Amhariske spesialstyrker i byen Humera. Bildet er tatt i begynnelsen av juli. Foto: Reuters /NTB
Amhariske spesialstyrker i byen Humera. Bildet er tatt i begynnelsen av juli. Foto: Reuters /NTB

Systematiske drap i omstridt etiopisk grenseby

Tigrayere  i den etiopiske byen Humera har vært ofre for omfattende systematiske drap begått av amharisk milits og regionstyrker. Det avslørte både amerikanske CNN og britiske The Telegraph søndag denne uka.

Publisert

De to mediene satte i gang undersøkelser etter at flere titalls lik nylig ble funnet i en elv som går nedstrøms fra byen Humera helt nord i Tigray-regionen og inn i Sudan. Avisen The Telegraph har snakket med en rekke vitner som forteller at tusener av tigrayere i byen er blitt samlet i «konsentrasjonsleirer» i og rundt byen som fortsatt holdes av amhariske styrker.

Både menn, kvinner og barn holdes i leirene. Mange av de drepte skal ha opplevd grov tortur før de ble drept og dumpet i massegraver.

Avisen har samarbeidet med en britisk frivillig organisasjon som har spesialisert seg på å dokumentere menneskerettighetsovergrep via studier av satellittfoto. Organisasjonen har funnet flere av gravene vitner har fortalt om, som gradvis er blitt «fylt opp» fra og med midten av juli. Etableringen av massegraver utenfor interneringssentrene skal ha startet etter at det ble internasjonal medieoppmerksomhet rundt de mange likene som kom flytende inn i Sudan på grenseelva Tekeze.

Arresterte tigrayere

Da statsminister og nobelfredsprisvinner Abyi Ahmed erklærte krig mot regionstyret i landets nordlige provins Tigray i november i fjor allierte han seg med nabolandet Eritrea og styrker fra Amhara-regionen. De sistnevnte var hovedaktørene bak okkupasjonen av grenseområder mellom Amhara og Tigray, som amhariske nasjonalister mener er deres historiske områder.

Humera, som før krigen hadde om lag 50.000 innbyggere, er en viktig jordbruksby nær grensene til nabolandene Eritrea og Sudan.

Humera og grenseelva Tekeze. Foto: Google Earth
Humera og grenseelva Tekeze. Foto: Google Earth

Den systematiske utrenskingen av tigrayere i den strategisk viktige byen skal ha startet etter at Tigray-styrker etter hvert gjenvant en rekke viktige byer i regionen i sommer, inkludert regionhovedstaden Mekele. Framrykkingen mot vest-Tigray har imidlertid blitt hindret blant annet av at en bro over elven ble sprengt omtrent samtidig med at Tigray-styrkene rykket fram.

Vitner forteller om møte

Vitner forteller til avisen at amhariske grupper skal ha avholdt et møte i byens rådhus. På dette møtet 15. juli i år ble det bestemt at alle tigrayere skulle elimineres, forteller et vitne.

I dagene etter møtet begynte amhariske styrker å gå fra dør til dør for å arrestere tigrayere. De som ikke klarte å flykte ble først internert. Deretter ble grupper av mennesker hentet ut og drept.

Et reportasjeteam fra CNN har vært i Sudan og skal ved selvsyn ha sett tre lik som kom flytende ned grenseelva. I dagene etter at teamet var på plass skal ytterligere 12 lik være funnet. Til sammen har om lag 60 lik kommet flytende inn i Sudan så langt, ifølge tigrayere i Sudan som arbeider med å dokumentere overgrepene.

Powered by Labrador CMS