Anklagene om brudd på menneskerettighetene under krigen i Etiopias Tigray-region skal granskes, har FN besluttet. Dette bildet er fra et etiopisk flyangrep mot regionens hovedstad Mekele i oktober.

Etiopia forsøkte å stanse FN-gransking

Etiopia forsøkte, men lyktes ikke å hindre FN fra å granske anklager om brudd på menneskerettighetene begått under krigen i Tigray-regionen.

Publisert

FNs menneskerettsråd vedtok i desember å opprette en internasjonal granskingskommisjon (ICHRE), til sterke protester fra etiopiske myndigheter.

Under et møte i budsjettkomiteen i FNs hovedforsamling torsdag forsøkte Etiopia å blokkere finansiering av kommisjonen, som ledes av tidligere sjefanklager ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC), Fatou Bensouda.

Forsøket mislyktes. 66 medlemsland stemte imot det etiopiske forslaget, mens 27 stemte for og 39 avsto fra å stemme.

– Uansett om det er i Etiopia eller andre steder i verden, brudd på menneskerettighetene må etterforskes, sier en talsmann for FNs generalsekretær, Stephane Dujarric.

Etiopiske styrker innledet i november 2020 en stor offensiv i Tigray-regionen, etter at regionale myndigheter der hadde trosset myndighetens forbud mot å holde valg, og regionale styrker hadde tatt kontroll over en stor militærbase.

Krigen spredte seg senere til naboregionene, kostet titusenvis av mennesker livet og drev millioner på flukt. Alle parter anklages for krigsforbrytelser.

Powered by Labrador CMS