årlig påminnelse om at det fortsatt er mange overgriperne som aldri blir rettsforfulgt. Menneskerettighetsorganisasjoner mener både FN og nasjonalstater må gjøre mer, spesielt i et land som DR Kongo.

Allianser skifter stadig, og maktkamper førere til splittelser i væpnede grupper. Kontroll over landsbyer og jorder er flytende i Kivu-provinsene i det østlige DR Kongo. Den væpnede gruppen som har veisperring inn i et område er oftest den som har kontroll akkurat der. Det er over 100 ulike opprørsgrupper i det østlige DR Kongo.

For øyeblikket er den mektigste krigsherren trolig, Guidon Shimiray Mwissa. Hans velorganiserte hær kontrollerer områder som omfatter tinnmalmgruvene ved Walikale, via Masisi og nordover mot Lubero der det er uformelle gullgruver.

Mektig opprører

Både Human Rights Watch, Congo Research Group og FNs ekspertgruppe for DR Kongo har lenge forsøkt å kartlegge virksomheten til den væpnede gruppen Nduma Defense du Congo-Renove (NDC-R). Gruppen opererer i et område der svensk misjon i sin tid bygget sykehus, der Norge tidligere støttet et kvinnenettverk som bisto voldtatte kvinner og der Flyktninghjelpen har drevet både leirer for internt fordrevne og nødskoler.

De senere årene har NDC-R under Guidon fordrevet rivaler fra flere gruveområder i det østlige DR Kongo, og inngått stadig nye allianser. Siden juni i fjor har han vært ettersøkt av myndighetene og FN-styrkene i landet. Likevel viser flere rapporter at han samarbeider med deler av regjeringshæren. For noen måneder siden skjedde den en ny splittelse i militsen. Det var kamper rundt den lille byen Pinga mellom ulike deler av opprørshæren. En gruppe på 500 opprørere som forsøkte å styrte Guidon skal i august ha overgitt seg til regjeringen. I Pinga har også Leger uten grenser drevet sykehuset i perioder.

Offiserer i regjeringshæren tjener på samarbeidet med opprørsgruppene ved at de får sin andel av inntektene fra uformell gruvedrift, og i noen tilfeller bistand i kamper mot grupper som betraktes som en større trussel. Rwanda har vært glad for (og har trolig støttet) NDC-Rs kamp mot hutu-grupper (som FDLR) som har historiske røtter til hæren som utførte folkemordet i 1994, og som fortsatt ønsker å styrte regimet i Kigali.

Guidon har tidligere forsøkt å etabelere allianser med andre opprørsgrupper i det østlige DR Kongo. Foto fra FN-rapport

Store gruveinntekter

Guidon (40) er av nyanga etnisk opprinnelse fra Walikale-distriktet. Han begynte sin væpnede karriere i en lokal mai-mai-opprørsgruppe som senere ble integrert inn i regjeringshæren. Der fikk Guidon rang som kaptein. Han deserterte fra hæren i 2007 og ble etter hvert nestkommanderende i opprørsgruppen NDC under en brutal kommandant og mineralforhandler, Sheka Ntaberi. I 2014 ledet Guidon et internt opprør mot Sheka og overtok store deler av NDC-hæren. Regjeringen og FN hadde på det tidspunktet utstedt et arrestordre for Sheka for flere overgrep mot sivile, og mange av hans soldater hadde ikke fått betalt. Guidons NDC-R angrep Sheka-gruppene med støtte fra offiserer i regjeringshæren som ville beskytte egne gull-smuglingsnettverk. Sheka overga seg senere til myndighetene, men er ennå ikke blitt stilt for retten.

Organisasjonen Just Gold som sporer lovlig gull fra uformelle gruver som ikke styres av militære grupper, sier til FN-ekspertene at de ikke kan konkurrere med gullprisene som tilbyd gjennom smuglernettverkene. Både væpnede grupper som NDC-R og militære ledere har interesser i den ulovlige smugling. Gullet går til smeltere i både Uganda og Rwanda, og havner ofte til slutt De forente arabiske emiratene, ifølge FN-rapporter.

Omfattende overgrep

FN-ekspertene har i perioden januar 2019 til februar 2020 dokumentert at Guidons soldater har utført voldtekt, massevoldtekt, seksuell slaveri og i noen tilfeller tvangsekteskap under kampene i områdene ved byene Masisi og Rutshuru. FN påpeker at disse handlinger er å betrakte som både krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Human Right Watch har bekreftet og utvidet synderegisteret.

HRW krever at myndighetene i Kongo gjør alvor av arrestordren og sørger for at Guidon, og flere av hans soldater må stilles for retten. De ber også om at offiserer i regjeringshæren, som har bistått opprørsgruppen, tiltales.

- Arrestordren fra 2019 har ikke stoppet Guidon fra å utføre forferdelig overgrep mot sivile i områdene han kontrollere. Myndighetene har heller ikke gjort tilstrekkelig for å bistå kvinnene som er blitt utsatt for seksualisert vold, skriver HRWs Kongo-forsker Thomas Fessy i en pressemelding.

Rapportene som er laget om Guidons gruppe viser detaljer om hvor hans baser ligger, og inneholder vitneforklaringer fra ofrene.

Powered by Labrador CMS