I sommer begynte Etiopia å fylle the Grand Ethiopian Renaissance Dam med vann. Ifølge Sudan og Egypt kan vannet i denne demningen utgjøre en eksistensiell trussel mot deres befolkning, skriver Mathias Opdal Weseth og Håvard Clementz. Her er dammen avbildet under byggingen i 2019. Foto: Tiksa Negeri / Reuters / NTB

Norsk bistand til fornybar energi må ikke forsterke konflikter

Målet om å sørge for fornybar energi til flest mulig mennesker kan ikke gå på bekostning av menneskeliv. Norge må unngå å støtte prosjekter som kan bidra til å skape eller forsterke konflikter, mener Mathias Weseth og Håvard Clementz fra Unge Høyre.

Publisert

Der ny, grønn energi og utvikling går som hånd i hanske, er konflikt og utvikling rake motsetninger.

Mathias Opdal Weseth og Håvard Clementz

Hvilken rolle skal Norge ha i geopolitiske konflikter, som forsterkes av fornybare energiprosjekter? Ingen, iallfall ikke gjennom klimabistand, mener vi. Helgen 4.-5, oktober vedtok Unge Høyres landsmøte at man ikke skal gi klimabistand til prosjekter som kan bidra til geopolitisk konflikt.

I sommer startet Etiopia å fylle sitt nye prestisjeprosjekt, Grand Ethiopian Renaissance Dam, med vann. Vannet i denne demningen stammer fra Nilen, som utgjør en essensiell del av Sudans og Egypts livsgrunnlag. Redusert vannføring kan utgjøre en eksistensiell trussel mot deres befolkning, hevder de to landene.

Nå jobber Etiopia, Egypt og Sudan kontinuerlig med en avtale om hvordan man best kan regulere vannførselen i Nilen. Heldigvis, for hvis ikke kan demningen nøre opp under en ny konflikt i et allerede anspent område. Nå ser det også ut til at Den afrikanske union kan komme frem til en juridisk bindende avtale sammen med landene.

Fornybar energi er viktig for å heve levestandarden til mennesker verden over. Likevel er det et betydelig tankekors ved denne energien, dersom prisen er livsgrunnlaget til millioner av mennesker i et annet land. Mennesker som potensielt sett kan sulte i hjel dersom vannet i Nilen demmes opp.

En eventuell gevinst ved fornybar energi vil uansett bli minimal dersom fyllingen av demningen leder til en storkonflikt i regionen. For mens ny, grønn energi og utvikling går som hånd i hanske, er konflikt og utvikling rake motsetninger.

Norge bør ta avstand fra slike konflikter. Målet om å sørge for fornybar energi til flest mulig mennesker kan ikke gå på bekostning av flere millioner menneskeliv. Derfor er det viktig at norske bistandsmidler ikke går til fornybare energiprosjekter som kan bidra til å danne og/eller forsterke geopolitiske konflikter.

Slike prosjekter vil ikke bare bidra til at Norge taper anseelse som en ledende bistandsaktør; de kan potensielt sett også føre til at vi får mange liv på samvittigheten.

For Norge skal fortsatt være verdensledende innen bistand. Derfor er det viktig at vi har kontroll på hva bistandsmidlene brukes til, og faktisk iverksetter sanksjoner ved brudd på vilkårene midlene gis med.

Powered by Labrador CMS