Den tidligere Facebook-ansatte Frances Haugen under høringene i USAs senat tirsdag 5.oktober om Facebook. Haugen mener selskapet i praksis bidrar til etnisk hat og polarisering. Foro: Michael Brochstein/Zuma/NTB

Varsler mener Facebook bidrar til etnisk vold

Den tidligere Facebook-ansatte Frances Haugen beskylder Facebook for å legge til rette for etniske overgrep i Myanmar og Etiopia.

Publisert

Det var under vitnemålet i det amerikanske senatet at Frances Haugen, som fram til april i år jobbet som produktansvarlig i Facebook, kom med anklagene om at Facebook «bokstavelig talt nører opp under etnisk hat»

- Skremmende

Haugen viste til forfølgelsen av rohingiaene i Myanmar. Det er dokumentert at Facebook var et viktig verktøy for ekstremister som spredde hat mot rohingyaene i forkant av overgrepene i som førte til at rundt 600 000 mennesker flyktet til Bangladesh i 2018.

Omtrent halvparten av befolkningen i Myanmar bruker Facebook og mange har plattformen som sin viktigste kilde til nyheter. Facebook har innrømmet at selskapet ikke gjorde nok for å stanse spredningen av etnisk hat mot rohingyanene.

Haugen mener mye at det samme er tilfelle i Etiopia, et land hvor et væpnet konflikt med etnisk preg foregår.

- Det vi så i Myanmar og nå ser i Etiopia er bare begynnelsen på et kapittel som er så skremmende at ingen ønsker å lese slutten av det, sa Haugen ifølge The Guardian under vitnemålet sitt på tirsdag.

Også i Sør-Sudan er det dokumentert at Facebook har vært en viktig plattform for dem som ønsker å spre løgner og etnisk hat.

I en FN-rapport fra 2016 heter det blant annet at “Sosiale medier har blitt brukt av alle parter på alle sider, inkludert noen høytstående embetsmenn, til å overdrive hendelser, spre usannheter og tilslørede trusler, eller legge ut direkte meldinger om hets».

- For dårlig kontroll

Under høringen sa Haugen blant annet at Facebook gjør lite for å kontrollere for å kontrollere skadelig bruk av plattformen utenfor USA.

Blant annet sa IT-utdannede varsleren at Facebook kun har mekanismer for å stanse spredning av hat og usannheter på to av de seks største språkene i Etiopia.

- Facebook vet - og har innrømmet offentlig - at dere engasjementbaserte rangeringer er farlige uten sikkerhetssystemer, men har allikevel ikke rullet ut disse sikkerhetssystemene til de fleste språkene i verden. Og det bidrar blant annet til etnisk hat i Etiopia, sa Haugen.

Hun pekte på at Facebook konsekvent prioriterer sin egen fortjeneste foran offentlig sikkerhet for befolkningen.

Haugen understreket at imidlertid det ikke er fruktbart å bare rette sinnet sitt mot Facebook hvis man vil løse problemet.

- Jeg tror på forsoning og sannhet - vi må vedgå hva som er virkeligheten. Det første skrittet er dokumentasjon, sa Haugen.

- Stemmer ikke

Facebook har avvist alle anklagene fra Haugen og toppsjef Mark Zuckerberg sa på tirsdag 5.oktober at «det rett og slett ikke er sant» at selskapet setter fortjeneste foran sikkerhet.

I et intervju med på det amerikanske programmet «60 minutes» sa Lena Pietsch, talsperson for Facebook at at selskapet «hver dag må balansere hensynet til at milliarder av brukere får uttrykke seg fritt, mot at Facebook er et trygt og positivt sted. Vi fortsetter å i verksette betydelige forbedringer for å takle spredningen av feilinformasjon og skaldelig innhold," sa Pietsch.

Powered by Labrador CMS