Tidligere FN-topp Helen Clark viser til at det allerede har skjedd ekstreme forbrytelser under krigen i Etiopia. Nå frykter hun at verdenssamfunnets handlingslammelse vil bidra til at krigsforbrytelser tilsvarende de som skjedde i Rwanda og Jugoslavia vil gjenta seg. Foto: Jan Speed

Helen Clark advarer mot folkemord i Etiopia

FN og verdenssamfunnet må handle. Aldri før har tegnene på et folkemord vært tydeligere enn for det som nå skjer i Etiopia, skriver tidligere FN-topp og eks-statsminister i New Zealand Helen Clark i et leserinnlegg i avisa The Guardian.

Publisert

«Folkemord skjer når varselsignalene ikke blir tatt på alvor. Verden ser bort og nekter å tro at et etnisk massedrap er mulig. Vi håper at det verste ikke vil skje. Men skal man forhindre et folkemord må man slå alarm før det faktisk er helt sikkert at det skjer.», skriver Clark i innlegget som er forfattet sammen med to internasjonale eksperter på folkemord.

Hun viser til at det allerede har skjedd ekstreme forbrytelser under krigen i Etiopia i form av massakrer, drap, massevoldtekter og utsulting av sivile, men at man nå står overfor en ny trussel som kan bli - om mulig - enda verre: massedrap på sivile som befinner seg i interneringsleirer i Addis Abeba og andre steder i landet.

Bistandsaktuelt har ved flere anledninger de siste månedene omtalt slike leirer.

Les mer:

Her er fredsprisvinner Abiys hemmelige interneringsleirer

Etiopia: Vil USA-sanksjoner kunne hjelpe mot interneringer og sult-blokade av Tigray-befolkningen

Systematiske drap og massearrestasjoner i etiopisk grenseby

Fem faresignaler

Clark, som var en svært profilert leder av FNs utviklingsprogram (UNDP) fra 2009-2017, nevner fem tegn på at folkemordet nå skjer:

  1. Den etiopiske regjeringen og dens allierte har fremmet hatretorikk mot tigrayere som etnisk gruppe, og mengden av hat-taler øker nå på. Folk med tigrayisk bakgrunn omtales ofte med uttrykk som «kreft», «ugras», «rotter» og terrorister».
  2. Regjeringen har mobilisert virkemidler for masseforbrytelser i form av militser og vigilante-grupper, som er organisert på etnisk basis og med en etnisk agenda. Den har også gitt dem våpen og lovet dem fritak fra straff.
  3. Regjeringen fjerner de som kunne stått for mellomstandpunktene. Uavhengige og kritiske røster er brakt til taushet, herunder presse. Folk som prøver å holde seg upolitiske henges ut som «gjerdesittere».
  1. Regjeringen har iverksatt en stor-skala internering av tigrayiske sivile i områder den kontrollerer. For ett år siden internerte den minst 15.000 tigrayiske medlemmer av hæren, en rekke sivile er tidligere internert i vest-Tigray. De siste ukene har den internert mer enn 30.000 etniske tigrayere i Addis Abeba og et ukjent antall andre steder.
  1. Det internasjonale samfunn er splittet, forvirret og ubesluttsomt, og opptrer med motsetningsfylte prioriteringer. Dette hindrer handling og står i veien for at man fastslår at én aktør i konflikten er skyldig i grusomme ugjerninger og folkemord.

Brev til FN-sjefen

Leserinnlegget, som er skrevet sammen med de to internasjonale folkemordekspertene Michael Lapsley og David Alton, viser til erfaringene fra Rwanda og Jugoslavia og hvordan verdenssamfunnet altfor sent reagerte på overgrepene mot sivile.

Også en rekke afrikanske menneskerettighetsorganisasjoner og enkeltpersoner som arbeider med menneskerettighetsspørsmål har tidligere denne uka sendt et brev til FNs generalsekretær der de advarer mot det de tolker som tegn på et kommende folkemord.

Powered by Labrador CMS