Flyktninghjelpen advarer i dag om at de enorme lidelsene og blodbadet i Mariupol kan bli gjentatt flere steder i Ukraina. Bildet viser Tamara (71) foran et utbombet leilighetskompleks i Mariupol.
Flyktninghjelpen advarer i dag om at de enorme lidelsene og blodbadet i Mariupol kan bli gjentatt flere steder i Ukraina. Bildet viser Tamara (71) foran et utbombet leilighetskompleks i Mariupol.

Frykter blodbad i Øst-Ukraina

Kamphandlingene i Øst-Ukraina er intensivert fredag. Det kan føre til beleiring, blodbad og nye fordrivelser i Øst-Ukraina, advarer generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland.

Publisert Sist oppdatert

Russiske styrker har intensivert angrepene i Øst-Ukraina fredag, ifølge Ukrainas hær.

– Eskaleringen av krigen i Øst-Ukraina vil resultere i forferdelige blodsutgytelser og masseflukt fra de østlige regionene, inkludert Luhansk og Donetsk, advarer generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland i en pressemelding.

Flere områder i Øst-Ukraina er allerede etterlatt i ruiner. Dette har gjort befolkningen i Luhansk- og Donetsk-regionene helt avhengige av humanitær hjelp siden markedene i øst har kollapset. Samtidig som mange yngre mennesker har vært i stand til å flykte, er det titusenvis av eldre – mange av dem med nedsatt funksjonsevne – som er fanget og ikke kan eller vil flykte, skriver Flyktninghjelpen.

Ber om umiddelbar våpenhvile

– Vi ber om en umiddelbar våpenhvile for å stoppe flodbølgen av menneskelig lidelse, sier Egeland.

Selv besøker han det krigsherjede landet denne uken. Flyktninghjelpen har til nå klart å fortsette arbeidet sitt til tross for krigen, men sier at eskaleringen i krigføringen i øst vil gjøre det vanskeligere å gi humanitær bistand i tiden fremover.

– Denne uken har vi sammen med lokale partnere levert nødhjelpspakker med mat til mennesker som er fanget midt i kryssilden i flere landsbyer i det østlige Ukraina. Vi frykter nå at dette kan være den siste matleveransen de får, sier Egeland.

Flyktninghjelpen mener at det er et spørsmål om liv eller død om man klarer å få full og uhindret humanitær tilgang til alle områder i øst samt til andre steder i Ukraina.

– Et helvete på jord

24. april er det to måneder siden Russlands invasjon i Ukraina, og de humanitære behovene bare fortsetter å øke.

– Familier i Ukraina har opplevd et helvete på jord de siste to månedene. De humanitære behovene har eksplodert, og til tross for generøs økonomisk støtte fra regjeringer og enkeltpersoner over hele verden, strekker ikke bevilgningene til, sier Egeland.

Tusenvis er drept i flere deler av landet på grunn av den pågående krigføringen i tett befolkede områder. En av fire ukrainere har blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine, og hundretusenvis av mennesker er fortsatt fanget i områder med aktive kamphandlinger uten tilgang til mat eller vann.

Powered by Labrador CMS