Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein har et håp om at flere kongolesere nå vil kunne få en tryggere hverdag. Foto: Narve Solheim /Utenriksdepartementet

Håper på styrket samarbeid med DR Kongo

Etter regimeskiftet i DR Kongo ønsker Norge å styrke forholdet til både statlige og ikke-statlige aktører i landet. Utviklingsministeren håper at penger som i dag går til humanitær bistand etter hvert kan brukes til langsiktig utvikling.

Publisert

Dag-Inge Ulstein signaliserte dette under et møte i Oslo på mandag, organisert av Join Good Forces, Regnskogsfondet og Redd Barna. I mai skal han selv besøke DR Kongo.

- DR Kongos historie gir ikke mye rom for optimisme. Men vi gir ikke opp. Fredsprisen til Dr.Mukwege var en inspirasjon for alle som bryr seg om landet. Et politisk skifte kan gi grunnlag for styrket håp, sa Ulstein.

Han påpekte at landet fikk en ny president, Felix Tshisekedi, i slutten av januar. Tshisekedi overtok etter Joseph Kabilal som hadde sittet ved makten siden 2001. Selv om Ulstein inrømmer at valget var omstridt og at Kabila og hans parti fortsatt beholder viktige maktposisjoner tror han det er «likevel et visst rom for endringer som kan skape bedre utsikter for fred og utvikling».

Under hele perioden da Moland/French-saken verserte holdt norske politikere en lav profil i forhold til DR Kongo. Samtidig har bistanden gjennom det norske skoginitiativet vært preget av flere korrupsjonsskandaler på statsrådsnivå i Kinshasa. Den humanitære innsatsen fikk fornyet fokus da Nobels fredspris ble tildelt fistel-kirurgen Denis Mukwege i fjor. Norge står bak etableringen av to sykehus for fistelpasienter i henholdsvis Goma og Bukavu.

Norge har gjennom årene likevel opprettholdt støtten til landet:

  • I 2018 forvaltet utenriksdepartementet, Norad og ambassadeseksjonen i Kinshasa omkring 266 millioner kroner.
  • Klima- og skogsamarbeidet med DR Kongo gjennom Klima- og miljødepartementet utgjør rundt 300 millioner kroner i året. Programmet har en klar utviklingstilnærming.
  • Norsk bidrag gjennom FN og Verdensbanken kommer også Kongo til gode.

- Arbeid mot seksualisert vold har vært en sentral prioritering i den norske innsatsen gjennom flere år, påpekte Ulstein. Han viste også til godt norsk samarbeid med FNs kontor for menneskerettigheter i landet.

- Familieplanlegging står også sentralt. På dette området blir det spesielt spennende å se hvilken betydning den nye politiske konteksten kan få, sa Ulstein.

Flere av de norske miljø- og hjelpeorganisasjoner som er aktive i landet mener at det er på tide at Norge oppgraderer den diplomatiske tilstedeværelsen i DR Kongo. I dag er Kongo underlagt den norske ambassaden i Angola, men har en seksjon i Kinshasa.

Powered by Labrador CMS