Utenriksminister Anniken Huitfeldt på talerstolen i Stortinget under redegjørelsen om Norges medlemskap i FNs Sikkerhetsråd 2022. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Huitfeldt: Sikkerhetsrådet sviktet sivile i Etiopia og Myanmar

– For både Etiopia/Tigray og Myanmar må vi dessverre kunne si at Sikkerhetsrådet har sviktet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.  Hun mener FNs sikkerhetsråd har sviktet arbeidet for å forebygge og forhindre alvorlige menneskerettighetsbrudd og spart store sivile tap og lidelser i begge landene.  

Publisert

- Vi skulle gjerne sett at Sikkerhetsrådet hadde gjort mer og reagert sterkere på flere av de alvorligste krisene som har eskalert det siste året. Jeg tenker først og fremt på den dramatiske utviklingen i Etiopia og i Myanmar, sa Anniken Huitfeldt (Ap) da hun redegjorde i Stortinget for Norges arbeid som medlem i Sikkerhetsrådet.

Hun trakk fram at i Etiopia har myndighetenes blokade av humanitær tilgang til Tigray ført til sult blant befolkningen.

Systematisk voldtekt

- Det foregår systematisk ødeleggelse av infrastruktur, helsesentre og annet i regionen. Det rapporteres om systematiske seksuelle overgrep. Det er dokumentert, grove og omfattende menneskerettighetsbrudd, som ifølge FNs høykommissær kan grense opp mot forbrytelser mot menneskeheten, sa Huitfeldt.

Utenriksministeren informerte at Norge har et bredt nettverk av aktører på bakken mange steder som gir kunnskap om hendelser som finner sted.

- Vi bruker dette nettverket aktivt. Det sikrer at rådet er best mulig informert før beslutninger tas. Når det for eksempel rapporteres om systematisk voldtekt av kvinner i konflikten i Etiopia, så vet vi at det finner sted. Vi har det bekreftet fra troverdige kilder på bakken, sa Huitfeldt.

Væpnet konflikt

Om Myanmar sa utenriksministeren at det nå er det væpnet konflikt i 13 av 14 delstater og regioner.

- Landet har over 600.000 internt fordrevne, hvorav over 280.000 er nye internt fordrevne siden kuppet i fjor.Mer enn 14 millioner av Myanmars innbyggere anslås å være i humanitær nød i 2022. En økning på over 13 millioner mennesker sammenlignet med starten av 2021, påpekte Huitfeldt.

Hard kritikk

Den norske utenriksministeren var ikke nådig i sin kritikk av enkelte rådsmedlemmer, uten at hun nevnte navn.

- Til tross for alvoret i disse situasjonene. Til tross for den direkte konsekvensen utviklingen har for regional sikkerhet. Så mener fortsatt enkelte rådsmedlemmer at disse konfliktene ikke hører hjemme på rådets dagsorden. Norge har sammen med likesinnede rådsmedlemmer søkt en tydelig respons fra Sikkerhetsrådet på disse akutte krisene, sa Huitfeldt.

Norge skal ha presset på for hastemøter og for å oppnå uttalelser fra et samlet sikkerhetsråd.

- Vi har nedlagt betydelig innsats, engasjement og ressurser for at Sikkerhetsrådet skal engasjere seg i disse krisene.

Dessverre har ikke responsen eller uttalelsene vært like sterke som vi skulle ha ønsket. Vi skulle gjerne sett at det var støtte blant rådets medlemmer til å ta i bruk flere virkemidler, slik FN-pakten foreskriver, sa utenriksministeren.

Powered by Labrador CMS