Rekrutter til de amhariske regionstyrkene under en avgangsseremoni i byen Dessie 24. august i år. Amharaene har kjempet på regjeringsstyrkenes side, mot Tigray-styrker. I helgen ble byen, der det også befinner seg mange internflyktninger, overtatt av tigrayiske styrker. Foto: Eduardo Soteras / AFP / NTB
Rekrutter til de amhariske regionstyrkene under en avgangsseremoni i byen Dessie 24. august i år. Amharaene har kjempet på regjeringsstyrkenes side, mot Tigray-styrker. I helgen ble byen, der det også befinner seg mange internflyktninger, overtatt av tigrayiske styrker. Foto: Eduardo Soteras / AFP / NTB

Etiopia-kjenner: – Addis Abeba står snart for fall

Det internasjonale samfunn må snarest begynne å forberede seg på et regimeskifte i Etiopia, mener Afrikas Horn-kjenner Kjetil Tronvoll. Professoren viser til at Tigray-styrkene har vunnet viktige militære seirer de siste dagene, mens det kommer meldinger om indre splid og kaos på regjeringsstyrkenes side. Addis Abeba står snart for fall, mener han.

Publisert

Etter lengre tids kamper er de to strategisk viktige byene Dessie og Kombolcha i Amhara-regionen nå på Tigray-styrkenes hender.

- Det virker dermed som de viktigste militære hindringene for en videre framrykking mot hovedstaden er ryddet av veien, sier professor Tronvoll.

Han understreker samtidig at han selv er nøytral til den militære kampen, men at han analyserer situasjonen i lys av de militærstrategiske vurderinger som er gjort rundt krigen.

Mobiliserte massene

Framgangen for de tigrayiske styrkene kommer etter at statsminister og fredsprisvinner Abyi Ahmed for få uker siden tok til orde for en kjempemessig nasjonal mobilisering av nye rekrutter til regjeringshæren. Journalister som besøkte kampområdene i Amhara observerte flaggprydete lastebiler fulle av rekrutter på vei mot fronten for å forsvare Amhara-regionen og å nedkjempe tigrayerne. Noen var kun bevæpnet med spyd og macheter.

De tidligere sivilistene ser imidlertid ut til å ha utgjort en beskjeden militær kraft. I enkelttilfeller har de også havnet i intern strid med amhariske regionstyrker, milits og irregulære bevæpnede gjenger. Etter at hærens bebudede storoffensiv stanset opp, har krigslykken snudd ytterligere.

- Hæren er utradert

- Det virker som om den etiopiske nasjonale hæren er mer eller mindre utradert. Erfarne soldater og offiserer er drept og erstattet av uerfarne folk. Utstyr, som stridsvogner og annet materiell, er overtatt av TDF-styrkene. Kommandolinjene mellom de ulike styrkene - føderale regjeringsstyrker, regionhærene, lokale militser og irregulære amhariske styrker - har heller ikke fungert, sier Tronvoll.

De eritreiske styrkene, som spilte en viktig rolle som støttespiller for Abyi-regjeringen i krigens første måneder, har etter hvert trukket seg tilbake til grenseområdene og områdene de okkuperer sammen med amhariske styrker i vest-Tigray. - Det kommer nå også meldinger om at eritreerne er i ferd med å trekke seg ut av den viktige grensebyen Humera for å forsvare sine egne grenser, sier Tronvoll.

Tigray-styrkene erklærte i sommer at de hadde etablert et formelt militært samarbeid med Oromo Liberation Army, en opprørshær med støtte i landets største etniske gruppe, oromoene. I helgen kom det meldinger om at også OLA hadde inntatt en by i Amhara og i dag kom det meldinger om at enda en by var tatt.

"Alle midler til krigen!"

Professor Tronvoll, som er hyppig brukt internasjonalt som Etiopia-kommentator og følger utviklingen tett, mener det nå kun er uker eller dager før Tigray-styrkene og OLA vil innta hovedstaden Addis Abeba.

Statsminister Abyi rettet i helgen en desperat appell til etiopiere mellom 16 og 65 år, blant dem alle offentlig ansatte, om å melde seg som frivillige til krigen. Amhariske regionmyndigheter, som har vært Abyis viktigste allierte, har også kommet med lignende appeller.

Det er innført unntakstilstand i hele Amhara-regionen som et ledd i det man kaller en "kampanje for overlevelse", ifølge avisen Addis Standard. Privatpersoner har fått ordre om å innlevere privatbiler til bruk i krigen, og det er sagt at alle offentlige budsjetter nå skal omdisponeres til militære formål.

De siste dagene er det registrert en kraftig opptrapping i hatretorikk rettet mot tigrayere, særlig fra amhariske nasjonalister. Det er nå frykt for at tigrayere som bor i områder dominert av andre etniske grupper vil kunne bli utsatt for ytterligere drap og overgrep.

Tigray-styrkenes leder, general Tsadkan Gebretensae, avviser nå forhandlinger med regjeringen, siden "krigen går mot slutten".

Ett år med krig

Krigen startet 4. november i fjor etter lengre tids opptrapping og harde utfall mellom partene. Den har forårsaket store tap både blant sivile og soldater. Massakrer, voldtekter og plyndring har skjedd, særlig mens krigen pågikk inne i Tigray-regionen.

28. juni i år gjenerobret Tigray-styrker regionhovedstaden Mekelle som hadde vært på de føderale regjeringsstyrkenes hender i sju måneder. Senere utvidet de krigføringen til regionene Amhara og Afar. Det har framkommet troverdige påstander om at Tigray-styrker har begått overgrep mens de har drevet i krig i disse regionene.

Hundretusener har måttet flykte som følge av krigen, enten til nabolandet Sudan eller som internflyktninger til andre områder av landet.

Byen Dessie er 385 kilometer fra hovedstaden Addis Abeba.
Powered by Labrador CMS