HRW: Tigray-styrker henrettet sivile – påkrevd med bred granskning av krigsforbytelser

Tigray-styrker har henrettet et femtitalls sivile i det de beveget seg gjennom landsbyer i Amhara-provinsen i Etiopia tidligere i høst, melder Human Rights Watch. Organisasjonen mener FNs menneskerettighetsråd må opprette et internasjonalt organ for å granske krigsforbrytelser utført av alle partene i konflikten.

Publisert

HRW skriver i en rapport at Tigray-styrker ankom landsbyen Chenna 31. august. Det var sporadiske kamper med etiopiske regjeringsstyrker og amhara-styrker som er alliert med de føderale styrkene. Lokalbefolkningen har fortalt HRW at Tigray-styrkene henrettet 26 sivile i 15 ulike hendelser før de trakk seg tilbake 4. september.

Vitner fortalte også at Tigray-styrker drepte totalt 23 personer fordelt på fem hendelser i byen Kobo. Henrettelsene skal ha vært hevn for at lokale bønder hadde angrepet Tigray-styrkene som rykket fram.

- Tigray-styrkene viste en brutal mangel på respekt for menneskerettigheter og krigsrett ved å drepe folk i deres fangenskap, sier Lama Fakih, krise- og konfliktdirektør i Human Rights Watch i en uttalelse.

- Disse drapene og andre overgrep utført av alle parter i konflikten understreker behovet for en uavhengig internasjonal granskning av påståtte krigsforbrytelser i Tigray- og Amhara-regionene i Etiopia.

Powered by Labrador CMS