Hailay Berhe holder et bilde av faren som slektninger sier ble drept av eritreiske soldater. I bakgrunnen en faksimile av en mobilvideo som angivelig viser eritreiske soldater og en stridsvogn i byen Wukro. Ettersom journalister ikke slipper inn i området er det vanskelig å verifisere opplysninger.

Etiopiere i Norge forteller: Fedrene våre ble drept av eritreiske soldater

I over en måned levde Sahle Semere og Hailay Berhe i uvisshet om hva som skjedde med familiemedlemmer i Tigray. Begge er etiopiere og bosatt i Norge. Familiene deres befant seg på landsbygda i regionen som havnet i krig med den etiopiske regjeringshæren og dens allierte.

Publisert

Da regjeringsstyrker innledet invasjonen av Tigray-provinsen i begynnelsen av november i fjor ble alle nett- og telefonforbindelser kuttet. En lokal TV-stasjon i Tigray kringkastet i noen uker før det var slutt, mens noe informasjon ble sendt ut gjennom sosiale medier av personer med utenlandske mobiltelefoner.

Men fortsatt er det ingen journalister eller uavhengige menneskerettighetsgranskere som har fått reise fritt i Tigray. Av samme grunn har det vært vanskelig å kunne verifisere de mange historier som fortelles om drap og overgrep utført av partene i konflikten.

Både Sahle og Hailay hadde familier som bodde på landsbygda øst i Tigray. Statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed nedtonet alvoret i krigen og kalte militæraksjonen «en politi-aksjon». Målet, ifølge Abiy, var å arrestere lederne i Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF), den tidligere regionledelsen i provinsen. TPLF-styret hadde, i likhet med flere andre delstatsregjeringer i Etiopia, egne væpnede styrker, og gjorde sterk motstand.

Det ble tidlig klart at regjeringshæren allierte seg med de væpnede styrkene til Amhara-regionen. Etter hvert kom det også meldinger om at eritreiske styrker hadde rykket inn i Tigray. Dette er offisielt avvist av sentralregjeringen, men indirekte innrømmet av en etiopisk general og av andre i administrasjonen.

Da regjeringsstyrkene etter en måned erobret provinshovedstaden Mekelle ble telefonforbindelsen gjenopprettet. Tigrayere i utlandet ventet spent på nytt om familiene sine.

Beskjeden Sahle Semere (bildet over) fikk fra slektninger via Facebook var ikke det han ønsket å høre: Hans far var blitt drept.

- Han bodde øst i landet og var 82 år gammel. De kom til huset hans, stjal kveget hans og ødela alt på gården. Etterpå ble han drept rett foran huset, bare fordi han var tigrayer, sier Sahle til Bistandsaktuelt.

Slektninger som oppsøkte gården i midten av desember fortalte at både etiopiske og eritreiske soldater hadde vært tilstede da det skjedde, men at det var eritreerne som gjorde det. De snakket tigrinja.

- De truet også med å drepe svigermoren min da hun begynte å rope høyt. Soldatene sa at ingen fikk begrave min far.

Liket ble liggende utenfor huset i to dager, ifølge det Sahle har fått vite av slektningene.

Stilte spørsmål

Hailay Berhe deltar i en demonstrasjon utenfor Utenriksdepartementet i Oslo og bærer på et bilde. Det er av faren - han ble bare 65 år gammel.

- Eritreiske soldater kom og begynte å plyndre alt han hadde. De tok kveg og solcellepanelene hans. Han spurte ’hvorfor tar du mine eiendeler, jeg er bare en bonde‘. Og derfor drepte de han, sier Hailay.

- Jeg får ikke sove. Jeg tenker stadig på dette og er redd for resten av familien som er i Tigray. Vi vet at mange sulter.

Han fikk beskjed om farens død av en slektning som klarte å komme seg til regionhovedstaden Mekelle.

Ifølge FN er situasjonen i store deler av Tigray fortsatt «ustabil og uforutsigbar». Det er aktive kamphandlinger i flere deler av provinsen.

En Facebook-video som Bistandsaktuelt har fått tilgang til viser angivelig eritreiske tropper i byen Wukro. Den er angivelig er filmet i smug med mobiltelefon og viser minst to stridsvogner, flere lastebiler og flere titalls soldater som beveger seg oppover en av hovedgatene.

Det er ingen uavhengig verifisering av filmen, og ikke opplysninger om når den ble tatt opp.

Krav fra USA

Det nye styret i USA ba onsdag om at alle soldater fra Eritrea umiddelbart måtte forlate den konfliktherjede Tigray-regionen i Etiopia, melder NTB.

En talsperson for USAs utenriksdepartement viser til rapporter om plyndring, seksualisert vold, angrep i flyktningleirer og andre menneskerettsbrudd i Tigray.

- Det finnes også bevis for at eritreiske soldater tvinger eritreiske flyktninger til å returnere fra Tigray til Eritrea, skriver talspersonen i en epost til nyhetsbyrået AP.

Powered by Labrador CMS