Det var under et møte i parlamentet tirsdag at statsminister Abiy Ahmed antydet muligheten av fredssamtaler med TPLF. Parlamentet har tidligere erklært TPLF i Tigray som en terrororganisasjon.

Etiopia: Uttalelser antyder fredsvilje fra begge sider

Etiopias regjering er åpen for å ha samtaler med sin fremste motstander i Etiopia-krigen, Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF), ifølge statsminister Abiy Ahmed. Det var under en sesjon i parlamentet tirsdag han kom med uttalelsen. TPLFs talsmann melder onsdag at FN vil gjenoppta nødhjelpsforsyninger til regionen.

Publisert Oppdatert

Mens regjeringen ennå ikke har vært i samtaler med TPLF, «utelukker ikke dette muligheten for samtaler», melder nyhetsbyrået Bloomberg som siterer fra en av statsministerens twitter-meldinger.

Det er første gang Abiy antyder en vilje til å forhandle med TPLF, et parti han tidligere har omtalt i svært negative ordelag.

Statsministeren kom også med uttalelser overfor parlamentet som ga anerkjennelse til den vanskelige humanitære situasjonen for folket i Tigray-regionen.

Framgang, ifølge FN

Uttalelsene fra statsminister Abiy kommer etter at FNs generalsekretær Antonio Guterres nylig uttalte at det var en framgang i de diplomatiske forsøkene på å få slutt på krigen i nord-Etiopia. Krigen har nå vart i omlag 15 måneder. Tusener av døde, enda flere skadde, millioner av internt fordrevne, seksuelle overgrep, sult i en rekke områder og betydelige økonomiske kostnader er noen av konsekvensene.

Landets parlament har tidligere erklært den sterkeste motparten i krigen – TPLF – som en terrororganisasjon.

- Det kan virke som om uttalelsene primært er rettet til det internasjonale samfunnet. Det kan også være et signal om at statsministeren ønsker at parlamentet skal fjerne terror-stemplingen av TPLF, sier en kilde i det internasjonale diplomatiske miljøet til Bistandsaktuelt.

Kilden viser til at Etiopias statsministeren er under press både fra USA, AU og Kenya på den ene siden, som ønsker forhandlinger om fred, og på den annen side fra Amhara-miljøer og Eritrea, som er avvisende til fredssamtaler.

TPLF bekrefter kontakt

Tigray-regionens leder Debretsion Gebremichael har overfor BBC nylig sagt at det finner sted «indirekte samtaler» med statsminister Abiy. Overfor BBC sa TPLF-lederen at han ønsket en fredelig løsning på konflikten, men at de – om nødvendig – ville slåss for å beskytte rettighetene til Tigrays folk.

TPLF har stilt flere minimumskrav til en fredsavtale. Blant disse er at Tigray-regionens egen militærstyrke skal forbli intakt og skal beholde sine våpen. Tigray skal også forbli innenfor de geografiske grensene som er fastsatt i den etiopiske konstitusjonen. Dessuten krever de at den eritreiske hæren må trekke seg tilbake fra alle deler av Tigray, ikke bare de vestlige delene som ble tatt ved krigens start. Videre heter det at Tigrays framtid skal bestemmes av Tigray-befolkningen selv gjennom folkeavstemning og at alle former for blokade av Tigray må opphøre.

Mandag denne uka godkjente parlamentet dannelsen av en nasjonal dialogkommisjon med 11 medlemmer. Ifølge statsministeren vil eventuelle forhandlinger skje via denne.

Den diplomatiske kilden påpeker at det sistnevnte kan virke noe selvmotsigende da de terrorlistede organisasjonene ikke kan delta i den nasjonale dialogen, noe Utenriksdepartementets pressetalsmann Dina Mufti bekreftet sist uke.

TPLFs talsmann Getachew Reda melder samtidig på twitter at det nå er enighet mellom FN og etiopiske nasjonale og regionale myndigheter om at nødhjelpskonvoier til Tigray kan gjenopptas.

Powered by Labrador CMS