En bladleser i Addis Abeba får meg seg siste nytt om konflikten lenger nord i landet. Foto:NTB
En bladleser i Addis Abeba får meg seg siste nytt om konflikten lenger nord i landet. Foto:NTB

USA advarer mot krigersk retorikk i konflikten i Etiopia

Publisert

Mens regjeringsstyrkene kjemper mot opprørere fra Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF), har etiopiske medier meldt at Abiy er ved fronten, der han «leder fra slagmarken».

- Dette er en tid der det er nødvendig å lede et land til martyrdøden, sa Abiy før han reiste.

- Det er ingen militær løsning på konflikten i Etiopia, heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

- Vi oppfordrer alle parter til å avstå fra hissende og krigersk retorikk, til å vise selvbeherskelse, respektere menneskerettighetene, gi tilgang til nødhjelp og beskytte sivile, heter det videre.

Uttalelsen kommer dagen etter at USA meldte om noe fremgang mot en våpenhvile mellom regjeringen og TPLF. Det er uklart akkurat hvor Abiy, som ble gitt Nobels fredspris i 2019, oppholder seg. Han har ikke blitt avbildet i statlige medier.

Abiy innledet for ett år siden en stor militæroffensiv for å styrte TPLF, som kontrollerte regionen.

Eritreiske styrker bisto i offensiven, og det samme gjorde regionale styrker og milits fra Amhara, som rykket inn i det vestlige Tigray, et frodig område som de anklager TPLF for å ha annektert for tre tiår siden. TPLF har i en motoffensiv gjenerobret store deler av Tigray og beveger seg nå sørover. Nylig tok de kontroll over en by 250 kilometer nord for Etiopias hovedstad Addis Abeba.

Store flyktningstrømmer

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har fått meldinger om at minst 8.000 mennesker, kanskje så mange som 20.000 er drevet på flukt vest i Tigray nær grensa til Sudan og Eritrea de siste dagene.

- UNHCR har mottatt svært urovekkende rapporter om en ny bølge av flyktninger, heter det i en kunngjøring onsdag.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) advarte onsdag mot en dramatisk forverring av situasjonen for de hundretusenvis av internflyktningene i Etiopia.

- Det er et kappløp mot klokka å dekke noen av de mest akutte humanitære behovene, sa lederen for ICRCs virksomhet i landet, Nicolas Von Arx.

De siste ukene har stadig flere land oppfordret sine borgere til å forlate Etiopia. Onsdag gjorde Storbritannia det klart at det haster.

- Jeg ber innstendig alle britiske borgere - uansett hva slags omstendigheter de er i - om å reise umiddelbart mens kommersielle flygninger er tilgjengelig og flyplassen er åpen, sier Afrika-minister Vicky Ford.

Powered by Labrador CMS